Annonce
Læserbrev

Politik. Ordentlighed har lidt et knæk

Læserbrev: Uanset borgmester Egon Fræhrs politisk erfarne svar i interview i JV om Billedskolen og mine kritiske spørgsmål, så er svarene tydeligt vigende, og jeg må sige, at den ordentlighed jeg normalt forbinder med Egon Fræhrs adfærd - den har lidt et meget stort knæk.

Egon Fræhrs forklaring om, at “Anni Grimm vil ikke Billedskolen” og “er det ikke den politiske retorik” - er simpelthen for letkøbt. For det første har jeg aldrig udtalt, at jeg ikke vil Billedskolen, og jeg er afgjort en fan af det smukke Vejen Kunstmuseum.

Jeg imidlertid ikke fan af et snedigt tilrettelagt forløb om en fondsdonation, der er helt og aldeles betinget af forhøjede driftsmidler, og et forløb, hvor politikerne presses til at tage stilling - men forholdes oplysning om de økonomiske konsekvenser. Derfor er det helt principielt for mig at rejse kritik og stille spørgsmål, så jeg klart viser, at jeg ikke vil være deltager i en skueproces, hvor det går ud på, at de kloge narrer de mindre kloge.

Det korte af det lange er - uanset Egon Fræhrs mange undvigemanøvrer - at byrådet naivt har godkendt en donation på fondens økonomiske betingelser, på et uholdbart (uoplyst) grundlag, hvor man listigt har undladt at fortælle byrådet om fondsmoms og relaterede udgifter, vel vidende at det kunne blive for stor en mundfuld at sluge, så den politiske opbakning kunne risikere at komme i fare.

Det er således ikke nødvendigvis målet, vi er uenige om, men midlerne, og ingen ved deres fulde fem kan for alvor tro på, som borgmesteren sagde i byrådet - at “det skal vi til at forhandle om” - vel vidende at fonden har givet sit tilsagn med betingelser, og enhver kompetent forhandler ved naturligvis, at forhandlingerne ikke begynder efter der er afgivet skriftligt betinget tilsagn.

I det hele taget, må det vel siges at være en totalt bagvendt fremgangsmåde, at man først binder byrådet og bagefter fortæller bid for bid, hvad konsekvenserne er. Det er en grov tilsnigelse, og en krænkelse af i hvertfald min intelligens og beslutningsret, som jeg ikke vil sidde overhørig.

Jeg vil vove den påstand, at ikke en af byrådspolitikerne havde kendskab til en ekstra udgift til fondsmoms på 875.000 kr., der skal betales af Vejen Kommune, akkurat ligesom de 700.000 kr. relateret til Kongeåstien krævede en ekstrabevilling, der kom bag på alle.

Jeg er imidlertid ikke så blåøjet, at jeg tror på, at “man” to gange i træk “glemmer”, at der skal betales fondsmoms. Skulle det mod forventning være tilfældet, så må blikket vendes mod embedsværket, som i givet fald må afgøre, om de vil stå på mål for politiske rævekager med de konsekvenser, det risikerer at indebære.

I stedet for redeligt at forelægge kendsgerninger og økonomiske konsekvenser for byrådet, så fremstår Vejen Kommune nu i en gråzone af inkompetence på en økonomisk glidebane fyldt med bortforklaringer, hvor politisk vilje til at skabe åbenhed om beslutningsgrundlaget er ikke eksisterende, og manglen på respekt om politisk uenighed sættes på en alvorlig prøve.

Hvor er det ærgerligt...

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Borgerlige må ind i kampen

Socialdemokratiet kan glæde sig over det borgerlige Danmarks tillid. Den kommer til udtryk, hver gang socialdemokraterne overtager regeringsmagten. Det er jo ikke verdens undergang og skal såmænd nok gå alt sammen. Sådan plejer det jo at være, lyder det borgerlige kor så. Erkendelsen er korrekt. Med de ulyksalige 1970-ere som den eneste, alvorlige undtagelse har ingen regeringer i efterkrigstiden uanset kulør ført en politik, som tilnærmelsesvis har bragt vores sikkerhed eller velstand i fare. Den nuværende regering er ingen undtagelse. En stram udlændingepolitik, endnu hårdere kurs mod kriminelle, et robust forsvar samt velfærd er mærkesager. Alt dette skal gå hånd i hånd med en ansvarlig økonomi, som den skarpe, interne debat med støttepartierne om minimumsnormeringer viste. Og så skal der kæmpes for klimaet. Ovenstående turde også være målene for enhver borgerlig regering, efter man også til højre for midten har sat miljø øverst på dagsordnen. Eneste stridspunkt mellem regeringen og de borgerlige kunne være skattepolitik og marginale forskelle på, hvordan man vil fordele samfundskagen. Er der et borgerligt projekt? Spørgsmålet er berettiget, for vi har intet hørt om det. Blandt andet lover Venstre blot, at være endnu grønnere end regeringen. Til gengæld hersker der åbenbart intern uenighed om udlændingepolitikken i det største borgerlige parti, hvis profil for øjeblikket står alt andet end skarpt. Alt dette må udløse selvransagelse hos deltagerne i Venstres landsmøde i denne weekend. Men også fra de øvrige, borgerlige partier savner vi visioner. Måske var det ikke blot en påstand, men den fulde sandhed , da Venstre i valgkampen forklarede, partiet ville ganske det samme som Socialdemokratiet – blot uden skattestigninger. Ja, det kan såmænd vise sig at være fortællingen om hele det borgerlige Danmark. Det er - undskyld udtrykket – fesent. Det borgerlige projekt er for vigtigt til, at ansvaret for det (alene) kan betros Socialdemokratiet.

Annonce