Annonce
Debat

Politikere må ikke lade sig skræmme af bøllemetoder: Facebook og Google skal give noget tilbage

Ansvarshavende chefredaktør Peter Orry har skrevet dagens leder. Foto: Chresten Bergh

Der er på Facebook myriader af fødselsdagshilsner og billeder af hunde, børn, makrelmadder og vinduespudsning. Det er hyggeligt. Der er også injurier, videoer med vold og drab, vejledninger i at storme Capitol Hill og fællesskaber for antidemokratiske bevægelser. Det er til gengæld uhyggeligt. Men fælles for begge kategorier er, at ingen har tjekket indholdet.

Bortset lige fra de nyheder fra klassiske medier, man også kan finde på Facebook. Rigtig journalistik, som sikrer gennemtjekket og pålidelig information, oplyser borgerne om samfundet og dermed bidrager til demokratiet.

Dog ikke i Australien. Her har Facebook fjernet nyhedsmediers indhold, fordi regeringen vil pålægge de kommercielle platforme, som nogle fejlagtigt kalder sociale medier, at forhandle med nyhedsmedierne om en betaling for at udnytte journalistikken til at tiltrække brugere og dermed sælge annoncer. En afslørende og hyklerisk handling af Facebook, som tidligt og sent påstår at ville støtte demokratiet. Nu viser det sig, at Mark Zuckerberg alene tænker på penge.


En afslørende og hyklerisk handling af Facebook, som tidligt og sent påstår at ville støtte demokratiet. Nu viser det sig, at Mark Zuckerberg alene tænker på penge.


Normalt bør stater ikke gribe ind i private virksomheders forretninger, men med techgiganterne er det anderledes. De er blevet så vigtige, at de er at betragte som kritisk infrastruktur, og så store, at deres monopol truer samfundsudviklingen. Facebooks overskud var sidste år 179 milliarder kroner, mens Alphabet, som driver Google og Youtube, tjente 249 milliarder.

Det gør de på at erobre annoncemarkeder fra de klassiske medier. I Danmark har Google og Facebook nu en annonceomsætning på mere end fem milliarder kroner eller over 60 procent af det digitale annoncesalg. Penge, danske medier har mistet. Det giver mindre journalistik og et svækket demokrati.

Striden kan snart komme til Danmark, fordi lovgivning som i Australien er på vej i Europa. Danske politikere bør ikke lade sig kyse af Facebooks bøllemetoder. Det er på tide, at techgiganterne giver noget tilbage til samfundet, og de kan passende begynde med at betale dem, hvis indhold de lukrerer på.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Debat: Stop den inhumane asylpolitik

Annonce