Annonce
Esbjerg

Politikere i verbal duel om tårnhøjt luksusbyggeri i bymidten

Brian Elsted Hansens og Johnny Nims fælles projekt - her set med Musikhuset i baggrunden. Visualisering: Friis & Molkte og Arkitektfirmaet Rudolf Lolk A/S.
Vandene skiltes også i byrådssalen mandag aften, da Johnny Nim og Brian Elsted Hansens private byggeprojekt i Torvegade 6 var til debat. Flertal vedtog at få udarbejdet plangrundlag for det op til 12 etager høje byggeri og sende det ud til borgerne i høring.

Esbjerg: De i mere end én forstand storstilede byggeplaner på den centrale byggetomt Torvegade 6, hvor Knud Eskildsens musikforretning tidligere lå, fik et kraftigt, foreløbigt rygstød i Esbjerg Byråd mandag aften, da spørgsmålet om, hvorvidt forvaltningen skal sættes i gang med at udarbejde en kommuneplanændring og ny lokalplan for grunden, var til debat.

19 politikere stemte for, 12 imod og dermed får sagen nu - som på forhånd forventet - lov at gå sin gang med præsentation af et nyt plangrundlag, der skal bane vejen for byggeriet i henholdsvis syv og 12 etager, og efterfølgende offentlig høring af borgerne. Det skete dog ikke, før adskillige byrådsmedlemmer havde udkæmpet en følelsesladet, verbal duel om betydningen af kultur-akser, omsorg for vartegnet Vandtårnet og Utzons Musikhus, vindforhold, nødvendige visioner for byudvikling samt andre, progressive kommuners åbenbart manglende berøringsangst over for endnu højere byggerier.

Det er ærgerligt og ganske forfærdeligt, hvis der siges ja til et så højt byggeri på det sted. Hvor er det ærgerligt for byens borgere.

Connie Geissler (S).

Løsgænger-holdning

Som tidligere omtalt i JydskeVestkysten var det Socialdemokratiets to repræsentanter i Plan & Miljøudvalget, udvalgsformand Karen Sandrini og udvalgsmedlem Hans Erik Møller, der havde begæret sagen i byrådet, efter at de blev stemt ned på det seneste udvalgsmøde af en konstellation bestående af Venstre, SF og Dansk Folkeparti. De to socialdemokrater ville ikke være med til, at der overhovedet blev udarbejdet nyt plangrundlag for byggeri i over fem etager på grunden - noget, som resten af Plan & Miljøudvalget teknisk set var enig i tilbage i september sidste år, men nu ser anderledes på, efter at have fået det arkitekttegnede projekt præsenteret.

De tre partier fastholdt nu i byrådssalen deres position og fik i øvrigt følgeskab af Borgerlisten og De Konservative samt - ikke at forglemme - byrådets nyslåede løsgænger, den tidligere socialdemokratiske gruppeformand, Søren Heide Lambertsen. Dermed lagde Søren Heide Lambertsen fra sin fysisk nye placering som rosinen i venstrefløjens pølseende i byrådssalen endnu mere afstand til sine tidligere partifæller, hvis det ellers er muligt at forestille sig noget sådant ovenpå den dramatiske udmeldelse af partiet i begyndelse af februar.

Annonce

Med på en lytter

På tilskuerrækkerne sad Det Faglige Hus-duoen Brian Elsted Hansen og Johnny Nim, der i privat regi går med de store byggeplaner på Torvegade 6-grunden - et årelangt ønske-projekt, der ifølge Henrik Vallø (Borgerlisten) har haft en noget stedmoderlig gang gennem systemet, hvor duoen først præsenterede ét projekt på rådhuset for nu adskillige år siden, men fik besked på at gå hjem og tænke i langt højere byggeri:

- Ansøger arbejder videre – nu sammen med og efter stadsarkitektens anvisninger – forbedrer, forfiner og tilpasser det til kommunens krav. Og nu er det så til debat igen, og vi bør spørge os selv om dette er fremgangsmåden, hvis vi ønsker flere privat finansierede projekter i Esbjerg, lød det blandt andet fra Henrik Vallø.

