Annonce
Nordtyskland

Politikere raser over ændret plan for jernbane

Jernbanen fra fastlandet og færgen fra Rømø er de to eneste muligheder for at komme til og fra Sild. Arkivfoto: Nahne Johannsen.
Pludselig forsvandt plan om udbygning af jernbanenettet i Slesvig-Holsten hos regeringen i Berlin. Miljøministeren bliver udpeget som skurk.

NIEBÜLL: Egentlig ville den tyske trafikminister, Andreas Scheuer, fra det konservative CSU sætte fart i udbygningen af banestrækningen til og fra Sild med en særlov om etableringen af to spor mellem Morsum og Tinnum på selve Sild samt fra Niebüll til Klanxbüll på det nordfrisiske fastland. Men da da regeringen i Berlin onsdag fremlagde lovforslaget om om fremme af tyske trafikprojekter, var den ambition forsvundet ud af planerne. I stedet er der syv andre jernbaneprojekter på bordet – herunder to i Andreas Scheuers hjemland Bayern.

Astrid Damerow fra Nordfrisland er valgt til forbundsdagen for det konservative CDU. Ifølge hende, har trafikministeren ikke ansvaret for ændringerne. I stedet var det angiveligt den socialdemokratiske miljøminister Svenja Schulze, der under forhandlingerne i regeringen krævede udbygningen af jernbaneforbindelsen i Nordfrisland fjernet.

Annonce

Katastrofale forhold

Jernbaneforbindelsen mellem Sild og fastlandet er en notorisk katastrofe med forsinkelser og aflysninger. Det rammer de mange pendlere, der hver dag må tage turen til og fra deres aerbejdspladfser på Sild, hvor almindelige lønmodtagere ikke har råd til at bo.

Savner ord

Astrid Damerow er vred på Svenja Schulze.

- Åbenbart kender hun ikke betydningen af udbygningen til to spor, mener Astrid Damerow.

Også Slesvig-Holstens trafikminister, Bernd Buchholz, er yderst ærgerlig.

- Jeg savner ord, siger han.

Hvis ansvaret virkelig ligger hos Svenja Schulze, vil han bede Socialdemokratiets partiformand i Slesvig-Holsten, Serpil Midyatli, og partiets gruppeformand i den slesvig-holstenske landdag, Ralf Stegner, om at tale deres partifælle til fornuft.

- Miljøministeren forhindrer noget, som er af central betydning for Slesvig-Holsten og vestkysten, forklarer Bernd Buchholz.

En talsmand for miljøministeren afviser at udtale sig, men henviser blot til trafikministeriet.

Inspiration fra Danmark

Særloven var en nyskabelse med inspiration hentet i Danmark. Den tyske planlov er yderst omstændelig, og projekter kan trække ud i meget lang tid på grund af indsigelser fra både borgere og organisationer. De nye projekter bliver derfor ikke foreslået i henhold til planloven, men en revideret byggelovgivning. Herefter kan der ikke længere indgiver stribevis af klager ved forvaltningsdomstolene. Kun den højeste, juridiske instans i forbundsrepublikkens forfatningsdomstol er ansvarlig for at tage stilling.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce