Annonce
Esbjerg

Politikere på Fanø sikrer lokal plan for gratis færgebilletter:  Gratis færgeture fra midt i august og til september

På Fanø er politikerne alt andet end tilfredse med den manglende dialog op til Molslinjens præsentation af den endelig løsning for sommerens færgefart til Fanø. Protester gav bonus. Foto: Lars Stokbro
Der var jubel på de fleste danske øer, da regeringen for nyligt fremlagde sin sommerpakke for at trække turister til landets ferieområder. Der var lagt op til en fælles løsning, som Fanø ikke kunne acceptere. Ændring i 11. time stiller nu politikerne på ferieøen tilfreds.

Fanø: I 11. time lykkedes det borgmester Sofie Valbjørn at sikre Fanø sin helt egen ordning med gratis færgebilletter til sommer.

Der var lagt op til en fælles løsning med gratis færgeoverfart for gående, cyklende og handicapbiler fra 1. juli til september for alle de danske øer med færgeforbindelse, men det var ikke, hvad Fanøs politikere og befolkning ønskede - og havde fået stillet i udsigt.

Derfor er en dialog mellem Sofie Valbjørn og  Carsten Jensen, direktør for Molslinjen, endt med, at man i fællesskab lander på en løsning for de gratis færgebilletter som passer bedre med  Fanøs ønsker.

Annonce

I stedet for at fordele de gratis overfarter over alle tre måneder, så laver Molslinjen en løsning på Fanølinjen med gratis billetter for gående, cykler og biler med handicapskilt fra mandag den 16. august til 30. september.

De gratis afgange ligger på alle dage undtaget fredag og lørdag, som er de travle skiftedage på Fanø.

Glad borgmester

- Jeg er glad for, at vi fik genoptaget den dialog, som vi plejer at kunne have på rigtig fin vis med Molslinjen, så vi nu får lavet en løsning, så vi ikke møder de udfordringer med trængsel, som vi oplevede sidste år i den allertravleste tid på Fanø, siger Sofie Valbjørn.

Onsdag morgen offentliggjorde Molslinjen ellers rammerne for den sommerpakke, som regeringen i begyndelsen af juni vedtog for at trække turister til landets turistområder.

Her giver man gående og cyklende passagerer samt biler med handicapparkeringskort mulighed for gratis færgeture i dagene midt på ugen fra 1. juli til og med 30. september.

Men her slog Fanøs "kaptajn" altså bak - og Sofie Valbjørn fik medhold i sine ønsker i sidste øjeblik.

Sommerpakken 2020 var en stor succes – men så stor, at man på Fanø fik så mange gæster, at de lokale havde svært ved at få plads på færgen - og trængslen på øen i juli blev for overvældende.

Annonce

Skuffelse

Rammerne for sommerpakken 2021 mødte alt andet end begejstring hos politikerne på Fanø.

Borgmester Sofie Valbjørn (Alternativet) var onsdag både skuffet og overrasket over den løsning, Molslinjen har fundet frem til med gratis billetter over tre måneder, og hun følte, at øens politikere var blevet overset i forhandlingerne om de endelige rammer for sommerens færgedrift.


Det strider meget imod det, vi i forvejen havde aftalt, og jeg havde den oplevelse, at vi stadig havde en dialog om den endelige løsning. Vi er blevet kørt fuldstændigt over af Molslinjen, der har valgt at smøre det samme lag smør ud over hele brødet uden at tage hensyn til lokale behov. Det er den helt forkerte måde at gøre det på

Erik Nørreby (V), viceborgmester på Fanø, om det første udspil fra Molslinjen/Fanølinjen


- Jeg forventer stadig, at vi har en dialog med Molslinjen. Jeg har knoklet for politisk at nå frem til en fleksibel sommerpakke, der kunne imødegå nogle af de lokale udfordringer, vi havde sidste år. Så jeg er ærligt talt skuffet, sagde Sofie Valbjørn i onsdag, da det fælles udspil fra Molslinjen kom frem. Hun har på intet tidspunkt lagt skjul på Fanøs ønsker til sommerpakken.

Onsdag aften kunne hun så glæde sig over, at Fanøs protester blev hørt.

- Vi har været optaget af, at sommerpakken ikke skulle ramme de lokale pendlere og på at skubbe den så langt væk fra højsæsonen som muligt. Fra regeringens side var der jo også lagt op til, at man netop kunne lave lokale løsninger. Så jeg håber, at Molslinjen alligevel har tænkt sig at lytte til os, sagde hun før tingene faldt på plads.

Annonce

Dårlig stil

Viceborgmester Erik Nørreby (V) var helt på linje med borgmesteren på Fanø. Han kaldte Molslinjens håndtering af sagen for ”dårlig stil”.

- Det strider meget mod det, vi i forvejen havde aftalt, og jeg havde den oplevelse, at vi stadig havde en dialog om den endelige løsning. Vi er blevet kørt fuldstændigt over af Molslinjen, der har valgt at smøre det samme lag smør ud over hele brødet uden at tage hensyn til lokale behov. Det er den helt forkerte måde at gøre det på, sagde viceborgmester Erik Nørreby (V).

Også han kan glæde sig over, at de lokale ønsker bliver opfyldt, ligesom da han var fungerende borgmester sidste sommer og fik gennemført, at Fanø fik maksimalt udbytte af sommerpakkens billige billetter til biler.

- Vi vil jo allerhelst udnytte sommerpakken, hvor det giver mening for os. Og det gør det i september og allerhelst uden at ramme de timer, hvor vores borgere skal til og fra arbejde. Derfor er dagens udmelding meget overraskende og skuffende, sagde Erik Nørreby, før det viste sig, at der var mulighed for dialog i sidste øjeblik.

Annonce

"One-size-fits-all"

Oprindelig afviste rederiet at fortsætte forhandlingerne.

- Fra Trafikstyrelsens side er vi blevet bedt om at lave en ensartet og stramtstyret ordning uden den samme kommunale frihed som sidste år. En slags ”one-size-fits-all”, der er lettere at administrere. Så derfor gælder rammerne også for Fanø, lød beskeden fra Jesper Maack, der er kommunikationschef hos Molslinjen.

Og så skiftende Molslinjen altså kurs, så planen for gratis billetter for Fanøoverfartenførst træder i kraft den 16. august, hvor solen forhåbentlig stadig skinner, industriferien er slut, og skolebørnene skal i skole igen.

Om sommerpakker på Fanø

  • Sidste år havde regeringen stor succes med en sommerpakke, der gav turistområderne et løft. I to pakker gjorde man blandt andet færgefarten til Fanø gratis for fodgængere og cyklister, mens billetpriserne for biler i en periode blev kraftigt reduceret.
Annonce
Esbjerg For abonnenter

B&O-kongen hyldet: Annette Heick for fuld musik ved stor reception

Danmark

Lørdagens coronatal: Antallet af indlagte falder til det laveste siden midt i august

Annonce
Annonce
Annonce
Haderslev

Efter en komplet makeover er graffitien tilbage på busstationen: - Det er jo noget svineri, og de tager mine penge

Tønder For abonnenter

Eksplosivt: Tyskere køber huse i Tønder som aldrig før

Sønderborg

Nybyggeri i historisk bymidte: Firma får ja til at opføre fem etageejendomme

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Rutineret lejesvend vil ikke bare slukke en brand. Han vil blive i SønderjyskE, og han mener ikke, at alderen er et problem

Sport

Chris Anker Sørensen er omkommet efter en trafikulykke

Vejen For abonnenter

Lottes lille datter kæmper med spiseproblemer: - Fagfolk siger, at hun kun lige spiser, så hun kan holde sig kørende og overleve

Team Esbjerg For abonnenter

Det måtte Brest eller bære: Team Esbjerg formåede ikke at levere på øverste niveau

Billund

Hotel Propellen er blevet solgt: Skifter ejer den 1. oktober

Haderslev For abonnenter

Kandis-sang og hunden Rocky reddede René fra at tage sit eget liv

Billund For abonnenter

Se drone-video: Sådan ser Gyttegård Plantage og Grene Sande ud fra luften

Sønderjylland For abonnenter

Sønderjyder med succes: Mesterkokke med Michelin-stjerner opvokset i samme mindre by

EfB

Elias Sørensen: Vi var 10.000 gange bedre end dem i første halvleg

Annonce