Annonce
Aabenraa

Politikere beroliger: Men naturskoler igen på spareliste

Naturskoleleder Trine Sørensen synes, "det er træls", at naturskolerne igen er landet på en liste over mulige spareemner. Arkivfoto: Claus Thorsted
Man vænner sig aldrig helt til at være med i et sparekatalog, selvom man hidtil har trukket frinummer. Sådan lyder det fra naturskoleleder Trine Sørensen med udsigten til, at én af kommunens to naturskoler kan blive sparet væk.
Annonce

Aabenraa: Et farvel til én af kommunens to naturskoler – enten Skovlyst i Aabenraa eller Kelstrup nord for Kruså – kan blive en konsekvens af budgetforhandlingerne efter sommerferien. I forvaltningens katalog over potentielle sparemuligheder figurerer i årene fra 2022 til 2024 et beløb på 679.000 kroner ved halvering af antallet af naturskoler.

- Vi har tit været på listen, fordi naturskolerne kan være der. De skal ikke være der, ligesom folkeskolerne. Vi er – 7-9-13 – kommet af listen de andre år, og det håber vi også sker i år, siger Trine Sørensen, der er leder af Naturskolen Skovlyst.

- I de senere år er det blevet endnu mere populært for børnene at komme på naturskole på grund af skolereformen. Begge naturskoler giver den alt, hvad den kan trække, og vores kalendere er booket helt ud. Jeg har allerede bookinger ind i det nye skoleår, selvom de ikke har fået deres skemaer endnu, fortæller Trine Sørensen.

Naturskolelederen forsøger at fortrænge sparespøgelset.

- Men det er da træls, at der er den risiko, mener hun.

Der er mange børn, der ikke er vant til at komme i naturen med deres forældre. Det kan vi tydeligt mærke.

Trine Sørensen, leder af Naturskolen Skovlyst

Annonce

Den ægte vare

Naturskolerne er ikke mindst vigtige, fordi omdrejningspunktet er praksis og ikke teori.

- I skolen læser man om tingene og kan lave eksperimenter i ”natur og teknik”, men hos os ser man det hele. Rådyret, harekillingen, og kommer til at fiske insekter op af vandhullet. Børnene bliver møgbeskidte, fordi de får lov til at være børn som i gamle dage, siger Trine Sørensen.

- Og det er heller ikke kun biologi og natur og teknik, man lærer om på en naturskole. Man kan også lære idræt, dansk og matematik, fordi der er så meget fra vores hverdag i naturen, tilføjer hun.

Fra politisk hold er man klar over, at naturskolerne har grund til at føle sig udsatte, fordi de hver gang er havnet på forvaltningens liste over sparemuligheder. Det hænger, som naturskoleleder Trine Sørensen selv er inde på, sammen med, at der er tale om en kan-opgave og ikke en skal-opgave.

- Jeg synes, vi har to fantastiske tilbud med vores naturskoler, men vi ved ikke noget, før vi har behandlet det på næste udvalgsmøde. De har været med på listen hver gang, men vi har aldrig valgt at spare dér, siger Kirsten Nørgård Christensen (V), der er formand for børne- og uddannelsesudvalget.

Annonce

Skeptisk næstformand

Ønsker man at bevare naturskolerne som de er i dag, bliver det næppe heller Socialdemokratiet, man skal kæmpe med. Selvom udvalget kun har gennemgået forvaltningens sparekatalog, men endnu ikke forholdt sig til de enkelte punkter.

- Jeg har svært ved at se, at vi kan ende op med at udfase en naturskole. Det er min helt personlige holdning, siger Povl Kylling Petersen (S), der er næstformand i børne- og uddannelsesudvalget.

- Med den nye udligningsreform (som sender 65 millioner kroner til Aabenraa Kommune, red.) ser det ikke just sort ud for Aabenraa Kommune. Jeg forestiller mig ikke, vi skal gennemføre de helt drastiske besparelser, tilføjer Povl Kylling Petersen.

Og så spiller det altså også ind, at det er kommunens 19 skoler, som finansierer de to naturskoler og kørslen dertil.

- Det vil vel være lidt uetisk, hvis vi så som politikere efterfølgende beslutter, at skolerne skal nedlægge naturskolerne, mener Povl Kylling Petersen.

Kelstrup Naturskole - der blev indviet i august 2011 som afløser for Frøslev Polde Naturskole - kan også blive ramt af den kommunale sparekniv. Naturskolen ligger midt i den 330 hektar store Kelstrup Plantage ved Holdbi nord for Kruså. Arkivfoto

Annonce
Annonce
Danmark For abonnenter

Venstre blæser til kamp mod overnatningskrav: Koster turistbranchen milliarder

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce