Annonce
Varde

Politikere kommer borgere i møde efter shitstorm: Omstridte byggeplaner ændres

Der var cirka 30 tilhørere til byrådsmødet. Den hårde debat har påvirket politiker Preben Friis-Hauge. Foto: Morten Nielsen

En debat med karakter af en shitstorm betyder, at der på byrådsmødet tirsdag blev vedtaget et noget ændret forslag. Der skal reduceres i nogle byggeansøgninger i området ved Ho, som virkelig har delt vandene.

Varde/Ho: Cirka 30 borgere fra Ho var med til byrådsmødet tirsdag aften i Varde Kommune. Her blev et omstridt forslag om at sætte en udarbejdelse af en lokalplan i gang behandlet. Det drejer sig om ansøgninger om at etablere ferielejligheder, campinghytter og autocamperplads. Siden planerne har været offentliggjort, har der rejst sig noget nær en shitstorm på sociale medier.

Formanden for plan og teknik, Preben Friis-Hauge (V), har været påvirket af de mange reaktioner og fremlagde et ændringsforslag, som foruden Venstre også S, DF, RV og LA står bag. Ifølge den skal der også udarbejdes en områdeplan. I den skal borgerne tages med på råd. Og så skal antallet af ferieboliger og autocamperpladser reduceres i forhold til den nuværende ansøgning.

Områdeplanen skal skubbes foran udarbejdelsen af lokalplanforslaget, er essensen i forslaget fra Preben Friis-Hauge, som blev vedtaget.

Ændringsforslaget kommer blandt andet oven på et borgermøde i Ho mandag, slog Preben Friis-Hauge fast.

Annonce

Ansøgninger om udvidelse

Der er søgt om at opføre cirka 300 overnatningsenheder i Ho.Blåvandshuk Golfcenter ansøgt om tilladelse til at opføre 100-150 ferielejligheder på Skallingevej 5.

Frits og Christian Anneberg fra Lunde og Tistrup har købt en gård på den anden side af Skallingevej og har søgt om lov til at opføre op mod 80 naturhytter og 80 autocamperpladser på grunden, der grænser op mod Ho Bjerge. Og for at slå to fluer med et smæk er der ansøgt om at lave en ny samlet lokalplan, der muliggør byggerierne.

Ho ligger nord for naturhalvøen Skallingen og cirka fem km sydøst for feriebyen Blåvand.

Det er i dette område, at der er planer om at udvide turismen. Ho ligger lige nord for naturhalvøen Skallingen. Foto indeholder data fra Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering. Skråfoto, 28. september 2018

Konservativ stillede ændringsforslag

Den konservative Niels Christiansen havde også et ændringsforslag med. Det går på at lade være med at behandle den del af ansøgningen, som omfatter arealer vest for Skallingevej. - Den ville ikke overleve i maskineriet, når det skal over at behandles i København, sagde Niels Christiansen om ansøgningen vest for vejen.

Socialdemokraterne var forslagsstiller. Søren Laulund fra S sagde:

- De tungest vejende argumenter er, at byggeriet appellerer til den modne turist, der efterspørger kvalitetsoplevelser som golf. Og så sikrer det lokale arbejdspladser, sagde Søren Laulund.

Det er blandt andre brødrene Anneberg, der ejer en limtræsfabrik i Lunde, der vil bygge. Laulund pegede på, at projektet vil give arbejdspladser på limtræsfabrikken. RV og LA og DF var også blandt forslagsstillerne.

- Men det er lidt tragisk, at man ikke har ramt en eneste af de nærmeste naboer ved forhøringen, sagde LA's Steen Holm Iversen.

Holger Gumme RV: - Det er ikke sikkert jeg stemmer for lokalplanforslaget. DF var også med:

- Vi er for en udvikling, men det skal ske i samarbejde med borgerne, sagde Julie Gottschalk (DF).

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Sydjylland

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Annonce