Annonce
Esbjerg

Politiker i sag om omstridte gigantmøller: Tavshed i høringsprocessen handler om respekt

Byrådsmedlem Hans K. Sønderby, Esbjerglisten, mener ikke, politikere skal udtale sig om, hvad de agter at beslutte, mens der er offentlig høring. Arkivfoto: Ludvig Dittmann
Onsdag udløber høringsfristen på de planforslag, der i givet fald skal bane vejen for Vattenfalls opstilling af de omdiskuterede 180 meter høje møller i Tjæreborg Enge. 1.800 borgere har skrevet under på en protest, der overrækkes formanden for Plan & Miljøudvalget. De fleste politikere har holdt tand for tunge om deres holdning til mølle-projektet, og sådan bør det være, mener Hans K. Sønderby fra Esbjerglisten.

Esbjerg Kommune: Energiselskabet Vattenfalls ønske om at udskifte vindmøllerne i Tjæreborg Enge med færre, men større og moderne møller i op til 180 meters højde har skabt betydelig røre blandt borgerne i Tjæreborg, som i flere måneder har været holdt i uvidenhed om, hvorvidt et flertal af politikerne i Esbjerg Byråd vil tillade opsætning af de nye møller, der er op til 80 meter højere end de eksisterende.

Ifølge Borgergruppen Nej Tak til Gigant-møller i Tjæreborg vil formanden for Plan & Miljøudvalget, Karen Sandrini (S), onsdag eftermiddag blive præsenteret for 1800 protest-underskrifter indsamlet af borgergruppen, og midnat mellem onsdag og torsdag udløber den offentlige høring på det plangrundlag, der i givet fald skal bane vejen for Vattenfalls projekt. Dermed varer det heller ikke længe, inden byrådspolitikerne kan afføre sig den selvpåførte mundkurv, der er tradition for, mens høringen står på.

Bortset fra Venstres Alex Sørensen, der for nogen tid siden udtalte til Ugeavisen Esbjerg, at gigantmøllerne ikke bliver opsat med hans stemme - og for det indkasserede en tilrettevisning af Venstres gruppeformand - er der indtil nu ingen politikere, der definitivt og offentligt har meddelt deres holdning ud. Og sådan bør det være, mener Esbjerglistens Hans K. Sønderby, som har sæde i Plan & Miljøudvalget, der er første stoppested på vejen i sagens behandling.

Annonce

Polemikken

Han har med nogen hovedrysten fulgt de seneste dages politiske polemik, hvor formanden for Plan & Miljøudvalget, Karen Sandrini (S), ligeud har beskyldt borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) for at forstyrre en demokratisk proces og for stemmefiskeri i Tjæreborg. Udtalelserne faldt i kølvandet på, at borgmesteren efter en rundtur i Tjæreborg af JydskeVestkystens journalist direkte blev spurgt om muligheden for, at de nye vindmøller kunne komme ned i en højde af 130 meter som foreslået af nogle borgere.

Borgmesteren svarede til citat, at det først og fremmest er politikernes opgave at godkende eller forkaste de foreliggende planer om de fire 180 meter høje vindmøller, da det er det, der konkret er søgt om, men at han ikke ville afvise, at man efter et eventuelt politisk afslag på projektet kunne gå i dialog med bygherren, svenske Vattenfall, om et ændret projekt.

Sandrini mente, det var for dårligt, at borgmesteren overhovedet kommenterede på muligheden af et ændret projekt i høringsprocessen, mens De Radikales Anne Marie Geisler Andersen udtalte, at hun ikke kunne se problemet med borgmesterens udtalelser og i øvrigt helt generelt ikke kunne se, at det skulle være den store forbrydelse som politiker at løfte sløret for, hvad man agtede at stemme.

Annonce

Respekt for dem, der spørges

Hans K. Sønderby mener ikke, at nogen af de to nævnte byrådskolleger - Sandrini og Geisler Andersen - har ret:

- Jeg har som tidligere sagsbehandler på lokalplanområdet gentagne gange oplevet, at politikere har vedtaget at sende et lokalplanforslag i høring med en given høringsfrist, og inden den frist er udløbet har meddelt i pressen, hvad man vil beslutte. Det signalerer ikke just megen respekt for dem, man spørger, og det synes jeg ikke, er god stil. Men jeg ser nu ikke, at borgmesteren har forsyndet sig mod god stil i den udmelding, han kom med, siger Hans K. Sønderby.

Han har selv som medlem af Plan & Miljøudvalget modtaget flere henvendelser fra bekymrede eller vrede borgere i Tjæreborg - uden dog at løfte sløret for, hvad han agter at stemme om kort tid:

- Nogle forslag vækker begejstring andre modstand af varierende styrke. I langt de fleste tilfælde er det modstanderne som ytrer sig, og så er det en politisk opgave at vurdere ud fra det. Det er min klare fornemmelse, at der ikke er megen begejstring at spore i Tjæreborg for nye og højere møller. Generelt går jeg ind for, at vi i samfundet skaffer så megen forureningsfri energiforsyning som muligt, men det skal naturligvis ikke ske ved at belaste naboerne til disse tekniske anlæg på urimelig vis, siger Hans K. Sønderby.

Mølle-sagen

Esbjerg Kommune har sendt en lokalplan og et kommuneplantillæg for møllerne i Tjæreborg Enge i offentlig høring. Fristen udløber onsdag den 13. januar, og protestskrivelserne mod planerne for de kommende gigantmøller har nu rundet 1800 underskrifter.

Der er udarbejdet både lokalplan og kommuneplanændring for projektet. Sidstnævnte fastlægger en møllehøjde på maksimalt 180 meter, mens lokalplanen vil give mulighed for at opføre møller på 149-180 meter fra terræn til vingespids i øverste position.

Møllerne skal afmærkes med lys, hvilket er et krav fra Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen. Alle fire, nye vindmøller skal markeres med såkaldte hindringslys - mellem-intensive blinkende lys. I dagtimerne skal lysene være hvide, og i natperioden skal lysene være røde. Hindringslysene skal have mellem 20 og 60 blink pr. minut.
Lysmarkeringen skal placeres øverst på vindmøllens nacelle (generatorhuset), og lyset skal altid, uanset møllevingernes placering, være synligt 360 grader i et vandret plan. Dette kan kun opnås ved opsætning af to lamper på møllen. Vindmøllerne skal herudover markeres med minimum tre lavintensive røde faste lys på mølletårnet. Lysene placeres i samme niveau og fordeles jævnt på mølletårnet omkreds, så synligheden fra alle retninger sikres.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Esbjerg For abonnenter

Efter 44 år er det slut: Ikonisk modebutik i Esbjerg lukker

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

REGIONALVALG

Tag kandidattesten til regionalvalget her

Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Ejer af ferieresort: Folks intelligens falder med 20 procent, når de kører i en autocamper

Billund For abonnenter

Først på specialskolen har 10-årige Kristian fået lyst til at lære. Nu råber forældrene op: Er det sådan, børn med en diagnose skal behandles?

Sønderjyske Fodbold

Live: Kan SønderjyskE slå AGF og tage næste skridt på vejen mod tredje pokalfinale i træk?

Tønder

Se videoen fra valgmøde: Tre borgmesterkandidater samlet - det store spørgsmål forblev ubesvaret

Erhverv

Kvalitet koster og holder længere: Anders har øje for det smukke i tilværelsen

Tønder For abonnenter

Ny plan om nærhospitaler bringer ikke meget nyt til Tønder: Ændringen er mest af alt et navneskift, mener regionsrådspolitiker

Team Esbjerg For abonnenter

Ny sejr i ligaen: Team Esbjerg-profiler viste, hvor skabet skulle stå - se videoanalysen

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Esbjerg

Dumpet: Eleverne på lokal skole er blandt Danmarks dårligste – nu griber staten ind

Danmark

Vild forvirring om MitID: Køber nye pas og telefoner for at få det til at virke - det er helt misforstået

Haderslev

Lokal investor bygger 18 seniorvenlige lejeboliger i landsby

Erhverv For abonnenter

Se billeder før og efter: Sådan ser Orlas forureningsramte galleri ud efter fem måneders gravearbejde og renovering

Sydjylland

Blandt de nominerede: Koret der fik borgmester til at græde

Annonce