Annonce
Danmark

Politikere efterlyser kontrol af aflyttende techgiganter

Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Det er problematisk, at techgiganterne kan aflytte danske brugere, mener flere folketingsmedlemmer.

Det har i lang tid været kendt, at techvirksomhedernes digitale assistenter, som man kan tale til og bede om hjælp, i flere tilfælde har optaget samtaler, uden at brugerne har bedt om det.

Tirsdag kan Politiken berette, at Google og Apple også har haft samarbejdspartnere til at aflytte og transskribere indhold fra danske telefoner og højttalere.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) kalder sagen "dybt krænkende".

- Det går simpelthen ikke. Borgerne skal selvfølgelig kunne regne med, at det, der bliver sagt inden for hjemmets fire vægge, ikke havner et helt andet sted, skriver han i en kommentar og siger, at han håber, at det fælleseuropæiske datatilsyn tager sagen op.

Ida Auken (R) kalder det "totalt uacceptabelt" og maner til politisk indgriben.

- Man skal selvfølgelig kunne have sin telefon liggende derhjemme, uden at man bliver aflyttet. Det skal der ryddes op i, for det kan slet ikke fortsætte på den her måde.

Ifølge Politiken griber det danske datatilsyn dog ikke ind, da sagerne hører under datatilsynene i de lande, hvor techvirksomhederne har hovedsæde.

Selv om Google og Apple har hovedsæde i Irland, mener Ida Auken, at indgriben fra det danske datatilsyn må være muligt.

- Vi vil sikre, at datatilsynet ser på, om det her er lovligt, for jeg kan ikke se, at det skulle være lovligt.

- Og jeg mener, at regeringen må tage en samtale på højeste niveau med de her firmaer og fortælle dem, at det skal stoppes i Danmark.

- De store techvirksomheder virker i alle lande, og de skal selvfølgelig overholde loven i det land, hvor de opererer. Jeg mener, at det danske datatilsyn skal passe på de danske borgere, siger hun.

Transskriberingerne fra de danske telefoner og højttalere blev lavet ud fra optagelser fra Apples Siri og Googles Assistant.

Medarbejderne aflyttede alt fra et samleje til skænderier, som ifølge dem ikke var henvendt til stemmestyringen.

Dansk Folkepartis it-ordfører, Dennis Flydtkjær, vil have mere regulering og det ærgrer ham, at de enkelte lande ikke har større kontrol over virksomhederne.

- Det er hele verden, der er ramt af det her. Er det så kun det ene land, hvor Google har deres hovedkvarter, der er ansvarlig for det? Det føler jeg mig ikke tryg ved, siger Dennis Flydtkjær, der selv netop har slået Siri fra på sin iPhone.

Hos Venstre understreger it-ordfører Christoffer Aagaard Melson, at der skal kigges nærmere på sagen.

- Hvis de her beskyldninger er rigtige, så er der helt tydeligt noget, man ikke har haft styr på og nogle regler, der ikke er overholdt.

- Så jeg synes egentlig, der er brug for, at vi får en redegørelse fra ministeren, så vi kan finde ud af, hvad der er op og ned i den her sag, siger han.

Ritzau forsøger at få en kommentar fra erhvervsminister Simon Kollerup (S).

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Agnes er dybt skuffet over flyerstatning: Det er fuldstændig uanstændigt

Sønderborg

Jobcenter på charmeoffensiv

Leder For abonnenter

JV mener om flystøj: Det kan staten ikke være bekendt

Det er en urimelig behandling, mange af naboerne til de kommende F-35 kampfly i Skrydstrup har udsigt til at få. Fredag præsenterede et bredt politisk flertal en aftale, som vil koste skatteyderne 250 millioner kroner i forskellige former for kompensationer til de støjramte naboer. Det er i sig selv mange penge, men det er dog kun godt en procent af det beløb, som staten bruger på selve købet af de 27 nye fly. Når man køber fly for 20 milliarder kroner, skal man også være parat til at betale en anstændig pris for at undgå, at naboer kommer i økonomisk klemme, fordi deres boliger vil falde i værdi. Man kan af gode grunde ikke på forhånd vide, hvad det værditab bliver, og derfor kan der ikke på nuværende tidspunkt afsættes et fast beløb. Men det gør det politiske flertal i en aftale, der ud over at være for nærig også er alt for firkantet. Staten vil tilbyde 117 boligejere tættest på flyvestationen, der bor i en såkaldt rød zone, at de kan få opkøbt deres ejendom. Til gengæld er der cirka 1500 beboere i en såkaldt gul zone lidt længere væk, som kun vil blive tilbudt en støjsikring til 70.000 kroner. Forsvarsminister Trine Bramsen (S) forsvarer sig med, at der ikke er juridisk grundlag for at udbetale erstatning for det værditab, der måske vil blive på grund af den forøgede flystøj. Men så må det politiske flertal træde i karakter som lovgivere og sørge for, at dette juridiske grundlag bliver skabt. Det må selvfølgelig ikke blive et tag selv-bord for husejere, der bare vil kunne påstå, at de har fået et kæmpe værditab og derfor skal have en erstatning. Det skal være en uvildig instans, som konkret skal vurdere, om ejendommene i området kommer til at tabe mere i værdi, end de måske ellers ville have gjort, hvis der ikke var købt nye kampfly. Det vil betyde, at staten ikke på forhånd kan vide, hvad udgiften til at dække naboernes tab bliver. Men det er en regning, alle skatteydere må være parat til at betale.

Danmark

Endelig plan for millionerstatning er landet: Støjramte F-35-naboer kan få 70.000 kroner i hånden

Danmark

Lokal V-politiker trodser eget parti: Raser mod kompensationsmodel til kampfly-naboer

Annonce