Annonce
Varde

Politikere afviser millionbud: Nu skal Vidagerhus rives ned

Det laveste bud var 550.000 kroner, mens det højeste lød på knap fire millioner. Ingen fik dog lov at købe Vidagerhus, der nu skal fjernes. Foto: Christine Aagaard Kragh
Fire bud på Vidagerhus blev tirsdag i sidste uge afvist af et enigt byråd i Varde. I stedet skal den 82 år gamle bygning i Janderup nu rives ned.
Annonce

Janderup: Det største bud lød på knap fire millioner kroner. Alligevel har et enigt byråd i Varde Kommune valgt at takke nej til alle bud på Vidagerhus i Janderup. Det skete på et lukket punkt på byrådsmødet tirsdag i sidste uge. I stedet vil man nu rive bygningen ned, fortæller borgmester Erik Buhl (V).

- Der var fire, der bød på det. Vi blev i byrådet enige om, at vi ikke vil acceptere nogen af dem, så vi har valgt, at Vidagerhus skal fjernes, siger han om stedet, der indtil slutningen af januar var bosted for unge mellem 18 og 35 år med komplekse psykiske udfordringer.

Ifølge borgmesteren var den ”økonomiske sammenhæng i budene uholdbar og ikke god nok”. Alligevel ved han ikke, om det bedre vil kunne betale sig at rive bygningen ned.

- Det ved vi ikke. Men i forhold til de bud, vi har fået, vurderede vi, at det er den bedste løsning. Vi vil hellere have en ryddet grund centralt beliggende i Janderup og så håbe, at der kan komme noget spændende nyt op midt i byen. Vi vil gå i tæt dialog med byen om at finde en god løsning på det, siger han.

Annonce

Pris ikke afgørende

Direktøren for plan, kultur og teknik i Varde Kommune, Thomas Jaap, fortæller yderligere, at de fire bud er blevet vurderet ud fra to parametre: Pris og formål.

Vidagerhus i Janderup blev bygget i 1938. Dengang var det plejecenter og hed De Gamles Hjem frem til 1985, hvor det skiftede navn til Vidagerhus. Foto: Christine Aagaard Kragh

- Prisen har ikke været altafgørende. Det er blevet sagt, at det er lige så vigtigt, hvilket projekt der kom. Det skulle være noget, der kunne skabe værdi for lokalområdet og Varde Kommune, siger han og tilføjer i forhold til højeste bud:

- Når man så på det samlet set med fire millioner kroner og det, der skulle etableres, var det ikke attraktivt.

Annonce

Ikke ny budrunde

Fordi købers formål med bygningen eller grunden har vægtet højt i vurderingen af budene, har der heller ikke været opsat en mindstepris. Det laveste bud lød da også på 550.000 kroner.


Der var fire, der bød på det. Vi blev i byrådet enige om, at vi ikke vil acceptere nogen af dem, så vi har valgt, at Vidagerhus skal fjernes.

Borgmester Erik Buhl (V)


Med de indkomne bud er der ifølge Thomas Jaap ikke grund til at lave en ny udbudsrunde. Også her er det ikke prisen, der er altafgørende.

- Der skal altid være særlige grunde til at genudbyde. Vores vurdering er, at det er der ikke. Vi tror ikke på, at der kommer noget nyt, der ændrer sagen. Samlet set er det derfor bedre at rive ned, siger han.

Den store historie kort fortalt

  • I 1919 købte daværende Janderup-Billum Kommune en udstykket grund (Vesterled 50) fra daværende Janderup Folkehøjskole (Vesterled 45). Pladsen blev frem til 1938 brugt som sportsplads.
  • I 1938 blev der bygget plejecenter på grunden. Det hed De Gamles Hjem, indtil det i 1985 skiftede navn til Vidagerhus.
  • I 2012 besluttede Varde Byråd at lukke Vidagerhus som plejecenter. Kommunen købte bygningerne af Varde Boligadministration for i stedet at lave det til et bosted.
  • I 2014 åbnede Vidagerhus så som bosted for personer i alderen 18-35 år med komplekse psykiske udfordringer.
  • 31. januar 2020 lukkede bostedet igen. Det blev vedtaget af Udvalget for Social og Sundhed i Varde Kommune, fordi der var kørt med underskud som følge af færre beboere.
  • Efter lukningen valgte kommunen af sætte Vidagerhus til salg. Ingen bud blev dog accepteret, og nu skal Vidagerhus så rives ned.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Regionalt For abonnenter

Høje bankgebyrer dræner små foreningers pengekasser: Priser kan svinge med flere tusinde fra bank til bank

CORONAVIRUS

Live: Smittetal sætter kedelig rekord - over 900 nye coronatilfælde i Danmark

Annonce