Annonce
Esbjerg

Politikere siger OK til at sende 90-årig coronapatient tilbage til plejehjem

Plejehjemsleder vil ikke sende en coronaramt beboer tilbage til plejehjemmet Karstensminde, og det mener to politikere fra kommunens Sundhed & Omsorgsudvalg ikke kan være rigtigt. Arkivfoto: Ole Maass
To politikere i Esbjerg Kommunes Sundhed & Omsorgsudvalg mener ikke, at plejehjemsleder Ulla Petersen fra plejehjemmet Karstensminde i Gredstedbro kan nægte en 90-årig plejehjemsbeboer at vende tilbage til plejehjemmet til trods for, at manden er smittet med coronavirus. Ulla Petersen mener ikke, at plejehjemmet kan være udmeldingen bekendt.
Annonce

Gredstedbro: Det er faldet to byrådsmedlemmer for brystet, at plejehjemsleder Ulla Petersen fra Karstensminde i Gredstedbro ikke vil sende en plejehjemsbeboer tilbage til sin lejlighed på Karstensminde efter et krydstogt med den coronaramte skib, Costa Luminosa.

Efter hjemkomsten har Ulla Petersen taget de tre ældre beboere, der var med på krydstogtet, og sat dem 14 dage i isolation i sommerhus i Søndervig. Det er Ulla Petersen også selv, og ved en efterfølgende test på sygehuset i Esbjerg har det vist sig, at 90-årige Kjeld Christensen er smittet med coronavirus.

Ulla Petersen forklarede efterfølgende i JydskeVestkysten 2. april, at "... Jeg er nu i kontakt med hans pårørende i Nordjylland, for jeg kan ikke tage ham med tilbage til Karstensminde."

Men Ulla Koman-Mejer(S) og Nini Oken(S) fra kommunens Sundhed & Omsorgsudvalg mener ikke, at Ulla Petersen kan nægte beboeren at vende tilbage til sin bolig på plejehjemmet, når han betaler for at have en lejlighed på Karstensminde.

Krydstogt

Ulla Petersen rejste 23. februar på krydstogt med tre beboere på henholdsvist 90, 91 og 88 år.

Da turen begyndte i Miami, kendte man stort set ingenting til coronavirus, og efter 11 stop i Caribien gik tilbage til Miami og videre mod Europa, hvor krydstogtet skulle slutte 25. marts i Venedig.

Ulla Petersen er ikke selv i tvivl om, at skibet, Costa Luminosa, har fået viruset ombord i Costa Rica, hvor det lå til 8. marts.

Annonce

Forsvarligt?

- På mig virker hendes udtalelse som om, at hun nægter ham at komme tilbage i sit eget hjem. Det lyder helt vanvittigt, at hun fedter ham af på familien i Nordjylland, og fralægger sig ansvaret, fordi nu skal familien tage sig af ham i stedet, siger Nini Oken.

Er det forsvarligt at sende en 90-årig mand, der er smittet med coronavirus, tilbage til en lejlighed på et plejehjem?

- Så må de tage de nødvendige forholdsregler for at tage ham tilbage til Karstensminde. Han har sin bolig der, han betaler for at bo der og det er plejehjemmet, der har ansvaret. Andet kan ikke være rigtigt, også selv om han ikke er rask endnu, siger Nini Oken.

Men den udmelding giver Ulla Petersen ikke meget for, og faktisk synes hun ikke, at de to politikere kan være det bekendt.

- Er det bedre, at han kommer tilbage og smitter både beboere og personale? Hvor dumt ville det lige være? Vi har i stedet valgt at sige, at vi bliver væk, og han bliver sendt tilbage, når han er symptomfri, fordi andet ikke giver nogen mening, siger Ulla Petersen, der slet ikke forstår logikken i de to politikeres udsagn, men samtidig tilføjer.

- Men hvis de endelig vil vide det, så betaler de tre beboere ikke for at bo i sommerhuset, hvis det er huslejen på Karstensminde, de to er bekymrede for, siger hun.

Annonce

I isolation

Heller ikke politikernes udsagn om at fedte Kjeld Christensen af på familien i Nordjylland, forstår Ulla Petersen noget af. Datteren i Nordjylland har selv tilbudt, at hendes far kunne komme til hende, han har selv ønsket det og bor i dag i et annex for at være tættere på familien.

Når han er symptomfri, vender han tilbage til Karstensminde.

Ingen af de tre andre beboere er testet positive, selv om de har været sammen med Kjeld Christensen i sommerhuset. Hans hustru, Esther, er kommet til skade under opholdet, og blev kørt på sygehuset i Esbjerg, men her fra blev hun ikke kørt tilbage til sommerhuset, men derimod til Karstensminde.

- Hun er nu i isolation i sit værelse på Karstensminde. Fra sygehuset sagde de, at det var forsvarligt at sende Esther hjem, men beslutningen blev først taget, efter det havde været oppe at vende på højeste niveau, så hun vendte tilbage søndag aften klokken 19.00, forklarer Ulla Petersen.

Annonce

Ret og rimeligt

Hun sidder nu sidder tilbage i sommerhuset med den sidste af de tre beboere, der var med på krydstogt.

- Det er vanskeligt at diskutere, hvad der er ret og rimeligt. Alt, hvad jeg har gjort, er sket i tæt dialog med myndighederne, og vi mener selv, vi har gjort det bedst mulige, og at det ikke gav mening af sende en coronasmittet ind på et plejehjem, siger Ulla Petersen, der nu formentlig må vente yderligere 14 dage på at komme væk fra sommerhuset, fordi myndighederne kræver 14 dages karantæne, efter at en coronapatient er raskmeldt, hvilket Kjeld Christensen efter al sandsynlighed bliver i denne uge.

Direktør for Sundhed & Omsorg i Esbjerg Kommune, Arne Nikolajsen, mener Ulla Petersen har handlet korrekt.

- Vi vil ikke have coronasmittede patienter ind på vores plejehjem. Jeg synes, det er en fin løsning, Ulla Petersen har fundet, men havde borgeren insisteret på at ville hjem, havde det været hendes pligt at finde et sted til ham med den nødvendige pleje og service. Men ikke på et plejehjem, siger Arne Nikolajsen og forklarer, at hvis et privat plejehjem som Karstensminde havde kontaktet Esbjerg Kommune, havde man også hjulpet med en plads til en coronaramt borger på en isolationsafdeling.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Gratis julekoncert i Folding Kirke

Annonce