Esbjerg Kommune: Både den gamle brandskole og Deponi Syd kan nu med Esbjerg Kommunes velsignelse åbne for sluserne og lade spildevand strømme til Din Forsynings rensningsanlæg og dermed ud i Vadehavet, selv om de to virksomheder ikke kan rense vandet nok til, at det møder Miljøstyrelsens strenge krav for udledning af PFAS-forurenet vand i havmiljøet.
Det blev beslutningen på fredagens ekstraordinære møde i Plan & Miljøudvalget og dermed løsningen på det pest- eller kolera-dilemma med de kræftfremkaldende og hormonforstyrrende PFAS/PFOS-stoffer, der frem til 2011 lovligt kunne anvendes i blandt andet brandslukningsskum.
Lige nu står man i Esbjerg Kommune med et problem i form af ophobning af mange tusinde liter vand, der er forurenet med de giftige stoffer - vand, som man ikke ved, hvad man skal stille op med.
Tirsdag blev politikerne gjort bekendt med, at det haster med at træffe en beslutning, for man kan ikke blive ved med at tilbageholde vandet fra henholdsvis den gamle brandskole på Uglviggårdsvej i Esbjerg og fra Deponi Syd for at forhindre, at det ender i det naturbeskyttede Vadehavet. Der er således grænser for, hvor længe den gamle brandskole, nu RelyOn Nutec, og membranen under Deponi Syd kan holde på vandet, selv om begge virksomheder frivilligt for en midlertidig periode har standset tilledningen til rensnings-anlægget.
Forskellige krav
Både Deponi Syd og den gamle brandskole kan ved hjælp af et test-anlæg overholde kvalitetskriterierne for drikkevand og grundvand, og dermed er det den kommunale forvaltnings vurdering, at man ikke med loven i hånd kan give et standsningspåbud til de to virksomheder, da Esbjerg Kommune selv - uden at skele til Miljøstyrelsens strengere krav til udledning i havmiljø - kun har fastsat krav om, at vandet skal renses for PFAS ned til drikkevandskriteriet. Kommunen valgte selv at anvende drikkevands-kriteriet, fordi Miljøstyrelsen endnu ikke har fastsat specifikke krav til såkaldt processpildevand, som der her er tale om.
"....et påbud (vil) medføre driftstab for RelyOn Nutec og samtidig medføre omkostninger til bortskaffelse af processpildevand. For Deponi Syd vil påbuddet medføre omkostninger til bortkørsel af perkolat eller risiko for forureningsspredning som følge af en ødelagt membran under deponiet", skriver embedsmændene.
For få dage siden meddelte RelyOn Nutec i øvrigt Esbjerg Kommune, at virksomheden har hyret en advokat til at afklare, om kommunen lovligt kan nægte den gamle brandskole at overfladevand og brandslukningsvand til kloaksystemet, og RelyOn Nutec vil ikke afvise, at kommunen vil blive mødt med erstatningskrav, såfremt man nægter brandskolen mulighed for at aflede renset spildevand.
RelyOn Nutec har i den forbindelse oplyst, at man har haft omkostninger og driftstab i forbindelse med nedlukning af brandslukningsøvelser i omegnen af 3,5-4 millioner kroner. Brandskolen og Deponi Syd lukkede selv for tilledning til rensningsanlægget henholdsvis 11. oktober og 23. oktober.
Svær beslutning
- Det er et enigt udvalg, der står bag beslutningen, som var svær, fordi en manglende stillingtagen ville føre andre miljømæssige konsekvenser med sig. Og selv om kommunen har sat et meget restriktivt krav, så vil spildevandet, efter det har været en tur gennem det offentlige rensningsanlæg, stadig være forurenet med PFOS i forhold til, hvad der må lukkes ud i Vadehavet, men kommunen er ikke bekendt med, at der er andre teknologier, der kan rense bedre, siger formanden for Plan & Miljøudvalget, Karen Sandrini (S).
Sådan startede det
Sagen, der gennem de seneste uger har udviklet sig til en potentiel miljøskandale, har sit udgangspunkt i, at den gamle brandskole indtil 2007 havde en tilladelse til at udsprøjte overskydende vand og overfladevand på et grønt areal, og da den udløb fortsatte brandskolen sin praksis frem til 2018.
Her blev Esbjerg Kommune ifølge egne oplysninger helt tilfældigt opmærksom på, at der stadig blev sprøjtet PFAS-forurenet vand ud fra det nuværende kursus- og træningscenter, hvor grundvandet og prøver fra de nærliggende vandløb nu også viser væsentlige fund af de giftige stoffer.
Tilbage i april 2019 påbød Esbjerg Kommune den daværende ejer af brandskolen, Falck Safety Services, i stedet at tilslutte sig spildevandsnettet med vilkår om at overholde nogle grænseværdier for PFAS-stoffernes tilstedeværelse i spildevandet. Grænseværdierne i kommunens tilslutningstilladelse blev fastsat til de samme, som kriterierne for drikkevand - noget, som hverken den daværende ejer eller den nuværende, RelyOn Nutec dog kunne overholde. Først 11. oktober i år blev der lukket for tilførslen til rensningsanlægget, mens RelyOn Nutec arbejdede på en løsning.
Slam fra brandskole
I forhold til Deponi Syd er problemet, at deponiet fra 2013 til 2019 har modtaget 302 ton slam fra den gamle brandskole, og 23. oktober modtog Deponi Syd så analyser af det spildevand, som udvaskes fra deponiet, og som normalt tilgår Din Forsynings rensningsanlæg. Analyserne viste tilstedeværelsen af de giftige PFAS-stoffer, og derfor blev der lukket ned for tilførslen til rensningsanlægget samme dag.
I Esbjerg Kommune ser man lige nu ind i et scenarie, hvor kødkvæg, dyrevildt, fisk og visse landbrugsjorde i Esbjerg Kommune kan være ramt af den frygtede forurening med stofferne, der frem til 2011 lovligt kunne anvendes i blandt andet brandskum.
For få uger siden erkendte den kommunale forvaltning selv, at den ikke har levet op til det ansvar, som kunne forventes af fagfolk på området, og derfor beordrede borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) en ekstern undersøgelse af miljøafdelingens sagsbehandling.
Esbjerg Kommune har desuden i flere år været bekendt med, at det giftige stof er fundet i fisk i Vadehavet - det fastslog analyser helt tilbage i 2013. Stoffet kan stamme fra den gamle brandskole-grund og derfra være ført med Uglvig Bæk, der løber ud i Novrup Bæk og videre ud i Vadehavet.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Miljøstyrelsen.
Vurderingen
Teknik & Miljø på Esbjerg Kommune har vurderet, at det "er vigtigt hurtigst muligt" at få reduceret afledningen af PFAS/PFOS med processpildevandet fra RelyOn Nutec og Deponi Syd, så det igen bliver muligt for de to virksomheder at aflede spildevand til Renseanlæg Øst.
Det vil ske ved at aflede vandet gennem et særligt renseanlæg, så udledningen af PFAS/PFOS-stoffer til Renseanlæg Øst og Vadehavet minimeres - vandet renses ned til kriterierne for krav til drikkevand - og risikoen for forureningsspredning og økonomisk tab for virksomhederne reduceres mest muligt.
"Meddelelse af et standsningspåbud vil ikke være muligt, da kvalitetskriterierne for drikkevand/grundvand kan overholdes, hvorfor udledningen ikke kan betegnes som sundhedsskadelig for mennesker", skriver forvaltningen.
Imidlertid vil vandet stadig ikke møde kravet til udledningskriterierne for Vadehavet.
Miljøstyrelsen har ikke fastsat kvalitetskriterier for PFAS i processpildevand, men styrelsen har meldt ud, at kommunerne kan forvente, at det sker i løbet af 2022.