Annonce
Haderslev

Politikere dropper skrappe regler for høns i baghaven

En stram forordning om, hvor mange høns og øvrigt fjerkræ man må holde i byen er blevet taget af bordet af politikerne i udvalget for plan og miljø. I stedet nøjes kommunen nu med en vejledning. Arkivfoto

Nye skrappe regler for små private hønsehold bliver afløst af en vejledning. Politikere ombestemmer sig på baggrund af klager fra foreningen Frit Fjerkræ.

Haderslev: Forvaltningen overdrev og en ny skrap forskrift for fjerkræ og fuglehold, der skulle have erstattet Regulativ for hønsehold fra 2008 bliver derfor ikke til noget. Byrådets udvalg for plan og miljø havde ellers på sit møde i begyndelsen af februar på baggrund af en indstilling fra Teknik og Miljø besluttet at sende en forskrift, der tydeligt satte grænser for, hvor mange og hvilke typer af fjerkræ og fugle, Haderslev Kommune vil acceptere i hvilke områder. af kommunen, i høring i fire uger.

Men hverken høringen eller forskriften, som skulle anvendes på små private hønsehold i baghaver i byzone, bliver nu til noget.

På sit møde i den forløbne uge besluttede politikerne i udvalget både at ophæve det nuværende regulativ og omskrive den nye forskrift for fjerkræ og fuglehold til en vejledning.

- Der er ingen grund til at skyde gråspurve med kanoner, forklarer formanden for udvalget, Benny Bonde (LA), efter udvalgets nye behandling af sagen.

Udvalget havde mandag genoptaget sagen, efter at foreningen Frit Fjerkræ på baggrund af udsigten til den nye forskrift havde protesteret. Blandt andet havde foreningen ved hjælp af aktindsigt dokumenteret, at problemet med haner, der galer, og høns, som kagler i byområder er langt mindre, end forvaltningen lagde op til i sin oprindelige indstilling.

Annonce

Baggrund

Frit Fjerkræ - Foreningen for Frit Fjerkræ er en mindre end et år gammel forening, der arbejder på at forbedre vilkårene for at holde fjerkræ på en naturlig måde i Danmark.Foreningen varetager interesserne for alle, der holder fritgående fjerkræ, herunder høns i haven, hobbyfjerkræ til eget forbrug, stalddørssælgere med fritgående fjerkræ til lokalt salg.

Foreningen har 250 medlemmer, foreløbig fire i Haderslev Kommune.

Glad formand

Formanden, Finn Jensen, er efter beslutningen glad:

- Forskriften ville have været totalt overkill. Det var et bureaukratisk regelsæt for hønsehold, hvor alle typer fugle skulle køres ind i et regneark. Det ville have skræmt mange fra at holde fjerkræ, siger han.

Finn Jensen forklarer, at Haderslev med beslutningen om at nøjes med en vejledning kommer på linje med de fleste andre af landets kommuner.

- Problemer løses i øvrigt bedst i al mindelighed og uden foreskrifter, tilføjer han.

Aktindsigten afslørede, at der kun har været meget begrænset med klager over galende haner og kaglende høns i Haderslev. I 2015 var der fire sager, i 2016 to og i 2017 tre sager. I sin oprindelige indstilling til politikerne skrev forvaltningen, at der årligt var 10-20 sager.

- Og det er jo en markant overdrivelse, siger Finn Jensen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Sørgelig sag fik det rette udfald

Sagen er helt igennem sørgelig. Men det kunne ikke være anderledes. Naturligvis måtte den danske stat ikke lade et lille barn gå til grunde i en lejr i Syrien, efter såvel barnets somalisk-danske mor som faren tilsyneladende er blevet dræbt. Derfor er den 11 måneder gamle dreng nu blevet hentet til Danmark, hvor han forhåbentlig får en god fremtid sammen med sine slægtninge. Både drengens mor og far har haft tilknytning til Islamisk Stat. Sagen er den bedst tænkelige illustration af det idioti, disse fanatikere er besat af. Deltagelse i terror er i sig selv utilgivelig. Men det er komplet ubegribeligt, at forældre også er parate til at ofre deres eget barn for en tåbelig sag. Netop dette er jo konsekvensen af at medbringe børn eller sætte dem i verden i det helvede, Islamisk Stat lykkeligvis kun for en kort periode kunne etablere i Mellemøsten. Vi skal i sådanne sager være humane, men med kraftige forbehold. For den danske stat er der uanset farven på de pågældendes pas ingen grund til at gøre sig synderlige anstrengelser for at hente andre IS-terrorister til landet. Det gælder også for de pågældendes børn, med mindre ganske særlige forhold gør sig gældende. Det var tilfældet for den lille dreng samt i en tidligere sag, hvor en hårdt kvæstet 13-årig dreng i juni blev evakueret fra en interneringslejr. Alternativet havde formentlig i begge tilfælde været børnenes død. Det må vi ikke medvirke til. Dansk Folkeparti lufter mistanken om, at det reelt ikke er muligt at kontrollere, hvorvidt den lille drengs forældre faktisk er afgået ved døden. I lyset af de kaotiske forhold i Syrien er denne skepsis begrundet. Men skulle for eksempel moren senere vise sig at være i live, bør det på ingen måde berettige hende til en fribillet retur til Danmark. Flere medier har bragt historier om tidligere IS-terrorister, der angiveligt bittert har fortrudt og nu vil retur til Danmark. Til dem er beskeden: Alle valg i livet har konsekvenser, og I er ikke velkomne.

Annonce