Annonce
Esbjerg

Politikere siger ja til nedrivning af bevaringsværdig ejendom: 11 nye boliger på vej centralt i Esbjerg

Det nuværende hus i Islandsgade 43, der har en middel bevaringsværdi. Det må snart vige pladsen for et dobbelt så stort nybyggeri, der får roser med på vejen fra formanden for Plan & Miljøudvalget. Visualisering: Arkitektfirmaet Rudolf Lolk A/S.
Plan & Miljøudvalget har nikket anerkendende til et forslag om at nedrive den bevaringsværdige Islandsgade 43 og erstatte huset med et nyt etagebyggeri med næsten dobbelt så mange boliger. Et smukt eksempel på nybyggeri, der vil løfte hele gadebilledet, mener udvalgsformand for Plan & Miljø.

Esbjerg: Ejeren af bolig-ejendommen Islandsgade 43, Børge Siggaard, har uden vanskeligheder fået tilladelse til at rive den bevaringsværdige bygning fra 1908 ned og i stedet opføre et dobbelt så højt hus med næsten dobbelt så mange lejligheder på grunden.

Men nybyggeriet, som Arkitektfirmaet Rudolf Lolk har tegnet, vil også falde smukt ind og løfte hele gadebilledet, og det er i det hele taget et meget fint eksempel på, hvordan man kan tilpasse nybyggeri til den eksisterende kulturarv, siger formanden for Plan & Miljøudvalget, Karen Sandrini (S) efter mandagens udvalgsmøde, hvor udvalget i enighed sagde ja til ansøgningen.

Sådan kommer nybyggeriet i Islandsgade til at se ud. Ejer Børge Siggaard er desuden indehaver af begge nabo-huse. Visualisering: Arkitektfirmaet Rudolf Lolk A/S.

Islandsgade 43 er i dag et to etagers byggeri med udnyttet tag-etage, middel bevaringsværdi og seks lejligheder. Nybyggeriet bliver i fire etager, får 11 lejligheder og vil blive opført i blankt murværk med hvid- og grønfarvede træ-alu vinduer og døre samt en grøn hoved- og bagdør med udskæring. Bygningen tænkes udsmykket med kvaderpuds og gesimser samt udsmykning omkring vinduer i indfarvet puds. Tagkonstruktionen ønskes opført i naturskiffer med kviste i kobber-beklædning, ligesom tagrender og nedløb også skal udføres i kobber. På gadefacaden bliver der opført tre altaner over indgangspartiet samt otte altaner på facaden mod haven.

Annonce

P-pladser følger med

Nybyggeriet vil få en maksimal højde på 17,2 meter, og nabo-ejendommene, der i øvrigt begge ejes af samme Børge Siggaard og har en høj bevaringsværdi, er ligeledes etage-byggerier på fire etager med kælder.

Ejendommen ligger indenfor kommuneplan-rammen, hvori der står, at der ved opførelse af flere end 10 boliger skal anlægges et fælles opholdsareal på minimum 500 kvadratmeter. De nye altaner giver et samlet opholdsareal på 60 kvadratmeter, og desuden er der yderligere tinglyst fælles opholds- og gårdarealer for ejere og beboere i de tre ejendommene Islandsgade 41, 43 og 45. Tilsammen har de tre ejendomme fælles opholdsarealer på anslået 900 kvadratmeter.

De eksisterende opholds-arealer til Islandsgade 43 skal i fremtiden anvendes til parkering for ejendommens beboere, og dermed opfylder projektet kravet om de seks parkeringspladser, der i henhold til det kommunale parkeringsregulativ for den indre by udløser krav om seks p-pladser.

Baggrund for ja til nedrivning

Det er Teknik & Miljø-forvaltningens vurdering, at der kan gives dispensation til nedrivning af Islandsgade 43, fordi den er i forholdsvis dårlig stand. Derudover, argumenterer embedsværket, er bygningens planløsninger af ældre karakter uden mulighed for at kunne ændres, medmindre der udføres en gennemgribende ombygning i hele ejendommen.

Det er samtidig vurderet, at det nye etagebyggeri er godt tilpasset til området samt helhedsindtrykket i gadebilledet. Bygningens udformning er tilpasset til de omkringliggende bygninger i henhold til bygningens omfang, udsmykning samt materialevalg.

Yderligere vil der med byggeriet blive skabt flere attraktive boliger i Esbjerg midtby, som vil medvirke til at fremme byfortætningen i Esbjerg, skriver forvaltningen i sagsfremstillingen til politikerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Regionalt For abonnenter

Region om lunken Carelink-bedømmelse: - Man kan godt være tilfreds med en Ford, selv om der står en Mercedes ved siden af

Livsstil For abonnenter

Fra militæruniform og lægekittel til afslappede ejere af en campingplads: - Hvad er det værste, der kan ske?

Annonce