Annonce
Esbjerg

Politiet ville skjule voldtægt i Broen

Syd- og Sønderjyllands Politi valget ikke at informere offentligheden om en voldtægt og et voldtægtsforsøg i Broen Shopping. Arkivfoto: JV

Syd- og Sønderjyllands Politi havde valgt ikke at informere offentligheden om seksuelle overgreb mod to 14-årige piger. Af hensyn til ofrene, lyder forklaringen fra politiet.

Esbjerg: Sagen om de to 14-årige piger, der den 31. marts ifølge anmeldelsen blev voldtaget og forsøgt voldtaget i Broen Shopping var næppe nogensinde kommet frem i offentligheden, hvis ikke JydskeVestkysten havde fået et tip og direkte havde spurgt Syd- og Sønderjyllands politi om episoden.

Politiet havde nemlig ikke sagt et ord om hverken selve episoden, den efterfølgende anholdelse af de to formodede gerningsmænd, grundlovsforhøret, hvor de blev varetægtsfængslet, eller den efterfølgende fristforlængelse.

JydskeVestkysten og andre medier har spurgt Syd- og Sønderjyllands Politi, hvordan det kan være.

I en mail svarer stabschef Lene Roesen således:

- Vi vurderede, at der i denne sag var et særligt hensyn at tage til de to forurettede, der som bekendt kun er 14 år og netop havde været udsat for en stærkt traumatiserende oplevelse. Der var endvidere ikke behov for, at efterlyse de formodede gerningsmænd, da vi vidste, hvem de var. Derfor gik vi ikke ud i offentligheden med oplysninger om sagen. Generelt kan vi oplyse, at politiet i hvert enkelt tilfælde vurderer, om vi selv skal gå offentligt ud i forhold til en sag. Det kan for eksempel være, hvis der er behov for at efterlyse mulige gerningsmænd. De formodede gerningsmænds nationalitet har ingen betydning for denne vurdering, uanset om der er tale om danskere eller udlændinge. Det er en konkret vurdering, politiet foretager, svarer Lene Roesen.

Annonce

Uddybende spørgsmål

JydskeVestkysten har efterfølgende fremsendt følgende uddybende spørgsmål til sagen:

- Hvad ville der være sket, hvis vi ikke havde spurgt til sagen? Var der så ikke kommet et ord ud om den før en eventuel retssag?

- Har offentligheden/borgerne ikke krav på at vide, hvad der er foregået på et sted, hvor der kommer mange mennesker?

- Der kunne være andre, der var blevet antastet af samme mænd på stedet eller andre steder. Er I ikke bange for at, de i givet fald ikke melder sig på banen, hvis man ikke oplyser om sagen?

- Der kunne være vidner, der har set de sigtede på stedet før eller sågar under episoden. Er I ikke bange for, at de i givet fald ikke melder sig på banen, hvis man ikke oplyser om sagen?

Til det svarer Lene Roesen, at politiet dels ikke svarer på hypotetiske spørgsmål, dels henviser hun til det allerede fremsendte svar.

Lukkede døre

JydskeVestkysten har modtaget informationer, der kunne tyde på, at de to 14-årige piger og de formodede gerningsmænd kan have kendt hinanden eller har haft kontakt med hinanden inden mødet, der måske oven i købet var aftalt på forhånd.

Det ønsker Syd- og Sønderjyllands Politi hverken at be- eller afkræfte, med henvisning til, at retsmøderne i sagen er foregået bag lukkede dage.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

IS-medlem er inderligt uvelkommen

Et tidligere medlem af Islamisk Stat ankom mandag til Danmark, og blev straks anholdt. Manden har siddet fængslet i Tyrkiet, men blev sendt til Danmark på begæring af de danske myndigheder. Formentlig skal man være jurist for at forstå, hvorfor Danmark har bedt om at få den pågældende udleveret. Han er inderligt uvelkommen. Manden er den 28-årige Ahmad el-Haj. Han er af palæstinensisk oprindelse, men ærgerligt nok udelukkende dansk statsborger. Passet kan han derfor ikke miste. Trods det danske pas er det naturligvis grotesk at påstå, manden er vendt hjem. Danmark er ikke et hjem for mennesker, der har vendt os ryggen og direkte kæmpet mod landets interesser. Justitsminister Nick Hækkerup er blevet kritiseret for at lægge pres på domstolene i sagen om den den udleverede. Ministeren har nemlig sagt, at manden forhåbentlig bliver dømt for de forbrydelser, han har begået. Kritikken kommer fra De Radikale og Enhedslisten. Strengt taget har de ret i, at det ikke er en ministers, men domstolenes opgave at vurdere, om en sigtet er forbryder eller ej. Men ikke desto mindre er Nick Hækkerups spontane reaktion absolut forståeligt. Så skulle en domstol kende den pågældende skyldig, sker det forhåbentlig efter straffelovens paragraf 114. Den såkaldte terrorparagraf åbner nemlig mulighed for fængsel på livstid. Sanktionen er aldeles passende, hvis den 28-årige skulle vise sig at have deltaget i Islamisk Stats uhyrlige forbrydelser. Måtte han i givet fald aldrig komme på fri fod eller i hvert fald sidde i fængsel, til han er en meget gammel mand ligesom den firedobbelte politimorder Palle Sørensen. Han tilbragte 33 år bag tremmer. Ahmad el-Haj blev ifølge flere medier hårdt såret under et bombeangreb og sidder i kørestol. Han har fortalt Weekendavisen, at han inderligt fortryder sine handlinger. I betragtning af de konsekvenser hans indsats for Islamisk Stat har haft for ham selv, er det såmænd ganske muligt. Nogen formildende omstændighed er det imidlertid ikke.

Annonce