Annonce
Haderslev

Politikere: Honorar giver os frihed til at prioritere det politiske arbejde

Helene Hellesøe Appel afløste Svend Brandt fra Enhedslisten, da hun blev indvalgt i den nye kommunalbestyrelse. Hun har ikke gjort sig tanker om, hvad hendes honorar skal bruges til - andet end at pengene også skal ramme partikassen. Arkivfoto: Claus Thorsted
Flere af de genvalgte politikere i den nyvalgte kommunalbestyrelse har brugt deres honorar til at holde fri fra deres almindelige arbejde. Mange har dog mulighed for at flekse mellem job og politik.

Frihed. Det er det overordnede ord, som kan hæftes på det honorar på mellem 117.000 og 358.000 kroner, som medlemmerne af den nye kommunalbestyrelse i Haderslev Kommune får for at bestemme i hvilken retning, Haderslev Kommune skal gå. Frihed til at passe det politiske arbejde, og frihed til i særlige perioder at få fri fra det almindelige arbejde.

Formanden for den socialdemokratiske gruppe, Henrik Rønnow, brugte under valgkampen sit honorar på at holde orlov fra sit arbejde som musiker i Slesvigske Musikkorps. Han stillede op som sit partis borgmesterkandidat og havde brug for kun at hellige sig den opgave. Han blev ikke valgt og beholder derfor sit job i musikkorpset. Om han får brug for at købe sig fri senere, ved han ikke.

- Jeg klager ikke og skal som musiker øve, og det kan jeg gøre på et hvilket som helst tidspunkt. Så om morgenen mellem 8 og 10 kan jeg sagtens varme op på trompeten derhjemme. Det, der nogle gange er en udfordring, er, hvis vi har koncerter. Så nytter det jo ikke, at jeg er med til prøverne, hvis jeg på grund af et politisk møde ikke kan deltage i koncerten. Heldigvis har jeg et godt arbejde, og vi har fundet løsninger. Så hjælper jeg med det administrative, og så får vi det til at fungere.

Annonce

Penge går i partikassen

Det nyvalgte medlem af Enhedslisten, Helene Hellesøe Appel, skal også vænne sig til en ny hverdag, hvor arbejdet på musikskolen skal koordineres med hvervet som politiker.

- Indtil videre er det ikke noget problem. Jeg har et arbejde ved siden af med meget fleksible arbejdstider, siger Helene Hellesøe Appel, der ikke umiddelbart har gjort sig tanker om, hvad det årlige honorar på 140.651 kroner skal bruges til:

Sådan beregnes vederlagene

 • Borgmesteren oppebærer vederlag, efterløn og pension i henhold til de af Indenrigsministeren fastsatte regler, jf. bekendtgørelse nr. 2001 af 28. oktober 2021.
 • Første viceborgmester oppebærer et vederlag, som udgør 8 procent af borgmesterens vederlag, mens anden viceborgmester oppebærer et vederlag, som udgør 2 procent af borgmesterens vederlag.
 •  Formanden for vækst- og udviklingsudvalget oppebærer et vederlag, som udgør 13 procent af borgmesterens vederlag.
 •  Formanden for senior- og sundhedsudvalget oppebærer et vederlag, som udgør 18 procent af borgmesterens vederlag.
 • Formanden for kultur- og fritidsudvalget oppebærer et vederlag, som udgør 13 procent af borgmesterens vederlag.
 • Formanden for plan- og klimaudvalget oppebærer et vederlag, som udgør 18 procent af borgmesterens vederlag.
 • Formanden for beskæftigelses- og borgerserviceudvalget oppebærer et vederlag, som udgør 13 procent af borgmesterens vederlag.
 • Formanden for børne- og familieudvalget oppebærer et vederlag, som udgør 18 procent af borgmesterens vederlag.
 • Formanden for social- og handicapudvalget oppebærer et vederlag, som udgør 13 procent af borgmesterens vederlag.
 • Formanden for ungeudvalget oppebærer et vederlag, som udgør 13 procent af borgmesterens vederlag.
 • Formanden for land- og byudviklingsudvalget oppebærer et vederlag, som udgør 13 procent af borgmesterens vederlag.
 • Næstformanden i økonomiudvalget og næstformænd i stående udvalg oppebærer hver et vederlag på 4,5 procent af borgmesterens vederlag.
 • Formanden for børne- og ungeudvalget (der tager sig af tvangsfjernelser) oppebærer et vederlag, som udgør 13 procent af borgmesterens vederlag, mens næstformanden for børne- og ungeudvalget oppebærer et vederlag, som udgør 10 procent af borgmesterens vederlag.
 • Udvalgsmedlemmer i økonomiudvalget og de stående udvalg oppebærer hver et vederlag, som udgør 1,94 procent af borgmesterens vederlag.

