Annonce
Tarm

Politikere hjælper Guldregnallé-husejerne: Kølbæk Olesen-parret får 400.000 kroner

Henriette Og Eigil Kølbæk Olesen får 400.000 kroner i kompensation af politikerne. Foto: Lars Kryger
Henriette og Eigil Kølbæk Olesen, der er dømt til at betale 400.000 kroner for at have solgt forurenet hus på Guldregnallé i Videbæk, vil få kompensation, oplyser borgmester Hans Østergaard.

Videbæk: Ringkøbing-Skjern Kommune vil betale en økonomisk kompensation i forureningssagen fra Videbæk.

Økonomiudvalget har tirsdag morgen besluttet, at kommunen skal vedgå sig et moralsk ansvar for at have udstykket forurenede grunde på Guldregnallé i 1970'erne og solgt dem til intetanende borgere. Kommunen blev ved retten frikendt for et erstatningskrav, da sagen er forældet, men politikerne benytter nu en mulighed i Jordforureningsloven for alligevel at give en økonomisk kompensation til forureningsramte husejere.

I alt fem parcelhusgrunde er forurenede med klorerede opløsningsmidler, hvilket i værste fald gør husene usælgelige.

I første omgang vil kommunen betale en kompensation til parret Henriette og Eigil Kølbæk Olesen, der i 1997 købte Guldregnallé 9 og solgte det igen i 2010 uden at vide, at grunden er forurenet.

De blev i sidste uge ved retten i Herning dømt til at betale 400.000 kroner samt 91.000 kroner i sagsomkostninger til parret Vicki Gørtler Olesen og René Eistrup, der købte huset. De betalte 967.000 kroner for huset og får de 400.000 kroner som et afslag i købsprisen.

Pengene, de 400.000 kroner, skulle Henriette og Eigil Kølbæk Olesen have betalt inden 14 dage. Efter dommen var de rystede og efterlyste hjælp fra politikerne. Den hjælp får de altså nu.

- Vi betaler parret en kompensation på 400.000 kroner. Vi har intet juridisk ansvar, men vi føler et moralsk ansvar. Det er gammel Videbæk Kommune, der har udstykket grundene, som så senere er konstateret forurenet. Sagen ligger så langt tilbage, at jeg ingen anelse havde om det, men vi føler et moralsk ansvar, siger Hans Østergaard (V).

Sagen vil danne præcedens for de fire øvrige husejere på Guldregnallé. Deres situation skal økonomiudvalget drøfte særskilt, og det bliver sandsynligvis allerede i næste uge.

- Vi har brug for flere data til, at vi kan tage stilling til de fire andre sager. Ingen siger jo, at kompensationen til de andre skal være den samme, som vi nu giver i sagen om nummer 9. Der kan være forskel i forureningsgraden, og det kan tage tid at få fastslået. Jeg kan derfor ikke love, at vi kan tage endelig stilling på økonomiudvalgsmødet i næste uge, men vi drøfter sagen, siger Hans Østergaard.

Beslutningen om at give kompensation i Guldregnallé-sagen er truffet af et enigt økonomiudvalg.

Annonce

Guldregnallé-sagen

Daværende Videbæk Kommune udstykkede Guldregnallé-stikvejen i 1974 på et område, der fra 1954 og frem til slutningen af 1960'erne fungerede som fyldplads/losseplads ved navn Bæktoft Fyldplads.

Siden 1986 har det daværende Ringkjøbing Amt foretaget drikkevandsundersøgelser af naboarealet mellem Guldregnallé og Gl. Kongevej, men først i 2012 kom Region Midtjylland på sporet af forureningen på Guldregnallé.

Der er såkaldte forurenings-"hotspots" i jorden ved Guldregnalle 9, 11, 15 og 17. Her er store koncentrationer af opløsningsmidlerne trichlorethylen og perchlorethylen, der brugtes i renserier og i metalindustrien.

Stofferne er kræftfremkaldende, men ikke forbudte. Det kræver dog særlig tilladelse at bruge trichlorethylen, oplyser Miljøstyrelsen.

Region Midtjylland har ansvaret for at kortlægge, undersøge og foretage afværgeforanstaltninger på forurenede grunde. I Ringkøbing-Skjern Kommune er der konstateret omkring 230 forurenede grunde. Desuden er der muligvis omkring 460 forurenede grunde.

I Region Midtjylland findes cirka 3.000 registrerede forurenede grunde - og dertil cirka 4.800 grunde, som mistænkes for at være forurenede.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce