Annonce
Regionalt

Politifolk dækkede over kollegas søn: Nu er de dømt for at misbruge deres stilling

Det var netop her, færdselsuheldet skete i maj 2018. Billedet er taget af den bilist, som blev påkørt af knallertføreren, fordi hun ønskede at vise de lange bremsespor, som knallerten lavede under opbremsning. Privatfoto
Ved en ankesag i Vestre Landsret i Viborg onsdag blev to betjente fra Syd- og Sønderjyllands Politi i Esbjerg dømt for misbrug af deres stilling. Efter et færdselsuheld på en landevej i maj 2018 dækkede de over en kollegas søn, som på knallert var involveret i et uheld.

Retssag: Det kommer til at koste to erfarne politifolk fra Esbjerg 12 dagbøder a 250 kroner, at de i maj 2018 dækkede over en kollegas søn.

De to betjente - en da 59-årig politiassistent og en da 45-årig politikommissær - fik samme dom fra Retten i Esbjerg i april 2020. De valgte dog at anke til frifindelse, men onsdag blev den stadfæstet ved Vestre Landsret i Viborg.

Sagen handler om et færdselsuheld, hvor en potentielt ulovlig knallert kørte ind i siden af en personbil. Syd- og Sønderjyllands Politi besluttede dengang i 2018 ikke at undersøge knallerten nærmere, og det skete ifølge dommen, fordi to betjente dækkede over føreren af knallerten, da det viste sig at være en søn af en kollega.

Annonce

Dommere uenige

I byretten i april 2020 var det en enig domsmandsret, som afsagde dommen, men onsdag var landsretten splittet, og der var således kun fire dommere, som ville dømme, mens de to resterende ville frifinde.

Ifølge den ene af de to forsvarsadvokater, Henrik Garlik, lagde de fire dommere, som endte med at være i flertal, hovedsageligt vægt på interne telefonopkald. Af disse fremgik det, at de to dømte politifolk i første omgang havde vurderet, at knallerten skulle tages ind til nærmere undersøgelse. Men da den 59-årige politiassistent fandt ud af, at den tilhørte en politikommissærs søn, ændrede han sin vurdering efter aftale med den 45-årige politikommissær, som var vagtchef pågældende aften.

- Så tror jeg da bare alt andet lige, at vi skønner den lovlig, sagde han i telefonen til en ung betjent, der var på uheldsstedet.

Sagen kort

  1. Den 7. maj 2018 om aftenen var en knallert og en bil involveret i et færdselsuheld på en landevej syd for Ribe.
  2. I første omgang vurderede de to dømte betjente, at knallerten skulle undersøges nærmere, men da den ene, en da 59-årig politiassistent, som var på arbejde på vagtcentralen i Esbjerg, fandt ud af, at knallerten tilhørte en politikommissærs søn, ændrede han mening.
  3. De tiltalte og forsvarer har argumenteret for, at der var andre forhold, som lå til grund for beslutningen.
  4. I april 2020 blev de to betjente ved byretten i Esbjerg dømt for at overtræde straffelovens paragraf 155 for stillingsmisbrug i offentlig tjeneste. Den dom blev onsdag stadfæstet ved Vestre Landsret i Viborg.

Modsat fortæller forsvarer Henrik Garlik, at de to dommere, som ville frifinde, var af den opfattelse, at beslutningen om ikke at undersøge knallerten nærmere, var foregået i et åbent vagtrum, og at det blev drøftet i plenum i vagtrummet på politigården i Esbjerg.

Annonce

Mulige konsekvenser

De to betjente er dømt efter straffelovens paragraf 155 for at have misbrugt deres stillinger som polititjenestemænd til at krænke privates eller det offentliges ret til at skaffe sig selv eller andre en uberettiget fordel.

Avisen har kontaktet Syd- og Sønderjyllands Politi, og herfra lyder det, at det er Rigspolitiet, som skal tage stilling til, hvilke ansættelseskonsekvenser dommen skal have for de to betjente. Derfor  ønsker Syd- og Sønderjyllands Politi ikke at udtale sig.

Da der er tale om en personalesag, vil heller ikke Rigspolitiet kommentere dommen, men skriver dog i en mail til avisen, at det vil blive vurderet, hvilke eventuelle ansættelsesmæssige konsekvenser dommen skal have.

Annonce
Sydjylland For abonnenter

371 DSB-kunder tog toget mellem Esbjerg og Odense uden mundbind - det skulle de aldrig have gjort: Bekymret ansat beretter om magtesløst personale, snyd og stor forvirring

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Maskinvirksomhed fik stjålet minigravere til 900.000 kroner: Klippede hegn i stykker og brugte træpaller som rampe

Kolding For abonnenter

Hunden Vaks vækkede ejer, da værksted med traktorer og udstyr gik op i flammer: - Han får nok et ekstra kødben til jul

Sønderborg

Påkørt af elcykel: 55-årig svært tilskadekommen kvinde fløjet til Odense

Esbjerg

Dummere end politiet tillader: Eftersøgt mand gjorde sig uheldigt bemærket

Ulrik Wilbek kritiserer smitteopsporing: Antallet af selvisolerede eksploderer og risikerer at lukke samfundet

Sydjylland For abonnenter

Madelaine frygtede at dø, før hun nåede operationsbordet: Nu frygter hun at lang ventetid rammer andre

Sydjylland For abonnenter

Nye kolleger kommer og går, og tilbage står Gerda i en kaotisk hverdag på sygehuset: Nu håber hun at få del i ny corona-milliard - men vil politikerne se hendes vej?

Sydjylland

Flere kommuner oplever massive smittestigninger henover weekenden: En stikker af med 150 nye smittede siden fredag

Ekspert anbefaler nedlukning - lige nu: Omikron vil være dominerende inden nytår

Navne

Så er det nye byråd på plads: Se, hvem der fik hvilke poster

Erhverv For abonnenter

Ny webshop satser på nyt og brugt: Per reparerer også cykler

Sønderborg For abonnenter

Socialudvalg siger nej til nødplan i hjemmeplejen

Annonce