Annonce
Esbjerg

Politikere optimistiske: Kaktus-tårne skygger ikke for forsvarets radar

Esbjerg Towers, de såkaldte kaktus-tårne, skal skyde op på Tovværksgrunden i Esbjerg. VIsualisering: BIG/Esbjerg Kommune.
Plan & Miljøudvalget og den kommunale forvaltning føler sig overbeviste om, at det højeste kaktustårn i Esbjerg Towers-projektet ikke vil skygge for Flyvestation Skrydstrups radar. Afventer forsvarets vurdering.

Esbjerg: Det markante prestigebyggeri Esbjerg Towers - de tre såkaldte kaktus-tårne, der skal opføres på Tovværksgrunden - bør kunne bygges uden, at det får indflydelse på Flyvestation Skrydstrups radar.

Det siger formanden for Plan & Miljøudvalget, Karen Sandrini (S), efter tirsdagens udvalgsmøde, hvor den kommunale forvaltning har fremlagt resultatet af en analyse af det af forsvaret påpegede potentielle problem.

I gårsdagens udgave af JydskeVestkysten kom det frem, at det højeste af de tre tårne var et muligt nationalt sikkerhedsanliggende - Forsvarsministeriet havde indsendt en indsigelse i forbindelse med høringen af plangrundlaget, og indsigelsen gik direkte på det højeste tårn, der render op i 17 etager og i alt 61 meter. Forsvarsministeriet skrev, at bygningens højde muligt kan begrænse anvendelsen af Forsvarets TPS-radar på Flyvestation Skrydstrup og dermed vil stride mod nationale interesser. Eftersom ministeriet har vetoret, ville det kunne sætte en stopper for byggeriet.

Annonce

Sagen kort

  • Plan & Miljøudvalget godkendte kommuneplanændring og lokalplanforslag på et udvalgsmøde tirsdag efter at have set på de seks indkomne høringssvar.
  • De indsendte bemærkninger handler blandt andet om bekymringer om de trafikale forhold i anlægsfasen og efterfølgende. Desuden er der ønske om at præcisere håndtering af lugt i området i redegørelsen, og afhjælpe eventuelle indbliks- og lysgener fra det planlagte parkeringsareal til nabo mod vest med et hegn. Derudover bliver der udtrykt bekymring fra Danmarks Naturfredningsforening i forhold til de kystnære og grønne nærområder, og konsekvenserne af bygningerne for trækfugle, kulturarven og verdensarven.
  • Plan & Miljøudvalget har sendt sagen videre til Esbjerg Byråd for endelig godkendelse.

Først anden runde

Karen Sandrini undrer sig over, at Forsvarsministeriet først kommer med indsigelsen nu, for plangrundlaget har faktisk været i en længere høring allerede sidste år, uden at man hørte noget fra ministeriet. I begyndelsen af januar besluttede byrådet således at udsende plangrundlaget i en ny, to ugers høring efter at have indarbejdet ændringer som følge af en dialog med Erhvervsstyrelsen, og det er først i den forbindelse, at ministeriet indgiver sin indsigelse.

- Nu har den kommunale forvaltning haft ekstern eksperthjælp inde over til at foretage en computerbaseret analyse, og den viser, at tårnet ikke vil skygge for flyvestationens radar, der står 54 kilometer væk på en forhøjning. Vi håber, forsvaret vil godkende vores analyse, så selskabet bag Esbjerg Towers kan få en afklaring nu, siger Karen Sandrini.

Det er det verdensberømte arkitektfirma Bjarke Ingels Group, BIG, der har tegnet de tre tårne til Tovværksgrunden ved Grådybet. Projektet indeholder ungdomsboliger, hotel og erhverv, og de to andre tårne i projektet er på henholdsvis syv og 10 etager - 28 meter og 37 meter.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det ligegyldige alternativ

De entrede dansk politik med kærlighed, dans og et dybfølt ønske om en anderledes måde at drive landet på. Alternativet stormede ind i Folketinget ved valget i 2015 og fik fem procent af stemmerne uden nogen anden dominerende slagplan end at gøre tingene på en alternativ måde. Leder Uffe Elbæk fandt det hele ganske "crazy", og på Nørrebro, hvor partiet fik næsten 18 procent af stemmerne og blev større end Socialdemokratiet, løftede man taget i ekstase og drømte om en ny verdensorden. I dag er festen slut. Et elendigt resultat til folketingsvalget i 2019 sendte partiet ned på tre procent af stemmerne, og man må konstatere, at partiet ingen varige aftryk har sat på dansk politik. Til trods for, at folketingsvalget i juni netop handlede om klima, der jo ellers er et af Alternativets mærkesager. Men dagsordenen er global og har ikke en snus med Alternativets indsats at gøre. Skulle man være i tvivl, kan man konsultere det såkaldte forståelsespapir, der er skrevet af regeringen Mette Frederiksen (S) og dens støttepartier Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten. Her er sat de mest ambitiøse - og måske også uopnåelige - klimamål i historien, men altså uden, at Alternativet har været involveret. Partiet, der om nogen snakkede klima og en ny samfundsindretning, har ikke sat det mindste fingeraftryk på den mest ambitiøse klimadagsorden nogensinde - stærkere bevis for parlamentarisk ligegyldighed findes næppe, og det er sigende, at man ikke har hørt et kvæk fra Alternativet, siden vælgerlussingen i juni. Partiet har i dets korte historie budt på utallige farverige indslag så som en ganske alternativ festkultur, alternativ medarbejderpleje, alternativ ansættelsespolitik i partiet, men alt sammen artigheder fra gemakkerne og ikke fra den politiske scene. Jovist, Alternativet har fået fjernet transseksuelle fra listen over psykisk syge og andre fornuftige ting, men det varige aftryk på dansk politik er det ikke blevet til, og bliver det heller næppe.

Tønder

Over 100 får måtte reddes fra vandmasser på mark

Annonce