Annonce
Aabenraa

Politikere siger ja til mobilmast trods protester fra naboerne

En illustration set fra Hærvejen ud fra Søst Bygade 2 cirka 312 meter fra masten. Illustration: Aabenraa Kommune
Vækstudvalget for land og by har sagt ja til, at der kan blive rejst en 42 meter høj mobilmast ved Rise syd for Rødekro. Det sker trods flere naboprotester. Et hensyn til almenvellet, lyder det fra udvalgsformand.

Rise/Rødekro: Protesterne hjalp ingenting.

Det må 11 husstande sande, efter politikerne i vækstudvalget for land og by har sagt ja til, at en operatør kan rejse en 42 meter høj mobilmast i Rise umiddelbart syd for Rødekro.

Beboerne på henholdsvis Fællesgade, Rise Bygade og Plantevænget har ellers udtryk bekymring over, at mobilsendemasten vil virke meget dominerende i landskabet, og de frygter risiko for stråling og støjgener.

I skrivelsen til kommunen, som de 11 ud af de i alt 19 hørte husstande har skrevet under på, foreslår de andre placeringer længere mod syd. Her påpeger forvaltningen dog, at der inden for søgeområdet ikke er fundet egnede alternative placeringer, og at naboernes forslag vil medføre for stort et overlap i sendesignalet mod Hjordkær.

Placeringerne vil samtidig ikke lukke det dækningshul, som er baggrunden for operatørens ansøgning. Når det kommer til strålingsrisiko og støjgener, overholder projektet henholdsvis Sundhedsstyrelsens grænseværdier samt bygningsreglementet og Miljøstyrelsens vejledning, oplyser kommunen.

Annonce

Mobilmaster

Radiobølgerne sendes imellem mobiltelefoner og antenner placeret i toppen af en mobilmast. Antennerne er placeret således, at radiobølgerne sendes horisontalt eller vinklet svagt ned imod jorden. Intensiteten af radiobølgerne, når de rammer jordoverfladen, er lav - selv tæt ved masten.

Mobilmasterne opsættes forholdsvis tæt for at kunne sikre god forbindelse mellem mobilmaster og mobiltelefoner. Mobilmastens og mobiltelefonens sendestyrke, og dermed radiobølgernes intensitet, tilpasses dynamisk efter sende- og modtageforholdene.

Når der er god forbindelse, reducerer både mobilmast og mobiltelefon derfor deres sendestyrke. Den, som anvender mobiltelefonen, bliver således eksponeret for en lavere intensitet.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Dækning giver sikkerhed

Ifølge Philip Tietje (V), formand for vækstudvalget for land og by, skyldes politikernes ja til ansøgningen - trods de mange protester - et hensyn til almenvellet.

- Helt grundlæggende er der behov for at få en god dækning i hele kommunen, og det er en samfundsopgave. Vi er særligt optaget af et sikkerhedshensynet. God mobildækning betyder jo, at man kan få fat i sin læge, ringe til en ambulance og få sin telemedicin. Det er ikke kun rart med god dækning - det er nødvendigt. Og så må vi tåle, at de ikke altid er så pæne at kigge på, siger han.

Flere master på vej

Sidste år meldte TDC ud, at virksomheden ville begynde at rulle 5G ud, så der i slutningen af 2020 kan tilbydes hurtigere mobilt internet i hele landet. Philip Tietje kan ikke bekræfte, om det er sådan en mast, der skal sættes op ved Rødekro. Men 5G er på vej, det er han ikke i tvivl om.

- Vi fik et længere oplæg i forbindelse med en lignende sag i Kliplev, og her blev det slået fast, at god 5G-dækning kræver flere master. Så der kommer flere master op, det er helt sikkert, siger Philip Tietje.

Derfor forestiller han sig også, at man fra kommunalt hold kan begynde at stille nogle krav til, at mobilmasterne skal camoufleres.

- Jeg har selv været på en ferie, hvor jeg så en mobilmast, som var forklædt som en palme. Her i vores område kunne det måske være et højt træ i stedet. Vi har ikke en politik på området endnu, men det er sådan noget, jeg tænker, vi kan kigge på, siger Philip Tietje.

Godkendelsen er i øvrigt betinget af, at ansøgeren bevarer det eksisterende levende hegn og laver yderligere afskærmende beplantning, og at masten skal fjernes, når den ikke skal bruges længere.

Her kan man se, hvor masten skal placeres. Den røde prik er den godkendte placering. Illustration: Aabenraa Kommune

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding For abonnenter

Svømmehalsdirektør er dybt frustreret over lange udsigter til genåbning: Op mod 200 kunder har skrevet til Slotssøbadet

Haderslev

Gravene skal have en plan

Danmark

Frygter skævvridning af Danmark efter coronakrise: Regeringen varsler særlig hjælp til landdistrikterne

Sydjylland For abonnenter

Signe og Sebastiam efterlyser bedre job- og uddannelsesmuligheder: Ellers flygter unge fra regionen

Annonce