Annonce
Aabenraa

Politikere strides om størrelsen på byggegrunde

Det er Søren Winther fra Å-Huse (billedet) der står bag de to byggeprojekter ved Dimen sammen med Erik Steen Boe. Arkivfoto: Henrik Svensson.

Aabenraa får mulighed for at vokse mod nord, når to nye boligområder ved Dimen bliver en realitet. Lokalplaner på vej trods modstand fra beboerne. S og SF mener, der bygges for tæt.

Stollig: En byggeprocent på over 40 er lige i overkanten mener tre af politikerne i kommunens vækstudvalg.

Egon Madsen (S), Erik Uldall Hansen (S) og Michael Christensen (SF) var derfor klar med et ændringsforslag, da lokalplanen for et nyt boligområde vest for Stollig blev behandlet i udvalget.

- Vi mener, at husene kommer til at ligge for tæt. Hvis man vil have så store huse, må man gøre byggegrundene lidt større, lød det fra Erik Uldall Hansen efter udvalgsmødet.

Striden handler om de sydligste af de i alt 27 byggegrunde, som private investorer vil udstykke ved gården Vennersminde på Stolligvej.

Jette Julius Kristiansen fra DF havde meldt afbud til mødet, men de tre øvrige borgerlige medlemmer, Philip Tietje (V), Søren Frederiksen (V) og Erwin Andresen (SP), stemte imod ændringsforslaget fra S og SF. Dermed var der stemmelighed og forslaget faldt.

Det betyder at de nye husejere lov til at bygge på op til 40 procent af grundene.

Annonce

Flere grunde i Løjt

Det er ikke kun i Stollig, der er udsigt til en betydelig udvidelse af befolkningstallet gennem udstykning af nye parcelhusgrunde.Det samme gælder Løjt Kirkeby. Vækstudvalget har nemlig godkendt en ændring af lokalplanen, så det tidligere erhvervsområde ved Visøvej i stedet kan bruges til parcelhuse.

Her bliver der plads til 27 grunde samt et antal rækkehuse.

Modstand

Blandt beboerne på Dimen har der været stor modstand mod udstykningen ved Vennersminde og en anden planlagt udstykning øst for Dimen. Her bliver der plads til i alt 90 byggegrunde, og det er de samme private investorer, der står bag.

Philip Tietje, der er formand for vækstudvalget, er godt klar over, at de nye udstykninger ikke er populære blandt beboerne på Dimen.

- Begge områder har jo været med i kommuneplanen som kommende boligområder siden 2008, så beboerne har jo vidst, at udstykningen ville komme på et tidspunkt, siger han.

Tietje understreger også, at der ikke er mange andre muligheder for at etablere nye boligområder omkring Aabenraa.

- Vi er omgivet af vand og skov og det giver visse begrænsninger, understreger han.

Vest for Dimen kommer to af byggegrundene til at ligge inden for et fredningsområde. Selve vejen, Dimen, er nemlig fredet, og det kræver en dispensation fra fredningen, hvis der skal bygges på grundene.

Et flertal i udvalget har dog ikke noget imod, at der bygges tæt på den fredede vej. Det er nu op til bygherren at søge den nødvendige dispensation.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Merkel holder drømmen om Europa i live

For en uges tid siden gik en sød historie sin sejrsgang i tyske medier og på sociale platforme. Landets kansler, Angela Merkel blev fotograferet i en kø i en dagligvarebutik med sin indkøbsvogn. To ruller toiletpapir og fire flasker hvidvin. ”Eine wie uns” som det hed sig i masser af opslag på nettet efterfølgende. Ingen hamstring. Fornuftig prioritering. Og kansleren betalte endda med kreditkort og ikke kontanter, som man ellers ofte gør hos vores naboer. Lederskab i det små. Merkel viser også lederskab i det store. Hvor lande i hele Europa, inklusive Danmark, har dukket sig, mens et coronahærget Italien har bedt om hjælp, trådte Merkel straks til. Tyskland henter syge italienere til tyske hospitaler. Tyskland henter også syge franskmænd. Fordi man har overskuddet. Fordi man kan. At man samtidig opbygger viden i det tyske sundhedsvæsen, der senere kan komme tyske patienter til gavn, er en kærkommen sidegevinst. Tyskland sender også respiratorer til Spanien. Deler ud af sit overskud. Tyskland viser sig også i coronakrisen fra sin bedste side, som vi har set det i række krisestunder i nyere europæisk historie. Wir schaffen dass, er budskabet fra Merkel igen og igen, og hun sætter sig selv og sit land forrest. Det bør vi alle være taknemmelige for. Uden Tyskland, intet Europa fristes man til at konkludere. Den danske stat har handlet hurtigt og konsekvent på coronakrisen. Der er grund til at håbe, at vi derfor kan komme relativt let igennem den set i sundhedsfagligt perspektiv. Måske også økonomisk. Det er dog værd at holde fast i, at Corona er grænseoverskridende, og vejen tilbage på den anden side løses ved at tænke og handle grænseoverskridende. Det ville derfor klæde os at stå side om side med Tyskland i både ord og handling. Også mens det er svært. Der er en udløbsdato på Angela Merkel. Tiden som kansler rinder ud i 2021. For Europas skyld er der grund til at håbe på, at også hendes efterfølger tager et ansvar, der rækker ud over Tysklands grænser. For uden tysk lederskab, smuldrer Europa.

Erhverv 112

Modefirma har sagt farvel til 15 ansatte: 2020 handler kun om at begrænse tabet

Kolding

Plejehjem har nu haft ni smittetilfælde med corona: To plejehjemsbeboere er indlagt

Sydjylland

Påskefrokoster aflyses på stribe: Facebook og Skype redder det sociale samvær

Annonce