Annonce
Tønder

Politikere siger nej til enorm festival med børneteater

Palle Guldbrandsen er ked af, at kultur- og fritidsudvalget ikke ønsker at gå efter at få Aprilfestival til kommunen. Arkivfoto: Hans Christian Gabelgaard
Kultur- og fritidsudvalget ønsker ikke at gå efter, at kommunen bliver vært for Aprilfestival - en stor festival for børneteater. Årsagen er blandt andet økonomien.

Tønder: Spændende, men nej tak. Således kan kultur- og fritidsudvalgets holdning sammenfattes, efter at udvalget torsdag besluttede, at der ikke skal arbejdes for, at kommunen bliver vært for Aprilfestival - en kæmpe børneteaterfestival.

Forud for beslutningen var gået en periode, hvor økonomi og andre kommuners oplevelser med festivalen var blevet undersøgt. Politikerne var blandt andet orienteret om, at et festival-budget ville være 5,5 til 6 millioner kroner med en forventet refusion på cirka 50 procent fra Kulturministeriet.

- Vi må nok erkende, at vi synes økonomisk set, så ligger det lige i den dyre ende i forhold til, hvad vi kunne forsvare i øjeblikket. Og derfor arbejder vi ikke videre med Aprilfestivalen, fortæller René Andersen (V), der er formand for kultur- og fritidsudvalget.

Han peger også på, at der ville skulle afsættes tid i forvaltningen, hvis man valgte at byde ind på festivalen.

- Det er der, det strander lige nu i hvert fald - om det kommer videre på et tidspunkt, kan jeg ikke svare på, siger René Andersen.

Han synes ikke, det er sjovt at skulle sige nej.

- Men udvalget - og det er et helt enigt udvalg - kunne ikke på nuværende tidspunkt forsvare at skulle ud og ofre så mange penge, som det reelt er. Det er vel der, den ligger. Det er ikke sjovt, kan man sige, men det er også det, vi er valgt til, siger udvalgsformanden.

Udvalget vil nu gerne drøfte børneteater med teatre i området.

- Vi synes sådan set, at det her med børneteater er ret vigtigt, så derfor vil vi godt gå i dialog - om der var andre steder, vi kunne styrke det, siger René Andersen.

Annonce
Jeg synes, det er synd for Tønder og Tønders børn, fordi jeg mener sagtens, vi kunne få det til at lykkes, og jeg mener også, vi kunne få det til at hænge sammen økonomisk.

Palle Guldbrandsen, formand Tønder Teater

Formand: Synd for børnene

Tønder Teater ved formand Palle Guldbrandsen udtrykte tidligere i år interesse for at få børneteaterfestivalen til byen - han er ked af politikernes nej.

- Jeg synes, det er synd for Tønder og Tønders børn, fordi jeg mener sagtens, vi kunne få det til at lykkes, og jeg mener også, vi kunne få det til at hænge sammen økonomisk, siger han.

Han erkender, at der i forvaltningen skulle bruges tid på Aprilfestival - omkring økonomien så han gerne, at kommunen havde brugt ham mere.

- Jeg er lidt ked af, at man ikke har interviewet mig noget mere, fordi jeg sidder inde med noget viden, siger formanden, der vurderer, at han måske kunne have bidraget med modeller til, hvordan man måske kunne få pengene til at passe.

Helt vinke farvel til Aprilfestival, gør han ikke.

- Jeg håber da måske, selv om de har afvist det i første omgang, at de måske vil genoverveje det på et tidspunkt, siger han.

Palle Guldbrandsen er villig til at indgå i en dialog om styrkelse af børneteater lokalt.

- Jeg er også klar til at indgå i samarbejde med andre partnere i Tønder Kommune, for det handler jo ikke om Tønder Teater - det handler om børnene, fortæller han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Godda' mand solcellelov

Lovgivningsdanmark har vundet endnu en sejr. Med et hidtil uset krav til bureaukrati og dokumentation er det lykkes at bremse stor set alle landets kommuner i at få oprettet solcelleanlæg i forbindelse med kommunale bygninger og derved bidrage til den grønne omstilling. Og tillykke med det. For grundet en i særklasse ubegrundet og uigennemskuelig lovgivningsjungle er det nemlig lykkes at gøre kommunale solcelleanlæg til egentlige forsyningsvirksomheder med deraf følgende krav til selvstændige bestyrelser, regnskabsaflæggelse og meget andet af det, som i stigende grad DJØF'iserer denne nation. Alt sammen krav, der æder gevinsten ved og idéen med disse anlæg. Resultat: Flere steder er eksisterende kommunale solcelleanlæg lukket ned, ligesom planer om anlæg er droppet. Lige så uigennemskueligt er det, hvorfor så regionernes sygehuse, der jo er akkurat lige så offentlige, er fritaget for dette nonsens, og ingen kan give en bare nogenlunde gangbar forklaring. Begrundelserne er det rene volapyk og et eksempel på, hvad der sker, når lovgivningsmaskinen snurrer, uden at nogen griber ind med brugen af deres sunde fornuft. Lad os håbe, at den for tiden ganske tavse klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) også ser dette som en vanvittig indretning, i hvert fald ligger der lige til højrebenet her serveret en sag, som man skal være godt dum for ikke at spark i mål. Især når man skal være instrumental i en regeringssatsning, som ingen har bare den fjerneste idé om hvad ender med at koste. Sådan er det nemlig med det fromme ønske om at reducere nationens menneskeskabte CO2-udledning med 70 procent i forhold til 1990-niveau inden 2030. Man ved end ikke, om det overhovedet kan lade sig gøre, men man ved, at det bliver utroligt dyrt. Her står vi med en sag, der, som megen anden klimasnak, ikke er fugle på taget, men miljøgevinster lagt lige i hånden på Dan Jørgensen, hvis han ellers vil tage imod dem. Lad os få fjernet disse bureaukratiske forhindringer - hellere i dag end i morgen.

Annonce