Annonce
Esbjerg

Politikere kræver flere svar i EFE-skandalen inden krisehjælp

Gruppeformand for SF i Esbjerg Byråd, Diana Mose Olsen, er stærkt kritisk over for, at Esbjerg Forberedende Erhvervsuddannelse har kunnet komme så langt ud i et økonomisk uføre, som tilfældet er. Arkivfoto: Chresten Bergh.

Hvis økonomiudvalget skal bevilge halvanden million kroner i tilskud til EFE, skal der klare svar på bordet, siger flere medlemmer af udvalget.

Esbjerg Kommune: Esbjerg Forberedende Erhvervsskoles (EFE) nødråb til politikerne i økonomiudvalget er hørt, men om bestyrelsen for den konkurs-truede uddannelsesinstitution får det svar og de halvanden million kroner, den ønsker, viser sig først på mandag, når sagen behandles igen.

Men der bør under alle omstændigheder stilles nogle betingelser for nødhjælpen, mener flere politikere, heriblandt gruppeformanden for SF, Diana Mose Olsen, der allerede i det tidlige forår slog alarm til den kommunale forvaltning og gjorde opmærksom på, at der var problemer på skolen. Imidlertid befandt skolen sig reelt "mellem bestyrelser", og netop det forhold finder Diana Mose Olsen dybt problematisk:

- Forhistorien er den, at både Uddannelsesforbundet og forskellige medarbejdere henvendte sig til mig, og gjorde opmærksom på, at det hele var ved at kuldsejle, især arbejdsmiljømæssigt, med dårligt arbejdsmiljø og sygemeldte medarbejdere. Samtidig var der bekymring i forhold til driften. Den information lod jeg naturligvis gå videre, og jeg ved, at de pågældende ansatte også henvendte sig til medlemmer af både den gamle og den nye bestyrelse. EFE var nemlig i den meget mærkværdige situation, at den gamle bestyrelse var fratrådt ved årsskiftet, og den nye endnu ikke tiltrådt. Der var et tomrum på fire måneder, hvor den nye bestyrelse ikke blev indkaldt, og jeg synes, det er stærkt bekymrende, at en institution kan stå i sådan et tomrum, hvor situationen får lov at løbe endnu mere løbsk. Først da den nye bestyrelse trådte til, blev der sat gang i oprydningen, siger Diana Mose Olsen og tilføjer, at hvis det er tilladt ifølge reglerne, bør reglerne ændres.

Produktionsskoler


  • De danske produktionsskoler hører under Undervisningsministeriet. De drives med statsligt tilskud, men er selvejende institutioner med egne bestyrelser. Ifølge Undervisningsministeriets takstkatalog modtager en produktionsskole cirka 85.000 kroner i driftstilskud pr årselev.
  • Produktionsskolerne et tilbud til unge under 25 år, som ikke har en ungdomsuddannelse, og som ikke umiddelbart har forudsætningerne til at starte på én. Uddannelsen er baseret på praktisk arbejde i et værksted.
  • I oktober 2017 indgik et bredt politisk flertal en aftale om en ny forberedende ungdomsuddannelse med virkning fra august 2019. Den Forberedende GrundUddannelse (FGU) kommer til at bestå af tre spor: Almen grunduddannelse, produktionsgrunduddannelse og erhvervsgrunduddannelse. FGU-aftalen indebærer etablering af kommunale centre gennem sammenlægning af de forskellige uddannelsesinstitutioner, der på nuværende tidspunkt arbejder med målgruppen. Esbjerg, Varde og Fanø Kommuner har fået tilsagn om, at de skal huse en FGU-uddannelse.

En gåde

- Det er mig i det hele taget en gåde, at institutionen bare har kunnet give underskud, uden at hverken revisionen eller den tidligere bestyrelse, hvor der har siddet en byrådsudpeget formand, har råbt vagt i gevær. Vi er nødt til at gå i dybden efter svar i den her sag, inden vi går ind på at bevilge halvanden million kroner af skatteborgernes penge. Skolen er ikke en kommunal institution og dermed ikke et kommunalt ansvar, men situationen er samtidig ganske rædselsfuld, for vi ønsker heller ikke, at eleverne kommer i klemme, siger Diana Mose Olsen.

Annonce

Chok og vantro

Gruppeformand for Socialdemokratiet, Søren Heide Lambertsen, er enig med Diana Mose Olsen:

- Vi er chokerede over, at situationen er kørt så langt ud, og vi vil have fuldt belyst, hvad det er, der er sket. Det er en central uddannelsesinstitution, hvis økonomi hænger i laser. Set fra mit synspunkt har den gamle bestyrelse ikke haft styr på butikken, og vi ønsker klare svar, inden vi kaster flere penge ind i den butik. Men derudover har vi et ansvar for de elever, der går derude nu, og som må føle en enorm usikkerhed, siger Søren Heide Lambertsen.

Borgerlistens Henrik Vallø er helt på linje:

- Jeg blev rystet, da jeg så notatet på sagen, og fra Borgerlistens side er vi indstillede på at gøre meget for at redde de unge mennesker, der er elever derude. Jeg vil gerne stemme for et ekstraordinært tilskud, men jeg er ikke med på at smide halvanden million kroner i institutionen, hvis det bare forlænger pinen, og den går konkurs alligevel. Det vil jeg have en eller anden form for sikkerhed for, så vi må have nogle flere detaljer fra den nuværende bestyrelse om, hvad den langsigtede plan er.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Østerby-barnet fik kommunal toppost: Jørn Henriksen stopper efter 15 år som direktør for Børn & Kultur

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa

Landmænd udnytter ukrainske ansatte: Betal jeres løn tilbage eller forsvind

Varde For abonnenter

Omstridt praksis stopper øjeblikkeligt: Slut med private varekøb på fællesantennens regning

Esbjerg

Rundbarbering af rundkørsel: Det kræver en god forklaring

Sønderborg

Se video og billeder: Dronning Margrethe er ankommet til Sønderborg

Sydjylland For abonnenter

Nu er leder fratrådt: Psykisk syg patient deltog i jobsamtaler i strid med reglerne

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

EfB

Mathias Kristensen om sine fem seniorår med nedrykninger, bronzemedalje og 12 cheftrænere: - Det er helt til grin, at det har været så kaotisk

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Kolding

23-årig fik sit seks måneder gamle barn fjernet og hængte socialrådgiver ud på Facebook: Nu er hun dømt for chikane

Varde

Farvel til kæmpe-sommerhuse og mini-hoteller: Tre nye lokalplaner for Blåvand skal bane vej for kvalitets-turisme

Haderslev

Kvinde bremsede for gæs på Omkørselsvejen og endte i trafikuheld

Sønderborg For abonnenter

Endnu et sort år for Niko-Servodan: Men lyset er på vej tilbage

Vejen

Pendler frygter regionalbusser bliver næste sparemål: - Vi kan blive tvunget til at have to biler

Annonce