Annonce
Esbjerg

Politikere får klippekort til Esbjergs udsatte

Ingelise Wenzel (tv.) er medlem af Udsatterådet som socialpræst og formand for Hjemløses Venner. Nicolai Kubel Olsen er formand for rådet, og Cliff Hulsten er ligeledes medlem. Foto: Sarah Bech

Fra 2019 får medlemmer i Social- & Arbejdsmarkedsudvalget og i Børn- & Familieudvalget i Esbjerg Kommune klippekort, så de kan besøge udsatte i kommunen og lære mere om, hvad det vil sige at være udsat. Initiativet er Udsatterådets.

Esbjerg Kommune: En gruppe politikere i Esbjerg Kommune får inden længe et klippekort. De skal dog ikke bruges til at komme rundt med bybusserne, men derimod til at politikerne kan møde udsatte mennesker, som vil fortælle om, hvordan det også kan være at bo i Esbjerg.

Det er Udsatterådet, der har taget initiativ til Social-Klippekortet, ligesom det også er dem, der i øjeblikket sørger for at finde de frivillige byrådsvenner, der skal fortælle politikerne om, hvordan det er at være en del af en plejefamilie, at være hjemløs, prostitueret, have alkoholproblemer i familien eller være hyppig bruger af psykiatrien. Det er deres bud på borgerinddragelse.

- Hvis byrådspolitikerne bruger mere tid sammen med en udsat, er det nemmere for dem at forstå og lave politik om, siger Cliff Hulsten, der er medlem af Udsatterådet på vegne af Værestedet X-House.

Det er netop hele idéen med klippekortene - at politikerne skal blive klogere på, hvordan det er at være udsat i den vestjyske hovedstad, så de forstår, hvad pengene går til, når der skal prioriteres i budgetterne.

Social-klippekort

Klippekortet, som politikerne får udleveret, ligner de klippekort, man tidligere brugte i Esbjergs bybusser - blot en anelse større og kun med tre klip. Hvert klip omfatter et møde på ca. en time med en Frivillig Byrådsven. Udsatterådet har sat projektet i søen for at sikre politikernes viden og erfaring om de mennesker, som diverse indsatser rettes mod.For at blive Frivillig Byrådsven, skal man som udgangspunkt være fyldt 18 år og have kendskab til eksempelvis plejefamilie, hjemløshed, prostitution, vold eller alkohol i familien, jobcenter, psykiatri, indlæggelser m.m.. For at blive frivillig kan du sende en ansøgning til udsatteraadet@esbjergkommune.dk og skrive lidt om dig selv og din baggrund for at byde ind som frivillig.

Politisk opbakning

Da klippekortet blev præsenteret for Social- & Arbejdsmarkedsudvalget og Børn- & Familieudvalget, blev idéen mødt positivt.

- Der er 100 procent opbakning fra mig til det, og det var der fra hele udvalget. Selv er jeg vildt begejstret for det. Jeg synes, Udsatterådets opgave er at give udsatte en stemme, og det her kan give et nyt perspektiv til folk, som måske aldrig har set eller snakket med udsatte før, siger Diana Mose Olsen, der er formand for Børn- & Kulturudvalget i Esbjerg Kommune.

Idéen til klippekortet kom fra formanden for Udsatterådet, Nicolai Kubel Olsen, og han glæder sig til at følge projektet. For ham betyder det meget, at Udsatterådet og de frivillige byrådsvenner kan bidrage til borgerinddragelsen.

- Dem, der ved mest om sociale indsatser, er dem, der er i det. Det er borgerne, brugerne. Det er ikke embedsmænd eller politikere, siger han.

Annonce

Vil fortælle om bagsiden

Jakob Baadsgaard er 26 år gammel, og han var den allerførste, der meldte sig som frivillig byrådsven i Esbjerg. Han har selv været indlagt på psykiatrisk hospital flere gange og vil gerne hjælpe og gøre politikerne klogere på, hvordan det er at sidde i venteværelset, inden man får besked på, om man kan blive indlagt eller ej - for nogle gange er der ikke senge nok, og nogle gange kan en læge sige, at man ikke er syg nok til at få hjælp på et psykiatrisk hospital.

- Jeg vil gerne være med til at fortælle om bagsiden, så andre kan få en forståelse for, hvordan det er at være en del af psykiatrien. Jeg vil ikke dunke politikerne i hovedet, men jeg vil gerne, at de ser en anden side af Esbjerg - den side, jeg kender, siger han.

Siden har to andre meldt sig som frivillige byrådsvenner, men Udsatterådet leder stadig efter personer, der vil fortælle deres historie til medlemmer af de to udvalg.

Klippekortene stemples første gang i begyndelsen af 2019.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

0 kroner for en hel dags arbejde: Mens andre vagtlæger skovler 40.000 sammen på en vagt, har Michael prøvet det stik modsatte

Annonce