Plan & Miljøudvalgsmedlem Henrik Andersen (V) kastede sig over argumenterne om, at det nye byggeri med sin arkitektur ikke passer ind i Esbjergs historiske byggestil:

- Jeg er lidt i tvivl om, hvad der menes, for ser man på det eksisterende byggeri i Torvegade mellem Torvet og Havnegade, hvor grunden her ligger cirka lige midt imellem, er det historiske for mig, at næsten hver bygning repræsenterer sit eget årti siden Esbjergs tilblivelse, så et eventuelt byggeri her kunne passende kaldes for 2020-byggeriet. For hvad historisk er der i bygningerne, hvor Jyske Sparekasse, Danmarks Radio, tidligere Jensens Bøfhus, nu sushi restaurant, Nykredit og Ernst&Young har til huse? Jo, om 100 år har de alle også en historie, sagde Henrik Andersen.

Sagen kort

  • Kort før kommunalvalget i 2017 blev Venstre og Socialdemokratiet enige om at skrinlægge alle videre tanker om højt byggeri i bymidten. Dengang var der en kommuneplanændring på vej, der ville tillade byggeri i op til 15 etager - cirka 50 meter - i tre specifikke områder omkring byens kerne, nemlig Torvet-Kongensgade-Borgergade.
  • Det satte brand i debatten, og store grupper af borgere stillede sig mere end kritisk an i forhold til de planer. Cirka tre uger før valgte oplyste daværende formand og næstformand for Plan & Miljøudvalget, John Snedker (S) og Karsten Degnbol (V), så, at man ikke ville gå videre med yderligere højt byggeri i Esbjergs bymidte, som det ellers var blevet foreslået i den nye kommuneplan, som blev sendt i høring.
  • Det betød stort set fastholdelse af den gamle kommuneplans grænser på fem etager. I forhold til Nim og Brian Elsted Hansens grund blev det aftalt, at den særskilt skulle vurderes, når tid var. I september sidste år blev Plan & Miljøudvalget orienteret om duoens byggeplaner, og til Johnny Nims og Brian Elsted Hansens store overraskelse lød meldingen fra udvalget, at man " afviser byggeri over fem etager på grunden".
  • Duoens tekniske rådgiver har dog siden været i dialog med Esbjerg Kommunes stadsarkitekt og tilpasset projektet, så det også læner sig op ad Esbjerg Kommunes strategi med flere attraktive boliger i centrum.
  • Med byrådets flertals-beslutning mandag aften, skal forvaltningen udarbejde plangrundlag, som skal sendes i offentlig høring.
Annonce

Lille rim

Hans Erik Møller og Karen Sandrini kæmpede en indædt kamp støttet af partifællerne Connie Geissler og Ulla Koman-Mejer samt Enhedslistens Sarah Nørris og De Radikales Anne Marie Geisler Andersen, men kombattanterne i byrådssalen kom ikke hinanden nærmere, og selv et spøgefuldt rim fra SFs Jørn Boesen Andersen formåede ikke at udløse andet end ganske korte smil:

"Vi er med på trods.....af at 12 etager ikke er et must for os", lød det glad fra Boesen Andersen, inden diskussionen tog fornyet fart.

- Vi kan sagtens være med til fem etager, men 12 etager på det sted ødelægger det hele. Jeg holder stadig af vandtårnet som vartegn for byen, og det byggeri vil fuldkommen overskygge vandtårnet og ødelægge vuet til Musikhuset. Vi er ikke imod høje bygninger på de rette steder, men ikke der, sagde Hans Erik Møller og citerede arkitekt og formand for Esbjerg Byfond, Helene Plet, der heller ikke bryder sig om et højhus lige dér.

Borgmesteren sluttede debatten af ved at slå fast, hvad Venstres holdning til ikke bare udarbejdelse af et nyt plangrundlag, men også byggeriet er:

- Man skal ikke sende sager i høring, hvis ikke man tror på en realisering. Man sender heller ikke skolelukninger i høring, hvis man ikke påtænker at lukke en skole. Men vi lytter til borgerne, og nu udarbejdes der et plangrundlag, som kommer i høring, og så forkaster eller justerer vi derfra. Det er respekt for demokratiet.

Plan & Miljøudvalgsmedlem Hans Erik Møller og partifællen Karen Sandrini fik - udover opbakningen fra S-gruppen - kun støtte fra De Radikale og Enhedslisten, der heller ikke ønskede at udarbejde plangrundlag for så højt et byggeri inde midt i Esbjergs bykerne. Arkivfoto: Martin Ravn.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Regionalt For abonnenter

Region om lunken Carelink-bedømmelse: - Man kan godt være tilfreds med en Ford, selv om der står en Mercedes ved siden af

Livsstil For abonnenter

Fra militæruniform og lægekittel til afslappede ejere af en campingplads: - Hvad er det værste, der kan ske?

Annonce