Annonce
Haderslev

Politikere skal nøjes med en sandwich

Et borgerligt flertal i Haderslev Byråds økonomiudvalg har sendt et handlekatalog med forslag til besparelser i høring frem til 14. august. Politikerne skal ifølge nogle af forslagene også spare. Blandt andet skal antallet af byrådsmiddage skæres ned fra 11 til fire, og forplejningen ved møderne skal også indskrænkes. Arkivfoto
Spareplan får konsekvenser for Haderslev Byråd. Antallet af middage efter byrådsmøder vil blive indskrænket til fire, og desuden skal der generelt spares på forplejning på møder.

Politikerne i Haderslev Byråd må i fremtiden nøjes med en sandwich. Kun fire gange årligt - mod nu 11 - skal der nemlig ifølge et spareforslag serveres et måltid mad efter byrådsmøderne.

Det fremgår af det handlekatalog til besparelser for sammenlagt 60 millioner kroner, som det borgerlige flertal tirsdag sendte i høring. Her er der på det politiske niveau lagt op til besparelser på sammenlagt 250.000 kroner - blandt andet til fortæring.

- Småbeløb, erkender borgmester H. P. Geil (V), der dog finder det vigtigt, at der bliver set på alle udgiftsposter for at mindske udgiftspresset på den kommunale pengekasse, som truer med at gå i minus ved udgangen af næste år, hvis der ikke gribes ind.

Øverst på listen over muligheder står nedlæggelse af et politisk udvalg. Det vil give en besparelse på 200.000 kroner årligt, men vil tidligst kunne realiseres efter næste kommunalvalg i 2021.

Annonce

Baggrund

Et borgerligt flertal i Haderslev Byråd har på økonomiudvalget mandag besluttet at sende et handlekatalog i høring frem til 14. august. Handlekataloget indeholder forslag til besparelser for 64,2 millioner kroner, som skal være med til at sikre, at Haderslev Kommunes kassebeholdning ikke går i minus. Høringssvarene skal være afgivet inden den 14. august, så byrådets medlemmer har dem i hånden inden byrådets budgetseminar 21. august.

Fra middag til sandwich

Allerede nu kan man dog gøre noget ved byrådets middage. Efter de månedlige byrådsmøder har medlemmerne hidtil kunnet fordøje dagens og aftenens politiske diskussioner med en middag. Sammenlagt koster det kommunen 10.000 kroner og giver dermed en årlig udgift på 110.000 kroner.

Ifølge spareforslaget skal der dog fremover årligt kun serveres fire byrådsmiddage, og politikerne må efter de øvrige syv byrådsmøder nøjes med en sandwich. Det vil give en årlig besparelse på 75.000 kroner.

Budgetseminar med overnatning koster 100.000 kroner. Hvis det fremover holdes internt uden overnatning, vil der kunne spares 75.000 kroner. Det bliver tilfældet allerede i år. Budgetseminaret finder i år sted 21. august - altså en dag - i Haderslev.

Af øvrige punkter står også en generel reduktion i mødeforplejning, lige som spareforslaget indeholder en idé om, at udvalgsmøder holdes i dagtimerne. I økonomisystemet er der i 2018 konteret og forbrugt 12,3 millioner kroner under den gruppering, som hedder forplejning. Budgettet var samme år på 15,2 millioner kroner. Unden den gruppering, som hedder møder, blev der i 2018 brugt 6,8 millioner kroner, mens budgettet lød på 5,2 millioner kroner.

I handlekataloget er der lagt op til en generel besparelse på to millioner kroner.

Mindre mad til politikere og møder betyder færre opgaver i Kantineriet, der er Haderslev Kommunes centrale kantine, som sørger for mad til både personale, møder og festlige lejligheder. En nedjustering af budgettet vil højst sandsynlig ifølge handlekataloget betyde, at der skal være færre ansatte, da Kantineriets indtægtsgrundlag er direkte afhængig af salg til kommunens institutioner.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kan vi i det mindste få ærlig kommunikation?

Det lover simpelt hen ikke godt for regeringens troværdighed. I ni ministerier har man skiftet kommunikationschef efter valget. I syv tilfælde er der blevet ansat en kommunikationschef, der træder ind ad døren med et cv præget af tætte personlige eller politiske relationer til den socialdemokratiske minister, der netop har sat sig til rette i ministerkontoret. Der er tale om tidligere personlige rådgivere, valgkoordinatorer og politisk frivillige i valgkampe. Det er dog et tilfælde, insisterer regeringen. Et helt ufatteligt tilfælde, fristes man til at tilføje. Alt er gået rigtigt til. De bedste er valgt, i hvert eneste tilfælde. Og ministrene har overhovedet ikke blandet sig. Hedder det sig. I Danmark er embedsmandskorpset ikke politisk udpegede. Der er godt nok en tendens til, at politikere omgiver sig med flere og flere rådgivere, men kommunikationschefer i ministerier er ikke rådgivere. De er embedsmænd, de arbejder for staten og dermed for borgerne. De får løn af statskassen. De er ikke socialdemokrater eller noget andet - de er upolitiske. Det er derfor, at ansættelserne af de syv kommunikationschefer stikker sådan ud. Det er derfor oppositionen - ført an af Ole Birk Olesen, Liberal Alliance, i en stadig mere og mere kontant retorik insisterer på at få svar fra ministrene på spørgsmålet: Er alt gået rigtigt til? Man forstår den stigende irritation, som bortforklaringerne fortsætter. Det er en dybt beklagelig udvikling. Det er muligt, at politikere har brug for mere og mere politisk rådgivning, og derfor har behov for politiske rådgivere. I så fald er det rådgivere, de skal ansætte, og det skal selvfølgelig ske transparent for alverden. Stå ved det, tag det efterfølgende politiske slagsmål i Folketinget, for ærligt talt vil det være en kamp, der er til at klare. Uanset hvad der siges lige nu på tværs af folketingssalen, vil den næste regering formentlig ansætte endnu flere politiske rådgivere, end denne har gjort. Sådan er trenden. Men vær dog ærlig. Drop skuespillet. Hellere politisk udvalgte kommunikationschefer end fordækte udnævnelser, der skaber tvivl om afsenderen på de budskaber, som vil komme ud af samtlige ministerier de kommende år.

Annonce