Annonce
Esbjerg

Politikere godkender ny boligforening: Frustration i Ungdomsbo og Arbejdernes Boligforening

Ungdomsbo skulle have haft dette byggeri på Tovværksgrunden med boliger især beregnet til fremtidens læger og sundhedspersonale. Visualisering: Friis & Molkte Architects/Raundahl & Moesby
Boligforeningen Lejerbo er blevet godkendt som ny boligorganisation i Esbjerg Kommune i kraft af sit engagement i de nye boliger på Tovværksgrunden. Men to af Esbjergs største boligforeninger er ikke umiddelbart tilfredse.
Annonce

Esbjerg Kommune: Der lå et frustreret brev klar fra formændene for to af kommunens største boligorganisationer - Ungdomsbo og Arbejdernes Boligforening - da politikerne forleden gjorde klar til at godkende en ny almen boligorganisation i Esbjerg Kommune, nemlig Lejerbo Esbjerg.

Sagen er den, at Lejerbo og totalentreprenør Raundahl & Moesby i foråret kontaktede Esbjerg Kommune med et ønske om at indgå et samarbejde om etablering af almene familieboliger på Tovværkgrunden - som udgangspunkt det samme projekt, som Ungdomsbo til borgmesterens forbløffelse valgte at lade falde i slutningen af 2019.

Ifølge Ungdomsbos direktør, Flemming Agerskov Christensen, hang boligorganisationens i øvrigt noget sene exit fra projektet sammen med, at Ungdomsbos byggeudvalg ikke kunne blive enige med hovedentreprenøren om projektet. Det var en streg i regningen for byrådet, der ellers kort forinden havde godkendt en såkaldt fleksibel venteliste, så yngre læger, medicinstuderende og andet sundhedsfagligt personale - som en lokkemad til potentielle nye, attraktive borgere - kunne få særlig hurtig adgang til de kommende nye boliger på Tovværksgrunden.

Raundahl & Moesby fandt altså i stedet en partner i Danmarks fjerdestørste almennyttige boligselskab, Lejerbo, med hovedkontor i Valby og flere end 34.000 lejere, til projektet, der består af et højhus i 14 etager flankeret af to mindre bygninger i henholdsvis tre og fire etager. Til sammen i alt 88 lejligheder.

Annonce

Brevet til byrådet

Eftersom Lejerbo ikke har almene afdelinger i Esbjerg Kommune, skulle byrådet først godkende Lejerbo som ny boligorganisation i Esbjerg, og det var i den anledning, samtlige byrådsmedlemmer altså fik en skrivelse fra Ungdomsbos formand, Claus-Peter Aanum, og formanden for Arbejdernes Boligforening, Poul-Erik Hansen, hvori de giver udtryk for frustration.

"Boligorganisationerne Ungdomsbo og Arbejdernes Boligforening i Esbjerg Kommune tillader sig hermed at gøre medlemmerne af Esbjerg Byråd opmærksom på et mangeårigt samarbejde om nybyggerier af såvel almene ungdoms- og familieboliger, løsning af boliger til studerende, indvandrere, asyl-ansøgere, arbejdskraft fra udlandet og ikke at forglemme borgere i en dårlig social situation m.v. Et samarbejde, der til gavn for både kommune og boligorganisationerne, er forløbet med gode resultater for de boligsøgende og ikke mindst for nye kommunale medborgere, hvilket de to boligorganisationer formoder byrådspolitikerne igennem årene har været godt tilfreds med", lyder indledningen på brevet, hvori formændene undrer sig over, at ingen af Esbjergs eksisterende boligforeninger har fået en henvendelse fra Esbjerg Kommune om at engagere sig i byggeprojektet på Tovværksgrunden.

"Spørgsmålet er, om det er byrådspolitikernes fremtidige fremgangsmåde ved godkendelse af nybyggerier", lyder det lidt spidse spørgsmål, der dog ingen indflydelse fik på byrådets enige godkendelse af Lejerbo, Esbjerg.

Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) kalder kritikken "fuldstændig uberettiget":

- Ungdomsbo trak sig selv fra projektet på Tovværksgrunden i 12. time, og det er i øvrigt ikke Esbjerg Kommunes opgave at parre en boligforening med en privat bygherre. Der må boligforeningerne selv sørge for at holde sig til, hvad de også plejer at gøre, siger han.

Der er tildelt Lejerbo, Esbjerg knapt 12 millioner kroner i grundkapital-støtte - kommunernes lovpligtige medfinansiering af almennyttige boliger - til projektet på Tovværksgrunden.

Ghetto-forebyggelse

Esbjerg Byråd tiltrådte på samme byrådsmøde de nye retningslinjer for udlejning af almennyttige boliger i Esbjerg Kommune i røde, orange, gule og grønne områder med henblik på, at forebygge og nedbryde eksistensen af parallelsamfund frem mod år 2030.

I brevet fra Ungdomsbo og AB gør de to boligorganisationer opmærksom på, at aftalen, der er indgået inden etableringen af Lejerbo, Esbjerg, også bør gælde kommunens nye boligorganisation, men det forsikrede borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) på forespørgsel af Anne Marie Geisler Andersen (R) også, at aftalen vil komme til.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Mundbind skal bæres i fitnesscentrene - men ikke under træning

Esbjerg

Hjerneskadet mand fundet i god behold

Annonce