Annonce
Esbjerg

Politikere gasser op til verbalt slagsmål om vognmands ulovlige overnatning

En af tv-stuerne i forbindelse med overnatningsfaciliteterne i vognmandsfirmaets domicil på Mådevej. Privatfoto.
To politikere i Plan & Miljøudvalget vil med hver sit udgangspunkt have en række spørgsmål besvaret i sagen om ulovlige overnatningsfaciliteter i industrikvarteret i Måde. Løsgænger bekymret for kommunens rygte som erhvervskommune.
Annonce

Esbjerg Kommune: Selv om direktøren for Teknik & Miljø, Erik Jespersen, tirsdag vil orientere Plan & Miljøudvalget om, at den omdiskuterede sag om ulovlig overnatning i vognmandsfirmaet Henrik Skov Christensen A/S' hovedkvarter på Mådevej er lukket, er der alligevel lagt op til hug til embedsmændene - og en indædt debat politikerne i mellem.

Medlem af Plan & Miljøudvalget, Hans K. Sønderby (løsgænger), mener ligeud, at forvaltningen er forkert på den i tolkningen af loven, og at vognmandsfirmaets overnatningsfaciliteter til chaufførerne bør kunne lovliggøres, mens udvalgskollega Hans Erik Møller (S) vil have en forklaring på, hvorfor forvaltningen ikke forlængst har foretaget sig noget i sagen, som ifølge vognmanden selv har været kendt på Esbjerg Kommune siden slutningen af 2018.

Annonce

Det er der sket

Sagen handler kort fortalt om, at vognmand Henrik Skov Christensen for over et år siden etablerede otte soveværelser, ét stort køkken-alrum, to tv-stuer med poolbord, bordfodbold samt bordtennisbord, en spisestue med mulighed for at se tv under spisning, tre baderum, fem toiletter, samt et baderum med vaskemaskine tørretumbler og et fællesrum med Skype-station samt motionscykel og romaskine.

Først i maj måned i år søgte Henrik Skov Christensen imidlertid formelt om tilladelse til faciliteterne, der er etableret til brug for chaufførerne, så de kan overholde køre-hviletidsbestemmelserne om 45 timers hvil. I den forbindelse besigtigede Esbjerg Kommune virksomheden for at sikre, at der ikke var forhold der var af "en sådan sikkerhedsmæssig eller sundhedsmæssig karakter", at der skulle udstedes et straks-påbud om ophør. Det var der ikke, og tiden siden da har forvaltningen altså brugt på at undersøge, om forholdet kunne lovliggøres.

Annonce

Brand-fare

- Jeg ønsker på mødet at få en forklaring på, hvis det virkelig er sandt, at vognmanden har været i dialog med forvaltningen siden 2018, hvorfor udvalget ikke for længst er blevet orienteret, og hvorfor vi ikke får en orientering senest i maj, da han søger. Efter min mening burde der være givet et straks påbud, da man blev bekendt med overnatningen - hvad hvis der var udbrudt brand på stedet en aften i en weekend? Brandvæsenet vil jo agere efter, at der ikke er personer til stede i et industrikvarter og ikke efter, at der ligger mennesker og sover i bygningen, siger Hans Erik Møller.

I JydskeVestkysten lørdag oplyste direktør Erik Jespersen, at sagen nu er lukket med et nej til vognmanden, idet betingelsen for opstilling af de to sidste kæmpemøller i Måde er, at der ikke må forefindes boliglignende forhold.

- Og det er jo et forhold, der har været kendt i årevis, så efter min mening kunne der være givet et afslag for længe siden, siger Hans Erik Møller.

Annonce

Erhvervsfjendtlig kommune

Udvalgskollega Hans K. Sønderby ser også frem til en forklaring - men med et anderledes udgangspunkt:

-  Jeg har med stigende undren læst om det, der har udviklet sig til en sag mod et af kommunens vognmandsfirmaer. Dem, som jeg taler med, giver udtryk for, at der er skabt fine forhold for overnattende chauffører i det konkrete tilfælde. Det bør vi naturligvis også politisk kunne finde en fornuftig og erhvervsvenlig løsning på, hvis der er en lokalplan, som kræver en mindre justering. Hvad der er fagforeningspolitik, som fagforeninger beskæftiger sig med, skal naturligvis ikke politisk rodes ind i en planlovstolkning og misbruges, siger Hans K. Sønderby og fortsætter:

- Når man tolker en virksomheds lejlighedsvise medarbejderovernatninger i virksomhedens personalefaciliteter som boligforhold, er der efter min klare opfattelse tale om en mistolkning. Det føjer sig desværre ind i den fortælling, som jeg med stigende hyppighed må lægge øre til, nemlig at den kommunale forvaltning gør Esbjerg Kommune til en træls kommune at være erhvervsvirksomhed i. Det er ikke bare bekymrende, det er en katastrofe for kommunens udvikling - og så hjælper det ikke en tøddel, at vi udgiver fine visionsplaner på glittet papir, når den praktiske administration modarbejder forudsætningerne, siger Hans K. Sønderby og tilføjer, at det næste vel bliver ambulancemandskabet heller ikke må overnatte ved ambulancerne, men skal på hotel.

Annonce

Alene planloven

Hans Erik Møller forstå ikke Hans. K. Sønderbys argumentation om erhvervsfjendtlighed:

- Det er da erhvervsfjendtligt, hvis vi ikke skaber klare rammer med lokalplan og kommuneplan, så virksomheder ved, hvad man skal rette sig efter. Hvis vi bare tilgodeser dem, der ikke overholder spillereglerne, med dispensationer og andet, så har vi da et stort problem over for de virksomheder, der holder reglerne. Hvad fagbevægelsen skulle have med lokalplaner at gøre, ved jeg ikke - jeg forholder mig alene til plangrundlaget, siger Hans Erik Møller.

Et af soverummene hos Henrik Skov Christensen A/S, som ikke må bruges. Privatfoto

Kort om

Da Esbjerg Kommune for nogle måneder siden var på besigtigelse hos vognmandsfirmaet Henrik Skov Christensen A/S kunne det ifølge direktøren for Teknik & Miljø på Esbjerg Kommune, Erik Jespersen, konstateres, at lokalerne var rene og ryddelige, og at flugtveje med videre var i orden.

Erik Jespersen, at chauffør-overnatning i et industriområde ikke er et uset fænomen - forvaltningen var derfor gået i gang med at undersøge forholdene i to andre kommuner, hvor der var udarbejdet nye lokalplaner, der gav mulighed for chauffør-overnatning. I denne sag har de store vindmøller i Måde sat en stopper for alle videre undersøgelser, og forleden meddelte vognmanden så, at han har lejet værelser til sine chauffører ude i byen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

22-årig var blevet afhængig af at true småpiger til sex-optagelser: Jeg er glad for, jeg blev anholdt

Esbjerg

Redderne fra Ribe er fundet: Familien til tysk turist siger tak efter hjælp ved voldsomt hjertestop

Annonce