Annonce
Esbjerg

Politiker efterlyser æstetiske affaldsspande

Der skal tænkes æstetisk, mener byrådsmedlem Henrik Vallø, der er træt af forskellige affaldsspande i uens størrelser og farver. Arkivfoto.

Esbjerg Byråd vedtog mandag aften at sende den nye affaldsplan for 2019-2024 i offentlig høring i otte uger. Tænk pænere, bad byrådsmedlem, hvis opfordring dog faldt på stenet grund i resten af byrådet.

Esbjerg Kommune skal i gang med at revidere sin nuværende affaldsplan, og mandag aften besluttede byrådet at sende planen i otte ugers offentlig høring.

Affaldsplanen lægger blandt andet op til fokus på at understøtte ordninger til direkte genbrug, forebyggelse af affald, større genanvendelighed i bygge- og anlægsaffald, øget indsamling af plast fra husholdninger samt indførelse af sortering af mad-affald fra 2020, forklarede formanden for Plan & Miljøudvalget, Karen Sandrini (S).

Det var altsammen ganske udmærket, mente byrådsmedlem for Borgerlisten, Henrik Vallø, der dog også godt ville fokusere på noget mere jordnært, nemlig især udseendet på affaldsspandene.

- Der ligger mange gode intentioner i planen, og det er vigtigt, at vi håndterer vores affald på bedste vis. Men kunne vi ikke tænke over, at i den tid, borgerne selv opbevarer deres affald, får mulighed for at gøre det på en måde, der bare ser nogenlunde pæn og ordentlig ud, spurgte Henrik Vallø og remsede op:

- Som det er nu, så har hver almindelig husstand fire spande - vel at mærke fire forskellige farver og end ikke i ens udformning og størrelse. Og en femte spand er vist på vej. Gad nok vide, hvordan det er tænkt, at den skal se ud. Kunne spandene i det mindste ikke bare være ens - både i størrelse og farve, og så med en eventuel tekst på spanden. Jeg er klar over, at tingene skal være praktiske, men det praktiske kunne måske kombineres med det æstetiske, sådan at vores hjem, vores byer og vores kommune også kunne tage sig lidt pæne ud, lød det.

Annonce

Kunne spandene i det mindste ikke bare være ens - både i størrelse og farve, og så med en eventuel tekst på spanden. Jeg er klar over, at tingene skal være praktiske, men det praktiske kunne måske kombineres med det æstetiske.

Henrik Vallø (Borgerlisten)

Ren klode

De Radikales Anne Marie Geisler Andersen havde ingen holdning til farver og form på affaldsspandene, slog hun fast, men hun var glad for planen og den kommende mulighed for at sortere madaffald.

Også Jørn Boesen Andersen fra SF udtrykte tilfredshed, mens Socialdemokratiets Søren Heide Lambertsen besluttede sig for at vrisse ad Henrik Valløs fokus på det æstetiske:

- Ja, vi skal have en ekstra skraldespand, og jeg synes, det er ærgerligt, sagen nu skal drejes over på det æstetiske. Kernen er at få genanvendt mere affald og aflevere kloden i bedre stand, end da vi modtog den, lød det fra Søren Heide Lambertsen, der dog straks fik en sur bemærkning fra Henrik Vallø.

Vallø gjorde såldes kontant opmærksom på, at han jo netop havde rost planen og understreget vigtigheden af den i sine indledende bemærkninger, men han var tydeligvis 100 procent uforstående over for, hvorfor fokus på affald og sortering udelukker pæne, ens affaldsspande.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: En tænkepause er trods alt bedre end dum beslutning

Klimaet er udfordret. Danmark har et ansvar for at gøre en forskel for nuværende og for kommende generationer. Men danske politikere har også et ansvar for ikke at træffe beslutninger, der måske er populære på den korte bane, men kontraproduktive på den lange. Regeringen har atter udskudt en beslutning om ny oliejagt i Nordsøen. Den danske stat har i over 40 år givet virksomheder tilladelse til at udvinde olie og gas i Nordsøen. Den forretning har finansieret en betydelig del af velstanden i dette land. I tusindvis af mennesker arbejder i den industri, alene i denne del af landet, og det skal de ikke skamme sig over. De skal nemlig være med til at finansiere fremtiden. Fire selskaber har budt i den ottende runde, som gælder fra 2025 og giver mulighed for at udvinde olie til 2055. Selskaberne var lovet et svar for et halvt år siden. Nu må de vente på ubestemt tid. Regeringen har udbedt sig tænkepause, og det er ærligt talt ikke den værste beslutning, regeringen kunne træffe lige nu. De politiske vinde blæser uansvarlighedens vej, politisk er regeringen under pres af sine støttepartier for at sætte en prop i Nordsø-olien. Vi har fået en enormt ambitiøs klimalov. Danmark vil reducere sit CO2 udslip med 70 procent inden 2030. Problemet er, at ingen kender regningen for den beslutning. Kun ligger det fast, at den bliver stor. Nordsøens olie er sort. Men den er i globalt perspektiv mindre sort end megen anden olie. Udfaser Danmark olie hurtigere end grønne energikilder er konkurrencedygtige på verdensmarkedet, forbedrer det ikke klimaet, tværtimod. Så leverer andre endnu sortere brændstof. Danmark tager sit ansvar som et af verdens rigeste lande alvorligt. Men Danmark fylder uendeligt lidt i det globale klimaregnskab, og det vil i virkeligheden ikke kunne måles på et eneste termometer på kloden i 2030, om Danmark lander på 50 eller 75 procent i 2030. Derimod vil det kunne måles, hvis danske oliemilliarder investeres i grønne investeringer, som kan udkonkurrere olien og gassen. Danmark gør ingen forskel ved at blive fattigere. Men Danmark kan gøre forskel, hvis vi sætter vores velstand ind på at finde løsninger – også for de mange, mange andre.

Kolding For abonnenter

Formand bebuder sværm af politianmeldelser om støjgener og musiklarm ved populær badebro

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];