Annonce
Kolding

Efter dyr fyring af skolechef: Politikere må ikke forbyde at ansætte tjenestemænd

Borgmester Jørn Pedersen (V) og resten af økonomiudvalget må ikke kategorisk nægte tjenestemænd at blive ansat i Kolding Kommune fremover. Men de har indskærpet, at der så vidt muligt ikke ansættes folk på tjenestemandsvilkår. Arkivfoto: Jacob Schultz
Efter sagen om den nu fyrede skolechef i Kolding, der som 46-årig står til at få tjenestemandspension fra Kolding Kommune i resten af sit liv, ville politikerne lave forbud mod at ansætte nye tjenestemænd. Det må de ikke, men de vil forsøge at undgå tjenestemændsansættelser.

Kolding: Stod det til borgmester Jørn Pedersen (V) og flere andre byrådspolitikere i Kolding, ville det være helt og aldeles slut med at ansætte nye tjenestemænd i kommunen nogensinde mere.

Men selv om der er enighed i økonomiudvalget om, at man fremover gerne ser et generelt forbud mod at nyansætte medarbejdere på tjenestemandsvilkår, må politikerne erkende, at de ikke har lov til at indføre en regel om helt at undgå ansættelse af tjenestemænd i fremtiden.

Det står klart efter økonomiudvalgets møde tirsdag, hvor det politiske ønske blev behandlet. Sagen blev rejst af et enigt udvalg, efter at kommunens skolechef for nylig blev fyret. Trods sine kun 46 år var han ansat som tjenestemand, og det betyder, at Kolding Kommune fra hans fratrædelse i august og resten af hans liv skal betale tjenestemandspension til ham hvert eneste år.

Med flere år på bagen som tjenestemand - også fra skolechefens tidligere job i Aabenraa Kommune - løber den samlede udgift for kommunen op i flere millioner kroner. Kun hvis den fyrede skolechef bliver ansat som tjenestemand et sted igen, slipper Kolding Kommune for den årlige udgift til ham.

Annonce

Tjenestemandsregler

Som fyret tjenestemand er man berettiget til hvert år resten af sit liv at få udbetalt det beløb, man har optjent i såkaldt egenpension.

Hvis man afskediges af disciplinære årsager, er man ikke berettiget til at få sin egenpension udbetalt hvert år resten af livet.

Får den nu fyrede skolechef et nyt job på tjenestemandsvilkår, skal Kolding Kommune ikke længere betale pension til ham hvert år.

Får han et nyt job, der ikke er på tjenestemandsvilkår, skal Kolding Kommune fortsat betale pension til ham hvert år.

Ansøgere skal behandles lige

- Vi siger nu, at som udgangspunkt bliver medarbejdere i Kolding ansat på almindelige betingelser. Det er det længste, vi må gå uden at diskriminere, siger Jørn Pedersen.

Ifølge sagsfremstillingen vil det være i strid med lighedsgrundsætningen, hvis man kategorisk afviser ansættelse af folk på tjenestemandsvilkår.

- Jeg ville ellers gerne kunne sige klart og tydeligt, at den tid med tjenestemandsansættelser er forbi, siger Jørn Pedersen, der sammen med resten af økonomiudvalget indskærper over kommunens chefer, at "ansættelse på andre vilkår end tjenestemandsvilkår tilbydes de steder, hvor det er muligt".

Vil indgå i overvejelsen

Kommer indskærpelsen reelt til at ændre noget i forhold til i dag?

- Ja. I for eksempel det tilfælde, der har fået os til at tage sagen op (med den nu fyrede skolechef, red.), ville vi - hvis det havde været nu - nok have valgt en anden kandidat, hvis han holdt fast i at blive ansat som tjenestemand. Men mon ikke man så ville sige ja til at blive ansat på almindelige cheflønsvilkår. Så det bliver en diskussion ved ansættelser, og det vil indgå i de samlede overvejelser. Der er ingen tvivl om, at med den erfaring vi har, skal der meget til for, at vi løber den risiko igen, fortæller borgmesteren.

Der er lige nu ansat omkring 70 medarbejdere på tjenestemandsvilkår i Kolding Kommune. To tredjedele af dem er over 60 år. Det viser en helt ny opgørelse, der er lavet i kommunens HR-afdeling efter fyringen af skolechefen.

Hovedparten af de tilbageværende tjenestemænd i Kolding er lærere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Illegal indvandrig er alarmerende

Fra statistikkerne ved vi, at der er godt 800.000 indvandrere og efterkommere i Danmark. Opgørelserne siger naturligt nok ikke noget om den illegale indvandring, da de pågældende personer ikke er registreret. Men Rockwool Fonden har et skøn. Ved hjælp af en avanceret statistisk model vurderer Rockwool Fonden, at cirka 26.000 personer opholder sig ulovligt i landet. Det er en stigning på 18 procent, siden fonden kom med sin seneste rapport i 2016. Nyheden er alarmerende. Et er den lovlige immigration, der så sandelig også har skabt udfordringer. Men noget ganske andet er, at vores land åbenbart huser mennesker, vi intet aner om. Vi har således ikke mulighed for at tjekke, om de pågældende er farlige kriminelle eller måske endog terrorister. I sagens natur er der indbyggede usikkerheder i rapporten. Men ifølge fondens egen forskningsenhed holder det med 95 procents sandsynlighed stik, at mellem 23.000 og 29.000 personer lever under jorden her til lands. Hver og en af dem er en for mange. Tilsyneladende er der to former for illegal indvandring. Uvist hvordan lykkes det åbenbart nogle mennesker at snige sig hertil og gå i skjul. Andre indrejser lovligt, men opholder sig efterfølgende i Danmark i strid med lovgivningen. Blandt andet sker det åbenbart, at kinesere udnytter deres landsmænd som kummerligt betalt arbejdskraft i restaurationsbranchen. Kokkene kommer til Danmark i henhold til den såkaldte beløbsordning. Den sikrer på papiret kineserne en ganske udmærket løn. Men Fagbladet 3F skriver, at ingen eller kun få fridage samt groteske arbejdsuger kombineret med fradrag for kost og logi reducerer den reelle timeløn til omkring 25 kroner. Kinesiske kokke er næppe den store trussel mod rigets sikkerhed. Men de pågældendes ophold er ligeså ulovligt som alle andre illegale immigranters. Derfor er der også her behov for en energisk indsats med at opspore og udvise disse mennesker, ligesom deres arbejdsgivere naturligvis skal gøres ansvarlige.

Kolding

Venstre i Kolding Byråd mister endnu et medlem: Due Paarup skifter til de radikale

Kolding

Forliget om at lukke Kolding havn er dødt: Nu skrider Socialdemokraterne også

Annonce