Annonce
Haderslev

Politikere dropper skrappe regler for høns i baghaven

En stram forordning om, hvor mange høns og øvrigt fjerkræ man må holde i byen er blevet taget af bordet af politikerne i udvalget for plan og miljø. I stedet nøjes kommunen nu med en vejledning. Arkivfoto

Nye skrappe regler for små private hønsehold bliver afløst af en vejledning. Politikere ombestemmer sig på baggrund af klager fra foreningen Frit Fjerkræ.

Haderslev: Forvaltningen overdrev og en ny skrap forskrift for fjerkræ og fuglehold, der skulle have erstattet Regulativ for hønsehold fra 2008 bliver derfor ikke til noget. Byrådets udvalg for plan og miljø havde ellers på sit møde i begyndelsen af februar på baggrund af en indstilling fra Teknik og Miljø besluttet at sende en forskrift, der tydeligt satte grænser for, hvor mange og hvilke typer af fjerkræ og fugle, Haderslev Kommune vil acceptere i hvilke områder. af kommunen, i høring i fire uger.

Men hverken høringen eller forskriften, som skulle anvendes på små private hønsehold i baghaver i byzone, bliver nu til noget.

På sit møde i den forløbne uge besluttede politikerne i udvalget både at ophæve det nuværende regulativ og omskrive den nye forskrift for fjerkræ og fuglehold til en vejledning.

- Der er ingen grund til at skyde gråspurve med kanoner, forklarer formanden for udvalget, Benny Bonde (LA), efter udvalgets nye behandling af sagen.

Udvalget havde mandag genoptaget sagen, efter at foreningen Frit Fjerkræ på baggrund af udsigten til den nye forskrift havde protesteret. Blandt andet havde foreningen ved hjælp af aktindsigt dokumenteret, at problemet med haner, der galer, og høns, som kagler i byområder er langt mindre, end forvaltningen lagde op til i sin oprindelige indstilling.

Baggrund

Frit Fjerkræ - Foreningen for Frit Fjerkræ er en mindre end et år gammel forening, der arbejder på at forbedre vilkårene for at holde fjerkræ på en naturlig måde i Danmark.Foreningen varetager interesserne for alle, der holder fritgående fjerkræ, herunder høns i haven, hobbyfjerkræ til eget forbrug, stalddørssælgere med fritgående fjerkræ til lokalt salg.

Foreningen har 250 medlemmer, foreløbig fire i Haderslev Kommune.

Glad formand

Formanden, Finn Jensen, er efter beslutningen glad:

- Forskriften ville have været totalt overkill. Det var et bureaukratisk regelsæt for hønsehold, hvor alle typer fugle skulle køres ind i et regneark. Det ville have skræmt mange fra at holde fjerkræ, siger han.

Finn Jensen forklarer, at Haderslev med beslutningen om at nøjes med en vejledning kommer på linje med de fleste andre af landets kommuner.

- Problemer løses i øvrigt bedst i al mindelighed og uden foreskrifter, tilføjer han.

Aktindsigten afslørede, at der kun har været meget begrænset med klager over galende haner og kaglende høns i Haderslev. I 2015 var der fire sager, i 2016 to og i 2017 tre sager. I sin oprindelige indstilling til politikerne skrev forvaltningen, at der årligt var 10-20 sager.

- Og det er jo en markant overdrivelse, siger Finn Jensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Steen havde job, kone, børn og hus - men røg på flasken: Nu bor han på forsorgshjem og forsøger at komme ud af sit misbrug

Esbjerg

Esbjergenser har tilbragt natten på stationen: Råbte efter politiet og slog betjent i ansigtet

Annonce