x
Annonce
Haderslev

Hul i kommunekassen: Politikere skal allerede nu finde 60 millioner kroner

Haderslev Kommunes økonomi er så presset, at borgmester H. P. Geil (V) nu indkalder samtlige partier i byrådet til en drøftelse af, hvorvidt man allerede nu skal gå i gang med budgetforhandlingerne for næste år. Arkivfoto: André Thorup
Borgmester H. P. Geil (V) indleder fredag forhandlinger med Socialdemokratiet og byrådets øvrige partier for at få stoppet millionstort hul i kommunekassen

Haderslev Kommunes økonomi er nu så presset, at alle planer om en hurtig budgetprocedure i august og september er blevet aflyst. Lige her og nu er der et hul i budgettet på 60 millioner kroner, og hvis der ikke skrides ind allerede nu, så vil der ved udgangen af 2020 mangler 11 millioner kroner i kassen.

Fredag indleder borgmester H. P. Geil (V) derfor en indledende snak med alle partier for at høre, hvor de står, så budgetforhandlingerne for 2020 allerede kan indledes i juni, hvorved medarbejdere, organisationer og bestyrelser får god tid til at overveje, hvad besparelserne vil komme til at betyde. H. P. Geil er ikke glad ved situationen, som kommer til at berøre mange mennesker:

- Vi står i en situation, der ligner mange andre kommuners, men det er er selvfølgelig ikke sjovt, siger han.

Annonce

Baggrund

Haderslev Kommunes forvaltning har udarbejdet et såkaldt handlekatalog, der indeholder besparelser for 60 millioner kroner. Hvor og hvor meget, der skal spares, er endnu ikke offentligt. Først, når partierne er blevet enige om, hvordan budgetproceduren skal gennemføres, vil realitetsforhandlingerne om budgettet for 2020 og de efterfølgende år gå i gang.

Vil friholde kernevelfærd

Det er blandt andet kommunens betaling til regionen for borgernes sygehusophold, den såkaldte kommunale medfinansiering, der har slået bunden ud af den kommunale økonomi. Men også øgede udgifter til ældreområdet, anbringelser af børn og unge samt arbejdsmarkedsområdet rammer hårdt.

H. P. Geil erkender, at det vil komme til at gøre ondt, hvis der skal ske reduktioner for 60 millioner kroner.

- Det vil altid berøre nogen, siger han og understreger, at den kommunale kernevelfærd, altså ældre, skoler og børn i videst muligt omfang vil blive friholdt.

Står vagt

Det første parti, der skal til møde med H. P. Geil, er Socialdemokratiet. Fredag formiddag tager borgmesteren imod den socialdemokratiske gruppeformand, Henrik Rønnow, der betegner situationen som utrolig alvorlig.

- Vi vedkender os det fælles ansvar og er selvfølgelig klar til at gå i forhandling her og nu. Selvfølgelig har vi en interesse i at forsøge at påvirke, hvor der skal spares, og hvordan besparelserne skal gennemføres, siger han.

I forhold til den kommunale velfærd står partiet dog vagt:

- Vi er meget bevidste om, at Haderslev Kommune sammenlignet med andre kommuner ligger lavt på stort set samtlige velfærdsområder, tilføjer han.

Trods udsigten til en ny regering efter den 5. juni forventer H. P. Geil ikke, at det kommer til at vælte ind med penge, der kan redde den kommunale økonomi. På grund af valget bliver der med stor sandsynlighed heller ikke indgået en aftale mellem Kommunernes Landsforening og den kommende regering før efter forhandlingerne.

- Derfor skal vi selv sørge for at afbøde situationen så godt, som vi kan, siger H. P. Geil.

Mere handlekraft

Det er blandt andet problemer med den kommunale udligningsreform, som sender penge fra rige til fattige kommuner, der rammer Haderslev på økonomien. Flere borgmestre rundt i landet er gået sammen for at presse på for at få en mere retfærdig udligning. Haderslev har dog ikke været med. Det undrer Henrik Rønnow, som efterlyser mere handlekraft fra H. P. Geil:

Vi ønsker, at Haderslev skal spille en langt mere aktiv rolle og sammen med andre kommuner lægge pres på regering og folketing, og Haderslev bør også gå sammen med andre kommuner om en fælles appel for den danske velfærdsmodel, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

JV mener: Vis noget trailer-tålmodighed

Det er fornuftigt, at Kommunernes Landsforening nu anbefaler, at landets genbrugspladser åbner tirsdag. Det må kunne lade sig gøre uden, at borgere og medarbejdere kommer i nærkontakt med hinanden og coronavirus. Især hvis vi som borgere opfører os fornuftigt. Det har det desværre skortet på i den seneste tid. Nogle har puttet haveaffald i containere til genbrugstøj. Andre har forsøgt at trænge ind på genbrugspladserne, siden de blev lukket 11. marts. I Haderslev vil man derfor lade det kommunale beredskab være en slags vagtværn, der skal holde ro og orden ved genbrugspladserne. Det lyder som en dårlig vittighed, men der er hos kommunen en reel frygt for, at borgerne ikke af sig selv vil følge anvisningerne og for eksempel holde behørig afstand til hinanden. Selvfølgelig kan det være frustrerende ikke at kunne komme af med sit haveaffald, gamle møbler og hvad vi ellers kører på genbrugspladsen med. Især på denne tid af året, da det er højtid for årets første oprydning i hus og have. Men de frustrationer må aldrig gå ud over sagesløse kommunale medarbejdere. Lukninger og genåbninger af genbrugspladserne skal helst være en landsdækkende beslutning, hvis man ikke skal risikere, at folk begynder at krydse kommunegrænser for at finde en åben plads. Men når nu de fleste genbrugspladser bliver tilgængelige på tirsdag, er det ikke en pligt, at man bruger dem fra dag 1. I mange husstande kan man sagtens vente én eller flere uger med at komme afsted. Hvis det er strengt nødvendigt, så vis noget trailer-tålmodighed, om man så må sige. Det er vigtigt at blive i sin bil så meget som muligt, mens man holder i en formentlig lang kø uden for genbrugspladsen. Det kan komme til at tage meget længere tid end normalt at komme af med affaldet, når der kun må være ti personer ad gangen på en genbrugsplads - inklusive personalet. Danskerne har indtil nu generelt været gode til at vise samfundssind. Lad også det samfundssind komme til udtryk ved og på genbrugspladserne.

Danmark

Overlæge: - Det er fortrinsvis de unge og raske, vi har i respirator

Annonce