Annonce
Esbjerg

Politikere: Fingrene væk fra Esbjergs kulturhistorie

Et flertal i Esbjerg Byråd vil ikke være med til at fjerne "det gule palæ" ved Dokhavnen. Dermed bliver den bevaringsværdige bygning, hvor den hele tiden har været. Foto: André Thorup

En lang række politikere i Esbjerg Byråd slår fast, at de ingen intentioner har om at give lov til en fjernelse af karantænebygningen.

Esbjerg: Det har mildt sagt ikke været vanskeligt at spotte, at det ville være svært at skaffe politisk flertal på 16 i det 31 medlemmer store Esbjerg Byråd for en nedrivning og flytning af den over 100 år gamle karantænebygning på Dokhavnen, inden sagen skal behandles på Plan & Miljøudvalget med efterfølgende anbefaling til byrådet.

Det har heller ikke hjulpet på sagen, at havnedirektør Ole Ingrisch har argumenteret med, at der - ud over en bedre og mere sikker trafikafvikling - er brug for flere parkeringspladser.

I forhold til Socialdemokratiet, afviste tidligere medlem af Esbjerg Havns bestyrelse, byrådsmedlem Hans Erik Møller (S), allerede i sidste uge over for JydskeVestkysten, at han for det første havde været med til at støtte ønsket om nedrivning i den gamle havnebestyrelse, ligesom han mildt sagt gav udtryk for skepsis i forhold til at rive bygningen ned:

- Det er en vigtig, historisk bygning, som vi skal passe på, og jeg mener simpelthen ikke, at parkeringspladser kan gå forud for det. Det er vigtigt at værne om vores historie og bevaringsværdige bygninger, sagde Hans Erik Møller.

Plan & Miljøudvalgsformand Karen Sandrini (S) fra Ribe har tidligere tordnet for bevaring af historiske bygninger, og selv om hun forud for sagens behandling i Plan & Miljøudvalget i slutningen af denne måned ikke ville udtale sig direkte, er hun medlem af Esbjerg Kommunes Byfond, der har gjort indsigelse mod en nedrivning. Derfor var der også en til vished grænsende sandsynlighed for - allerede inden det socialdemokratiske gruppemøde onsdag aften - at svaret fra hende ville være et nej.

Derudover havde partiets Michael Harbøll (S) gjort sin holdning klar på Facebook, hvilket byrådsgruppens næstformand, Connie Geissler, var hurtig til at synes godt om sammesteds.

- Socialdemokratiets holdning er, at bygningen skal blive liggende, for selve placeringen er også en del af Esbjergs kulturhistorie, sammenfatter gruppeformand Søren Heide Lambertsen konklusionen ovenpå gruppemødet.

Pres fra folketingskandidat

Også folketingskandidat for Socialdemokratiet Esbjerg Bykreds & Fanø, Anders Kronborg, har kritiseret Esbjerg Havns ønske om at fjerne karantænebygningen i et facebook-opslag den 30. oktober. "Karantænebygningen bør og skal bevares", skriver han blandt andet i opslaget, og videre:"Dokhavnen, hvor kimen til byen blev lagt, spiller en stor rolle i byens historie og byens identitet. Her er det ikke kun havnebassinet, men også de historiske bygninger i samklang med hinanden, som skaber symbiosen. Bl.a. det gamle toldkammer, Gammel Havn, havneadministrationen og karantænebygningen. Sammen udgør de en helhed i det område, som er egentlig årsag til, at Esbjerg blev forvandlet fra et tyndt befolket område til en stor driftig by - og i dag hele Danmarks Energimetropol".

Madpakkehus og udstilling

SFs gruppeformand, Diana Mose Olsen og partiets medlem af Plan & Miljøudvalget, Jørn Boesen Andersen, har også en fælles holdning:

- Vi kan ikke gå ind for en fjernelse af den bygning. Det er jo kulturarv - både bygningen og dens placering, lyder det.

Enhedslistens Sarah Nørris var - heller ikke overraskende - imod, og selv om hun og Esbjergs tidligere borgmester, Johnny Søtrup (V), meget sjældent har været enige i deres tid i byrådet sammen, er de det i denne sag:

- Selvfølgelig skal den bevares, og jeg kan ikke forstå, at man ikke mener, der kan findes anvendelse for den. Selvfølgelig kan der det. Jeg mener, det skal være et sted, hvor man kan gå på opdagelse i havnens historie, spise sin medbragte mad, når man er spadseret til havnen via Landgangen, og benytte offentlige toiletter, der passende kan placeres i den ene ende af bygningen, siger hun.

Annonce

Havnen skal istandsætte

Radikale Venstres Anne Marie Geisler Andersen er også klar i mælet:

- Svaret er nej til nedrivning. Det synes jeg ikke, lyder som en god idé. Og da slet ikke, hvis det blot er for at lave parkeringspladser. De må kunne findes et andet sted, siger hun.

Samme toner lyder fra Dansk Folkepartis gruppeformand, Olfert Krog:

- Vi har ikke så mange gamle bygninger i Esbjerg, så det vil være en stor skam at fjerne det gule palæ fra Dokhavnen. Parkeringspladser må da også kunne anlægges et andet sted. Nej, jeg synes bestemt ikke, det er en blændende god idé, siger Olfert Krog.

Borgerlistens Henrik Vallø går et skridt videre:

- Jeg mener, Esbjerg Havn burde bruge nogle af de mange penge, som man har sat af til en nedrivning og en flytning af bygningen, til at føre den tilbage til sin helt oprindelige stand, og så kan havnen jo eventuelt overskøde den til Esbjerg Kommune, så vi kan åbne den for offentligheden med en udstilling af havnens historie og andet spændende, som borgere og turister møder, når de går ned ad den nye Landgang. At havnen argumenterer for en fjernelse af bygningen med "sikker trafikafvikling" og togskinner, der ikke har været brugt i årevis, er rendyrket bluff, efter min mening.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Regionalt For abonnenter

Region om lunken Carelink-bedømmelse: - Man kan godt være tilfreds med en Ford, selv om der står en Mercedes ved siden af

Kolding

Indisk takeaway fik sur smiley

Annonce