Annonce
Esbjerg

Politiker: Esbjergs nye højhuse ligner aviser der er stablet

Esbjerg Tower. Hvad synes du? Illustration: BIG

Esbjerg Towers vil uden tvivl blive et debatemne i de esbjergensiske hjem frem mod. Hvad synes du om byens kommende "kaktus-tårne"?

Esbjerg: Esbjerg Towers, den verdensberømte danske arkitekt Bjarke Ingels´ storstilede højhus-projekt til 300 millioner kroner, som vil rage henholdsvis 57, 35 og 23 meter op i luften over Tovværksgrunden, bliver efter alt at dømme et hedt samtaleemne i landets femte største by frem mod jul.

Hvad synes du? Er det grimt eller flot?

De tre tårne kaldes på grund af byggestilen for kaktus-tårne, og navnet kommer af den karakteristiske silhuet, fordi bygningerne er designet med en sekskantet kerne af kvadratiske dæk, som roteres for hver etage.

- Jeg synes mest, at bygningerne ligner en masse aviser, der er stablet uordentligt oven på hinanden. Men det skal retfærdigvis siges, at jeg kun har set skitse-tegningerne. Så jeg er på ingen måde negativt stillet overfor byggeriet. Det kan jo være, at der er tale om moderne nytænkning, siger Henrik Vallø, byrådsmedlem fra Borgerlisten til Ekstra Bladet.

Under valgkampen var Henrik Vallø modstander af højhusbyggerier i midtbyen.

- Jeg bryder mig ikke om, at der bliver bygget højhuse i selve midtbyen. Men Tovværksgrunden kan godt være det helt rigtige sted at placere højhusene på, siger han til eb.dk.

Helene Plet, der er formand for Byfonden i Esbjerg og arkitekt i Move Arkitektur, siger til Ekstra Bladet, at hun ikke i tvivl om, at højhusbyggerierne nok skal skabe debat i Esbjerg.

- Det er en smagssag, om man kan lide byggeriet. Nogle vil givetvis kalde bygningerne for forfærdelige og grimme, mens andre vil synes, at de er helt fantastiske. Personligt synes jeg, at bygningerne kan blive tre ikoner i byen. De kan komme til at virke som tre skulpturer, hvis man sørger for, at det omkringliggende område bliver lavet korrekt, siger Helene Plet.

Annonce

Jeg synes mest, at bygningerne ligner en masse aviser, der er stablet uordentligt oven på hinanden. Men det skal retfærdigvis siges, at jeg kun har set skitse-tegningerne. Så jeg er på ingen måde negativt stillet overfor byggeriet. Det kan jo være, at der er tale om moderne nytænkning.

Henrik Vallø, Borgerlisten
Esbjerg Tower. Hvad synes du? Illustration: BIG
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det ligegyldige alternativ

De entrede dansk politik med kærlighed, dans og et dybfølt ønske om en anderledes måde at drive landet på. Alternativet stormede ind i Folketinget ved valget i 2015 og fik fem procent af stemmerne uden nogen anden dominerende slagplan end at gøre tingene på en alternativ måde. Leder Uffe Elbæk fandt det hele ganske "crazy", og på Nørrebro, hvor partiet fik næsten 18 procent af stemmerne og blev større end Socialdemokratiet, løftede man taget i ekstase og drømte om en ny verdensorden. I dag er festen slut. Et elendigt resultat til folketingsvalget i 2019 sendte partiet ned på tre procent af stemmerne, og man må konstatere, at partiet ingen varige aftryk har sat på dansk politik. Til trods for, at folketingsvalget i juni netop handlede om klima, der jo ellers er et af Alternativets mærkesager. Men dagsordenen er global og har ikke en snus med Alternativets indsats at gøre. Skulle man være i tvivl, kan man konsultere det såkaldte forståelsespapir, der er skrevet af regeringen Mette Frederiksen (S) og dens støttepartier Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten. Her er sat de mest ambitiøse - og måske også uopnåelige - klimamål i historien, men altså uden, at Alternativet har været involveret. Partiet, der om nogen snakkede klima og en ny samfundsindretning, har ikke sat det mindste fingeraftryk på den mest ambitiøse klimadagsorden nogensinde - stærkere bevis for parlamentarisk ligegyldighed findes næppe, og det er sigende, at man ikke har hørt et kvæk fra Alternativet, siden vælgerlussingen i juni. Partiet har i dets korte historie budt på utallige farverige indslag så som en ganske alternativ festkultur, alternativ medarbejderpleje, alternativ ansættelsespolitik i partiet, men alt sammen artigheder fra gemakkerne og ikke fra den politiske scene. Jovist, Alternativet har fået fjernet transseksuelle fra listen over psykisk syge og andre fornuftige ting, men det varige aftryk på dansk politik er det ikke blevet til, og bliver det heller næppe.

Annonce