- Næh, det har jeg ikke tænkt så meget over. Jeg er dog bevidst om, at vi betaler partiskat i mit parti, så man giver til partiet. Det har brug for midler til at føre kampagne og til at betale husleje til eksempelvis Den Røde Kælder. Så jeg tænker, at honoraret først og fremmest går til den fælles partikasse. Ingen af os, der er valgt, laver jo politik for at blive rige, og jeg betragter mit politiske arbejde som frivilligt arbejde, siger Helene Hellesøe Appel, der i lighed med sin forgænger ikke mener vederlagsstigninger til de folkevalgte står øverst på dagsordenen:

- Med de begrænsede midler, der er i kommunen, er det ikke os, der skal have først, siger hun.

Allan Emilussen (V), der er én af dem med det højeste vederlag, mener at politikerne skal honoreres rimeligt. Også han holder trods et godt vederlag fast i sit arbejde som boligsocial chef.

Jeg har heldigvis et arbejde, hvor jeg selv bestemmer over tiden. Jeg har en del administrativt arbejde, så hvis der er politiske møder om formiddagen, tager jeg det administrative fra mit arbejde om aftenen.

Allan Emiliussen (V)

- Jeg har heldigvis et arbejde, hvor jeg selv bestemmer over tiden. Jeg har en del administrativt arbejde, så hvis der er politiske møder om formiddagen, tager jeg det administrative fra mit arbejde om aftenen.

Annonce
Navne For abonnenter

Morten har brugt 250.000 kroner på sin sportsvogn: Nu tør han ikke at køre i den

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Vejen

Fester tager overhånd og det flyder med glasskår og affald: Nu spærrer vikingerne område af for privatfester

Sydjylland For abonnenter

Pers bedste ven døde af at blive smittet på sygehuset: Nu har den 77-årige opfundet et våben til at udrydde smitsomme og livsfarlige bakterier

Sønderborg

78 år gammel kiosk slår dørene op for sidste gang: - Det er da virkelig vemodigt

Sønderborg For abonnenter

Direktøren faldt pladask for frisøren: Jeg måtte ha' hende

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Aabenraa For abonnenter

Kom med indenfor: Unikt eller kitsch - Johanns hus er ikke som alle andres

Varde For abonnenter

Frygteligt syn mødte landmand: Skambidt kvie aflivet efter formodet ulveangreb på Skallingen

Frø-virksomhed er blevet en blomstrende forretning: Vækstkurven er stejl, fortæller direktør

Esbjerg

Fans i hele verden samles om verdens største fodboldfinale - men heftigt prisskilt afskrækker lokale barer fra tage del i festen

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Esbjerg

Mystisk blomstertyveri i midtbyen: Ukendt gerningsmand har for anden gang klippet alle friske skud fra Eriks havekrukker – måske for at få en rus ud af at ryge dem

Tønder For abonnenter

Efter 13 udsendelser med Forsvaret tog Lars på dannelsesrejse - nu har hans liv fået ny mening

Navne For abonnenter

Forfatter Jakob Hero maler med ord: Inspirationen kommer fra en sønderjysk provinsby

Annonce