Annonce
Esbjerg

Politikere på jagt efter private arealer: Vil have fat i rig families Tivoligrund

Tivoligrunden - den godt 6300 kvadratmeter store grund til venstre i billedet - vil være velegnet til et nyt boligbyggeri, mener DFs Olfert Krog. Foto: Googlemaps.
Sundhed & Omsorgsudvalget er på arealjagt centralt i Esbjerg for at finde ledige grunde til opførelse af ældre- og plejeboliger. Udvalg vil blandt andet gerne have fingre i Tivoligrunden, der ejes af Droob-familien.
Annonce

Esbjerg Kommune står over for en sand ældreeksplosion, og det øger presset på kommunen for at skaffe boliger og plejehjem nok. Derfor vil Sundhed & Omsorg i dialog med private grundejere i Esbjergs midtby, som er et af de steder, hvor der er meget få grunde til rådighed for nybyggeri, og de, der er, er i privat eje.

Forhistorien er kort fortalt den, at antallet af borgere over 80 år i løbet af de næste 15 år vil stige med ikke mindre end 61 procent, og andelen af borgere over 90 år ventes at stige med hele 73 procent. Det kræver, at der bygges plejehjem, seniorbofællesskaber og en ny boligform, som Sundhed & Omsorgsudvalget og Esbjerg Kommune har set sig lune på, nemlig "ældrebolig+". Gør kommunen intet, vil Esbjerg Kommune mangle op mod 500 plejeboliger om 15 år, og allerede om 10 år vil presset være så stort, at kommunen er i underskud med mere end 400 plejeboliger.

I den sektorplan for Sundhed & Omsorg 2019-2034, som Esbjerg Byråd netop har vedtaget, udpeges særligt interessante arealer i Esbjerg midtby. På listen er for det første den såkaldte ”Tivoli-grunden” – arealet på hjørnet af Gl. Færgevej og Vesterhavsgade. For det andet har Sundhed & Omsorg kig på Dat-Schaub grunden – den tidligere slagterigrund i Storegade, og for det tredje den nærliggende ”Puma Tæpper”-grund - den tidligere tæppeforhandlergrund i Storegade.

Hvad er ældrebolig+

  • I forbindelse med Esbjerg Kommunes indtræden i WTO’s, Verdenssundhedsorganisationens, aldersvenlige netværk er kommunen blevet bekendt med boligformen ældrebolig+.
  • Ifølge Esbjerg Kommune er der i den norske hovedstad bygget hele boligkomplekser og nærmest bydele for seniorer, hvor der er tilkoblet en slags reception, hvor seniorer kan få hjælp, når behovet opstår. Denne boligform tænkes oversat til Esbjerg Kommune ved at tilknytte kommunens sygeplejeklinikker med eksisterende ældreboliger omkring kommunens plejehjem. Sygeplejeklinikkerne vil fungere som en slags reception for ældreboligerne, hvor beboerne kan tilkalde hjælp fra sygeplejeklinikkerne, når behovet opstår. Trygheden ved denne boligform vurderes i Sundhed & Omsorg som "meget væsentlig".
Annonce

Udvalg på tur

Formanden for Sundhed & Omsorgsudvalget, Olfert Krog (DF), har længe haft kig på Tivoligrunden, som ejes af Droob-familien, og han bekræfter over for JydskeVestkysten, at han specifikt har bedt om sonderinger i forhold til den matrikel, der i dag blot ligger hen.

- Jeg synes, det kunne være fantastisk, hvis vi kunne få seniorvenlige boliger placeret på den grund, hvor beboerne havde mulighed for at følge med i livet på havnen. Over de kommende år vil vi komme i voldsomt underskud med boliger til den voksende gruppe af ældre borgere, der i større eller mindre grad har behov for hjælp, og boligbehovet især i midtbyen er enormt. Alt i alt betyder udviklingen i antallet af ældre borgere, at vi er nødt til at have en palet med flere forskellige boligformer til rådighed - "ældrebolig+" vil eksempelvis mindske presset på egentlig plejehjemskapacitet - og vi skal i gang, for den slags byggeri bliver ikke færdig fra den ene dag til den anden, siger Olfert Krog og tilføjer, at Sundhed & Omsorgsudvalget i nær fremtid vil tage på en lille ekskursion og se på Tivoligrunden.

Annonce

Voldsom mangel i bymidten

Når Esbjerg Kommune skal have overblik over, hvor meget der skal bygges eller fjernes i fremtiden inden for ældre- og plejesektoren, opererer man med den såkaldte dækningsgrad - den seneste befolkningsprognose og en statusopgørelse over kommunens plejeboliger. I dag er dækningsgraden 16 procent, hvilket betyder, at Esbjerg Kommune har 16 plejeboliger for hver 100 borger over 80 år, men den er voldsomt udfordret i blandt andet Esbjerg midtby.

I 2019 er der 1.003 borgere over 80 år til 114 plejeboliger, hvilket kun giver en dækningsgrad på 11,4 procent.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

22-årig var blevet afhængig af at true småpiger til sex-optagelser: Jeg er glad for, jeg blev anholdt

Annonce