Annonce
Kolding

Politikere lytter til naboprotester: Nu skal bygherre skære en etage af højt byggeri

Det er blokken i baggrunden til højre nærmest Violvej og Anemonevej, der skal en etage ned i højde, før Venstre og Socialdemokratiet vil give grønt lys for projektet. DF, Enhedslisten og SF inklusiv løsgænger Jesper Elkjær ville droppe byggeriet det helt, hvis de havde flertal til det. Illustration: Architema
Venstre og Socialdemokraterne sikrer, at der kan bygges to nye boligblokke ved Violvej. Stod det til SF, Enhedslisten, Dansk Folkeparti og løsgænger Jesper Elkjær skal projektet skrottes helt.

Kolding: Beboerne i 42 husstande i kvarteret omkring Violvej, Anemonevej, Irisvej og Kløvervej kan godt klappe hinanden på skuldrene for at have vundet i hvert fald en lille sejr i deres kamp mod et højhusbyggeri med 80 boliger ved Violvej, der har været på tegnebrættet i flere år. Her vil det århusianske selskab, som ejer de eksisterende 13 gule tre-etagers-blokke på Violvej, bygge yderligere to meget højere af slagsen.

Nu har et flertal bestående af Venstre og Socialdemokraterne i byrådets plan- bolig- og miljøudvalget nemlig besluttet, at selskabet skal skære en etage af den ene de to planlagte boligblokke for at gøre byggeriets skyggegener mindre for naboerne.

Det betyder, at århusianerne efter ordre fra boligpolitikerne nu skal rette deres projekt til for tredje gang.

Annonce

Helt konkret siger det politiske flertal ja til, at den ene blok forbliver i syv og ni etagers højde, mens den anden - den nærmest naboerne - skal skæres ned til seks og otte etager. På grund af et meget skrånende terræn, som de to nederste etager bygges ind i, betyder det, at den nærmeste facade mod naboerne på Anemonevej og Kløvervej reduceres fra fem til fire etager.

Beboerne i området har især været i oprør over, at Koldings politikere hidtil - og ifølge det lokalplanforslag, som de i enighed sendte ud i offentlig høring - var klar til at lade det århusianske selskab bygge helt op i ni etager eller 32 meters højde - eller altså  syv etager over terræn og 26 meters højde. De hidtil gældende regler for bebyggelse i området kun tillader kun byggeri i højst fire etager eller 16 meter.

Useriøst

Det har ikke mindst været indbliksgener og deres aftensol på terrasserne, beboerne har været dybt bekymrede for. Skyggediagrammer har vist, at de første naboejendomme ved midsommertid ville blive lagt i skygge allerede fra klokken 18, mens aftensolen i dag først forsvinder klokken 20 på grund af den eksisterende bebyggelse på Violvej.Der er kommet massive indsigelser fra naboerne på trods af, at byggeriet er blevet justeret flere gange, og det vil være useriøst ikke at lytte til dem.

Birgitte Kragh (V), formd for plan-, bolig- og miljøudvalgetUdvalgsformand Birgitte Kragh (V) erkender, at det har været en meget lang proces for bygherren at stille Koldings politikere tilfredse, og at investorerne nu må i gang med at ændre deres projekt for tredje gange.

- Ja, det har været en lang proces, og vi har arbejdet rigtig meget med den her sag. Vi vil gerne gøre det så godt som muligt, inden vi sender projekter i høring. Men der er kommet massive indsigelser fra naboerne på trods af, at byggeriet er blevet justeret flere gange, og det vil være useriøst ikke at lytte til dem. Så nu minimerer vil indbliks- og skyggegenerne, siger hun.

Stod det til Dansk Folkeparti, SF, Enhedslisten og løsgænger Jesper Elkjær, som afventer optagelse i SF, skulle bygherrerne fra Århus have haft at vide, at de godt kunne skrotte deres projekt helt.

Fjerde gang

  • I 2019 fremsatte investorer fra Århus deres første ønske om at bygge seks boligblokke i fire-otte etagers højde med 90 boliger i tilknytning til deres eksisterende ejendomme ved Violvej. Det blev afvist af politikerne.
  • Siden reviderede de deres projekt, så det i stedet blev til to blokke i syv til 10 etagers højde ligeledes med 90 boliger. Det blev også afvist af politikerne.
  • Derefter pillede investorerne en etage af hver af boligblokkene, ligesom antallet af lejligheder er kogt ned til 80. På den baggrund godkendte politikerne et lokalplanforslag, der blev sendt i høring.
  • Naboerne i området protesterede, og nu har Venstre og Socialdemokratiet i plan-, bolig- og miljøudvalget besluttet, at der skal pilles yderligere en etage af den ene blok.  EL, SF inkl. Jesper Elkjær og DF vil nu helt skrotte projektet. 
  • Lokalplanen skal endeligt godkendes i byrådet.
Annonce
Kolding For abonnenter

Pernille har været ramt af alvorlig sygdom og bekymringer i flere år: - Mit fleksjob gør, at jeg ikke har alt for ondt af mig selv

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Gangene er proppet til med varer: Virksomhed er nødsaget til at udvide med to kæmpe lagerhaller for at følge med efterspørgslen

Varde For abonnenter

Københavnerdrengen bad selv om at komme på børnehjem og fandt livet, lyset og kærligheden i Vestjylland

Erhverv

Mange nye virksomheder søger sammen i lokalt netværk: - Vi sætter en ære i at være størst

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Vanvittige scener i tillægstiden: Sejren var både smuk, grim, vild, overbevisende og heldig

Sønderjyske Fodbold

SønderjyskE-cheftræner har fået et luksusproblem: - De ser ud, som om de har spillet sammen i et år

Sydjylland For abonnenter

Rikke er mor til et handicappet barn - og der er mange bekymringer: At søge hjælp kan være opslidende

KIF Kolding For abonnenter

Nederlaget var klart og tydeligt, men KIF viste et mere værdigt ansigt end sidst

Sønderjyske Fodbold

Genlæs livebloggen: SønderjyskE snuppede sejren til sidst

Sport

Mindeord: Chris Anker Sørensen glemte aldrig sine rødder, og var ganske enkelt bare et ordentligt menneske

Aabenraa For abonnenter

770.000 kroner fra stor vækstpulje går til Aabenraa: Ni projekter får penge

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Karakterbogen: Et klippeforsvar og en offensiv åbenbaring

Livsstil

Vin fra Spaniens høje helvede: Kom med til masterclass med Jonas Tofterup fra Esbjerg, Danmarks eneste Master og Wine

Annonce