x
Annonce
Kolding

Politikere om resultatlønnede konsulenter: - Vi har siddet med lukkede øjne og sagt ja til noget, vi ikke er stolte af

Hans Holmer, (SF) i midten, der er formand for social- og sundhedsudvalget og Benny Dall (EL), der er formand for handicapudvalget, vil på onsdagens udvalgsmøder foreslå, at Kolding Kommune trykker på pauseknappen. De er bekymrede over, at Kolding Kommune har indgået kontrakter, der giver et privat konsulentfirma resultatløn for at finde besparelser på udsatte borgere. Arkivfoto: Søren Gylling
Kolding er en af de mindst 18 kommuner, der har indgået en aftale med et konsulentfirma, der skal finde besparelser på det sociale område. Betalingen i den ene kontrakt er ti procent af det sparede beløb.

Kolding: Kolding har hyret det private konsulentfirma Brorson Consult til at finde besparelser på handicappede og andre udsatte borgere. Den første kontrakt blev indgået i maj og den anden i september, men begge kontrakter er nu sat på pause.

JydskeVestkysten har bedt om aktindsigt i kontrakterne, der omhandler op til 160 sager. For de 130 sager er betalingen fastsat til ti procent af den samlede besparelse, som firmaet finder. Den anden kontrakt omhandler gennemgang af op til 30 sager, og her er konsulenternes timepris fastsat til 1600 kroner.

Kontrakterne berører social- og sundhedsudvalget og handicapudvalget, der har henholdsvis Hans Holmer (SF) og Benny Dall (EL) som formand. Udvalgene fik en orientering om sagen onsdag, og der var blandt politikerne enighed om, at trykke på pauseknappen.

- Vi skal drøfte sagen igen på vores møder i januar, hvor vi skal have en grundigere redegørelse om kontrakterne. Onsdag fik vi at vide, at konsulenterne havde kigget på under ti sager. Til januar får vi at vide, hvor mange penge konsulenterne har fundet, fortæller Benny Dall.

Annonce

Kontrakterne

Kolding Kommune har indgået to kontrakter med det private konsulentfirma Brorson Consult. Det første blev indgået i maj og den anden i september.

Kontrakterne omhandler socialområdet og handicapområdet.

Den første kontrakt omfatter op til 130 sager, hvor det private firma vil tjene ti procent af den besparelse, som det har fundet på hjælpen til handicappede og syge borgere.

Den anden kontrakt omfatter op til 30 sager, hvor konsulentfirmaet vil blive aflønnet med 1600 kroner i timen

Til ankestyrelsen

Netavisen Altinget har bedt om aktindsigt i kontrakter på området i alle landets kommuner. Det viser sig at mindst 17 andre kommuner har indgået lignende kontrakter med konsulentfirmaer.

- SF har rejst sagen på landsplan, fordi vi i partiet er imod, at konsulenterne tjener penge på at finde besparelser på udsatte borgere, siger Hans Holmer.

Fremgangsmåden har fået social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) til at rynke panden. Hun vil have Ankestyrelsen til at undersøge, om det er lovligt.

Hidtil har Kolding arbejdet med at finde besparelser på social- og handicapområder via strategien Selvværd og Sammenhæng, der forenklet sagt går ud på at lytte til borgerne, når der skal findes bedre og gerne billigere løsninger.

- De private konsulenter tjener penge ved at foreslå besparelser. Derfor passer de ikke ret godt ind i Selvværd og Sammenhæng, for det går ikke nødvendigvis ud på at spare penge. Det kan også være, at vi skal bruge flere penge på at hjælpe den enkelte borger, siger Benny Dall.

Ja med lukkede øjne

Begge beslutninger om at indgå kontrakter med konsulentfirmaet er politisk godkendt.

- Vi må erkende, at vi har siddet med lukkede øjne og sagt ja til noget, vi ikke er stolte af. Kontrakterne har været en del af et bilag. Det er for dårligt, at vi ikke har set det. Kritikken må rettes mod de to udvalgsformænd og politikerne i det hele taget, siger Benny Dall.

Næste møde i social- og sundhedsudvalget og handicapudvalget holdes den 22. januar.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

JV mener: Pressemøde var en mavepuster til Danmark

To måneder uden indtægter. Mindst. Det ser ud til at blive virkeligheden for tusindvis af forretningsdrivende. Det er blandt andet frisører, massører, cafeer, restauranter, biografer og mange butikker, som tidligst kan åbne igen 11. maj. Endnu længere skal oplevelsesbranchen og de store arrangementer vente, da de bliver ramt af, at denne sommersæson til og med august er aflyst. Det var noget af en mavepuster, statsminister Mette Frederiksen (S) mandag aften gav Danmark med sine meldinger om en meget langsom og gradvis genåbning af samfundet. Hun gav på pressemødet ganske vist udtryk for, at Danmarks økonomi er sund. Men det er den ikke i meget store dele af det erhvervsliv, vi alle skal leve af, enten direkte eller indirekte. Mange virksomheder gisper efter vejret, og de får brug for flere økonomiske respiratorer end dem, der er vedtaget i de foreløbige hjælpepakker. Ellers dør alt for mange danske virksomheder, hvilket koster både værdifulde arbejdspladser og skatteindtægter. Det er enormt positivt, at den hidtidige nedlukning af Danmark ser ud til at få den ønskede effekt. Vi har heldigvis foreløbig undgået de uhyggelige scener fra Italien og Spanien, hvor sundhedsvæsenet ikke kan følge med. Men vi skal have gang i økonomien igen, og hvis det skal ske uden, at epidemien eksploderer, kræver det både noget af den enkelte borger og af myndighederne. Vi skal hver især følge reglerne og blive ved med at holde afstand, selv om det kan have store menneskelige omkostninger. Men vi skal også kræve af myndighederne, at de i forbindelse med genåbningen af samfundet, i første omgang daginstitutioner og dele af skolerne, gør deres til at holde smittespredningen under kontrol. Det skal blandt andet ske ved, at der omsider kommer styr på noget så fundamentalt som, at der er værnemidler nok til frontlinje-medarbejderne i sundheds- og plejesektoren. Og at der gennemføres mange flere test end hidtil, så man så vidt muligt undgår, at smittede medarbejdere går på arbejde med måske fatale følger.

112

Efterlysning: Hvor er Daniel?

Danmark

Liveblog: Disse børn og ansatte skal ikke i skole eller børnehave efter påske

Annonce