Annonce
Varde

Politiker undrer sig over filmoptagelse: Hvordan kan man lukke en strand?

Cyklende turister får at vide, hvor de må cykle, og hvilken del af stranden de ikke må færdes på på grund af filmoptagelser. Foto: John Randeris
Gruppeformand Steen Holm Iversen (K) finder det principielt forkert, at Naturstyrelsen kan give et filmselskab ret til at lukke Børsmose Strand i to dage. Naturstyrelsen Blåvandshuk er generelt åben for al brug af strande, lyder det fra skovfoged.
Annonce

Børsmose: 1,8 kilometer strand skal bruges til filmoptagelser til en TV 2-krimiserie, der hedder Hvide Sande, og er derfor lukket af mandag og tirsdag.

Filmselskabet har fået lov til at bruge stranden mod en afgift til Naturstyrelsen, der forvalter området. Det undrer Steen Holm Iversen (K) fra Varde Byråd, der har bedt om en redegørelse.

- Det undrer mig noget, at Naturstyrelsen vælger at lukke Børsmose Strand ned midt i højsæsonen, siger han.

- Der er det rent principielle i, at en offentlig styrelse kan gå ind og forbyde offentlighedens adgang til noget, som, jeg antog, var noget, der kunne minde om en allemandsret.

Annonce

Varetager almene interesser

Skovfoged Søren Rask Jessen fra Naturstyrelsen Blåvandshuk fortæller, at hovedprincippet er, at offentligheden har fri adgang til strandene.

- Derfor er det vigtigt at understrege, at det her er en afspærring, der sker i en tidsbegrænset periode, siger han.

- Det er en dispensation, vi har lavet for at varetage andre almene interesser.

Krav til filmselskabet

Søren Rask Jessen fortæller, at Naturstyrelsen har stillet som krav, at der skal være mulighed for at se på filmoptagelserne fra syd for bækken på stranden.

Filmselskabet havde brug for en kørestrand, og Naturstyrelsen pegede på Børsmose, fordi der her er mindre trafik end i Vejers, hvor man også kan køre i bil.

Normalt stiller Naturstyrelsen krav om et stykke af stranden, hvor der kan færdes mennesker. Det er der ikke i det her tilfælde på grund af risikoen for mennesker i baggrunden på filmoptagelserne samt sikkerheden for de gående, da der er stunt-scener med kørende biler.

Han fortæller, at Deluca Film, der står bag krimiserien, har fået lov til at bruge 1,8 kilometer strand mod en afgift til Naturstyrelsen. Deluca Film har desuden fået en tilladelse fra Kystdirektoratet.

Skovfoged Søren Rask Jessen, til venstre, var på stranden, mens der blev filmet for at holde øje med, hvordan det forløb. Skilte og vagter sørgede for, at ingen turister fik forvildet sig ned på kørestranden. Foto: John Randeris

Deluca Film har kun en kortfattet kommentar til sagen:

- Det er ikke nogen overvejelser, vi har været inde i. Vi er et produktionsselskab, der skal realisere et manuskript. Jeg formoder, at når vi har fået en tilladelse, så er der nogen, der har gjort sig de overvejelser, der skal gøres, siger Morten Rasmussen, der er direktør for Deluca Film.

Annonce

Skal kunne optage film

For Naturstyrelsen Blåvandshuk er det vigtigt, at områdets strande principielt kan bruges til alt muligt.

- Vi er åbne, når folk gerne vil bruge vores arealer til forskellige aktiviteter. Det kan være sankthansbål, det kan være strandaktiviteter på stranden i Vejers sommeren igennem, det kan være kitesurfere, det kan være strandsejlere, siger Søren Rask Jessen.


Der er nogle campingpladser, der har solgt et produkt til deres gæster, og der må man antage, at de gæster havde en vis forventning om at kunne bruge stranden.

Steen Holm Iversen (K), byrådsmedlem og gruppeformand


Han påpeger, at hvis Naturstyrelsen ikke var åbne for at låne strandene ud, så ville det slet ikke være muligt at filme på strandene i Danmark.

Politihjemmeværnet var talstærkt til stede for at undgå, at lukningen af stranden endte i trafikkaos. De første hjemmeværnsfolk stoppede og talte med bilister flere kilometer fra stranden. Foto: John Randeris

Steen Holm Iversen er glad for filmoptagelser i Vestjylland, men det ændrer ikke på det principielle i sagen:

- Alt afhængig af hvad styrelsen svarer, så agter jeg at gå videre til miljø- og fødevareministeren og erhvervsministeren, fordi jeg synes, det virker noget besynderligt.

Annonce

Informerer til de relevante

Steen Holm Iversen kritiserer også, at Naturstyrelsen ikke har udsendt eksempelvis en pressemeddelelse om, at den har givet et filmselskab lov til at lukke stranden.

Søren Rask Jessen mener, det væsentligste er at informere dem, der er på vej til stranden. Derfor holder hjemmeværnet flere kilometer fra stranden og kan lede alle strandgæster mod Vejers i stedet. Der har været skilte siden i fredags.

Turister har taget plads i klitterne for at se på tv-serie-optagelserne. Foto: John Randeris
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Abdul gik efter et multikulturelt gymnasiemiljø: - Her følte jeg mig mest velkommen

Annonce