Annonce
Ringkøbing-Skjern

Politiet slår fast: Ingen kræmmermarkeder i Danmark

Et glimt fra sidste års Bork Havn Kræmmermarked, der kører på sjette sæson. Privatfoto
Søndagens forbud mod kræmmermarkedet på Bork Havn er helt i tråd med loven, fastslår vicepolitiinspektør Christian Larsen. Kræmmermarkeder falder ind under forsamlingsforbuddet og kan ikke sidestilles med storcentre eller torvemarkeder, siger han.
Annonce

Bork Havn: Det kom til en verbal konfrontation søndag formiddag på Bork Havn mellem markedsarrangør Winnie Elbæk og politibetjente, der var mødt op for at tjekke, at Elbæk rettede sig efter politiets forbud mod at gennemføre det planlagte kræmmermarked.

Winnie Elbæk mente, at hun på politiets corona-hotline havde fået tilladelse til at gennemføre markedet, som ifølge hende kan sidestilles med storcentre, der har fået lov at genåbne. Samtidig gennemføres der kræmmermarkeder andre steder i Midt- og Vestjyllands Politikreds, og i andre landsdele, lyder hendes argument.

Vicepolitiinspektør Christian Larsen hos Herning-Ringkøbing Lokalpoliti står fast på politiets forbud mod søndagens kræmmermarked og afviser, at kræmmermarkeder kan sidestilles med storcentre eller andre forretninger.

- Kræmmermarkeder er omfattet af forsamlingsforbuddet, der tillader højst ti personer. Det er derfor ikke realistisk at gennemføre et marked med måske 50 stader. Det er på den baggrund, at vi forbyder kræmmermarkedet. Vi følger bare lovgivningen, siger Christian Larsen.

Han forklarer, at politiet skelner mellem etablerede forretninger, det være sig i storcentre og i det fri – og på den anden side private mennesker, der på et marked stiller en stand op med salg for øje.

- Kræmmermarkeder er ikke sidestillet med storcentre eller andre butikker. Det er enkeltpersoner, der fra en bod sælger diverse genstande. Det er ikke tilladt, da det vil være omfattet af forsamlingsforbuddet. Det vil have karakter af en byfest, som forventes at tiltrækker mange mennesker, forklarer Christian Larsen.

Et kræmmermarked kan heller ikke sidestilles med et den ugentlige torvedag.

- Hvis der er tale om en fast dag, hvor en forretning stiller boder op på gade eller torv, så vil det være lovligt, fordi der kan ikke forventes flere gæster. Ostemanden holder på torvet hver tirsdag. Det ved alle, og det er ikke nogen speciel begivenhed. Men et kræmmermarked, som virker som et trækplaster for folk, vil vi undgå.

Annonce

Uforstående arrangør

Winnie Elbæk finder forbuddet mod gårsdagens kræmmermarked uforståelig, da der faktisk blev holdt et tilsvarende kræmmermarked på Bork Havn i pinsen – uden politiets indgriben. Hertil siger Christian Larsen:

- Hvis det er tilfældet, har det ikke været til vores kendskab. Hvis det blev holdt med de samme forudsætninger, ville vi også have forbudt det.

Winnie Elbæk har peget på, at der i Viborg blev holdt et tilsvarende kræmmermarked uden politiets indgriben.

- Jeg sidder i Herning-Ringkøbing og har ikke kendskab til det, så jeg kan ikke afvise hendes påstand. Men hvis vi havde haft kendskab til det, ville vi have administreret efter samme retningslinjer som i Bork. Vi kan ikke sige, at vi kender til alle markeder, men hvis de er anmeldt til os, vil de blive administreret efter de samme regler, og så vil der ikke blive givet lov, siger Christian Larsen.

Markedsarrangører har ikke pligt til at anmelde et kræmmermarked til politiet, medmindre der finder udskænkning sted eller skal opstilles forlystelser, eksempelvis en hoppeborg.

- Vi forsøger at holde øje med de ting, der sker, men fordi der ikke er pligt til at anmelde det, skal vi blive bekendt med det på anden måde, siger Christian Larsen.

Forsamlingsforbuddet er mandag lempet fra ti til 50 personer – men det vil heller ikke muliggøre kræmmermarkeder, vurderer vicepolitiinspektøren.

Så altså ingen kræmmermarkeder i Danmark, så længe forsamlingsforbuddet står ved magt?

- Nej, siger Christian Larsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce