Annonce
Billund

Politikere sætter 400.000 kroner af til projekter i midtbyen

Grindsted midtby har brug for, at der sker noget, som giver liv i gaderne. 400.000 kroner er lige bevilget af politikerne, som også er på vej med flere midler til handelsstandsforeningen. Arkivfoto

Billund Kommune har netop afsat 400.000 kroner til eksperimenter i Grindsted midtby. Flere andre tiltag er i gang eller på vej.

Grindsted: Mens man kan synes, at Grindsted lukker om ørerne på én, er der gang i flere tiltag, som skal få midtbyen til at blomstre igen:

Økonomiudvalget har netop bevilget 400.000 kroner til mindre projekter i bymidten. Det såkaldte "Bymidteforum" bliver snart etableret. Byrådet har i budget 2019 sat penge af til udvikling af midtbyen, og desuden har 49 butikker meldt sig til det EU-støttede projekt "Vækst i erhverv i Gadeplan".

- Hele byrådet tager den nuværende situation alvorligt. Men vi kan ikke gøre noget selv. Vi skal have input udefra, siger borgmester Ib Kristensen (V).

De 400.000 kroner, som ØK netop har bevilget, skal gå til "eksperimenter" - blandt andet til at skabe liv i de tomme lokaler. Bymidteforum, der skal have repræsentanter fra både den tidligere arbejdsgruppe omkring "Fremtidens handelsby", politikere, embedsfolk samt interesserede borgere, får stor indflydelse på eksperimenterne.

Annonce

Vi er allerede i gang med at se på, hvordan Grindsted bymidte kan udvikles til at blive mere attraktiv. Der skal være andet end butikker, noget, som også får de unge til at trække derind.

Anna Charlotte Gaardsvig Vilstrup (S)

Butikker forlader midtbyen eller lukker

Oktober 2018 står som den måned, hvor butikker i Grindsted har lukket ned. Det drejer sig om:Grindsted Bageri, Fakta, Café Grindsted og More Horse.

Skoringen er i gang med at lukke og har ophørsudsalg.

Desuden er Aldi og Rema flyttet ud af midtbyen.

Politikernes ideer

De penge, byrådet har sat af til midtbyudvikling i både Grindsted og Billund, kan blive frigivet i 2019 - i samarbejde med det nye bymidteforum og Grindsted Handelsstandsforening.

- Vi skal ikke have en citychef, der laver markeder og den slags, for det er butikkerne i forvejen gode til. Det er også helt sikkert, at det ikke bliver kommunen, der ansætter nogen. Men vi har afsat penge, så vi kan støtte for eksempel Grindsted Handelsstandsforening med et projekt, der kan skabe den udvikling, der er nødvendig, siger Ib Kristensen.

Står det til Radikale Venstre er det bare med at komme i gang:

- Vi skal have hjælp af en projektudvikler eller konsulent med erfaring og netværk inden for ejendomsudvikling og detailhandlen. Vi skal simpelthen gribe knoglen og tage direkte kontakt til ejerne af bygninger og potentielle butiksdrivende, mener Mads Helbo.

Borgerlistens Ole Marcussen mener, at mere af den slags liv, som biografen skaber, vil være godt.

- Det, vi kan gøre som kommune, er at sætte gang i aktiviteter, men jeg indrømmer: Vi er ikke lykkedes med det endnu. Der er sket for lidt.

Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Kommentar: Et ja er et ja og binder alle partier i et forlig

Seks partier står bag. Seks partier fra Dansk Folkeparti til SF gik sammen og fik forhandlet et budget hjem – fint og uden de store problemer i øvrigt. For modsat naboerne i Haderslev og større kommuner som Kolding og Esbjerg er der styr på økonomien i Aabenraa. Ikke store og uhyggelige besparelser på børn, unge og ældre her. Tværtimod blev der råd til blandt andet at give skolerne lidt ekstra. Det var dog også helt nødvendigt. Penge til de ældre var der ikke, og det har fået kommunens seniorråd til i et høringssvar til budgettet at komme med dette krav til politikerne: Send flere penge, tak. ET NATURLIGT KRAV, for det er jo nærmest det, rådet er dannet for. At skabe så gode betingelser for kommunens ældre som muligt. Herunder at forlange flere penge i forbindelse med budgetforhandlinger. Kravene bliver ikke efterkommet, selv om byrådets populist par excellence, viceborgmester Ejler Schütt, selvfølgelig ikke kunne dy sig. Jamen, det må vi da se på, lød det sammenfattende fra DF’eren til jv.dk og JydskeVestkysten i begyndelsen af ugen, da vi skrev om Seniorrådets ønsker, og han understregede sin pointe ved at foreslå et møde i forligsgruppen inden for et par uger. Hvorfor sige nej til politisk sympati fra nogle vælgere, når muligheden nu bød sig? Nej vel, dertil er Ejler Schütts politiske næse alt for veludviklet. TIL GENGÆLD VAR der ikke megen respekt eller sympati at hente hos borgmester Thomas Andresen (V). – Undskyld mig, men hvor skal pengene komme fra, lød det nærmest arrigt fra borgmesteren, der bestemt ikke ser nogen anledning til at indkalde forligspartierne igen. Socialdemokratiets nye gruppeformand og nyudnævnte borgmesterkandidat, Erik Uldall Hansen, lod sig ikke friste. Også han står bag det forlig, partiet har givet og taget i. Selvfølgelig gør han det. – Vi har valgt, at børnene og folkeskolerne skulle have, sagde Uldall Hansen som begrundelse. Godt for det. Et ja er et ja, og et forlig er et forlig. Det ville tendere det useriøse at genåbne budgettet, blot et par uger efter det blev underskrevet, fordi man lige kom i tanke om, at der var nogle vælgergrupper, der ikke havde fået. Som om de var glemt. SÅDAN KAN DET POLITISKE arbejde ikke foregå. Nok er den økonomiske situation i Aabenraa fin, nok er der råd til lidt ekstra i 2020, men Aabenraa var for omkring et årti tilbage igennem store og voldsomme besparelser, og en gentagelse af dengang ønsker ingen i byrådet. Slet ikke ved at ødsle i gode tider. Derfor får Seniorrådet et klart nej til sine ønsker om flere penge. Og Schütt må naturligvis stå bag det forlig, han på sit partis vegne har indgået med Venstre, Socialdemokratiet, Slesvigsk Parti, De Konservative og SF. Eller vælge at træde helt ud. Borgmesteren behøver ikke DF’s stemmer i byrådssalen. Men så langt går Ejler Schütt selvfølgelig ikke, og det var heller ikke tanken bag hans udmeldinger. Han fiskede såmænd bare efter lidt sympati. GOD WEEKEND

Annonce