Annonce
Aabenraa

Politikere strides om størrelsen på byggegrunde

Det er Søren Winther fra Å-Huse (billedet) der står bag de to byggeprojekter ved Dimen sammen med Erik Steen Boe. Arkivfoto: Henrik Svensson.

Aabenraa får mulighed for at vokse mod nord, når to nye boligområder ved Dimen bliver en realitet. Lokalplaner på vej trods modstand fra beboerne. S og SF mener, der bygges for tæt.

Stollig: En byggeprocent på over 40 er lige i overkanten mener tre af politikerne i kommunens vækstudvalg.

Egon Madsen (S), Erik Uldall Hansen (S) og Michael Christensen (SF) var derfor klar med et ændringsforslag, da lokalplanen for et nyt boligområde vest for Stollig blev behandlet i udvalget.

- Vi mener, at husene kommer til at ligge for tæt. Hvis man vil have så store huse, må man gøre byggegrundene lidt større, lød det fra Erik Uldall Hansen efter udvalgsmødet.

Striden handler om de sydligste af de i alt 27 byggegrunde, som private investorer vil udstykke ved gården Vennersminde på Stolligvej.

Jette Julius Kristiansen fra DF havde meldt afbud til mødet, men de tre øvrige borgerlige medlemmer, Philip Tietje (V), Søren Frederiksen (V) og Erwin Andresen (SP), stemte imod ændringsforslaget fra S og SF. Dermed var der stemmelighed og forslaget faldt.

Det betyder at de nye husejere lov til at bygge på op til 40 procent af grundene.

Annonce

Flere grunde i Løjt

Det er ikke kun i Stollig, der er udsigt til en betydelig udvidelse af befolkningstallet gennem udstykning af nye parcelhusgrunde.Det samme gælder Løjt Kirkeby. Vækstudvalget har nemlig godkendt en ændring af lokalplanen, så det tidligere erhvervsområde ved Visøvej i stedet kan bruges til parcelhuse.

Her bliver der plads til 27 grunde samt et antal rækkehuse.

Modstand

Blandt beboerne på Dimen har der været stor modstand mod udstykningen ved Vennersminde og en anden planlagt udstykning øst for Dimen. Her bliver der plads til i alt 90 byggegrunde, og det er de samme private investorer, der står bag.

Philip Tietje, der er formand for vækstudvalget, er godt klar over, at de nye udstykninger ikke er populære blandt beboerne på Dimen.

- Begge områder har jo været med i kommuneplanen som kommende boligområder siden 2008, så beboerne har jo vidst, at udstykningen ville komme på et tidspunkt, siger han.

Tietje understreger også, at der ikke er mange andre muligheder for at etablere nye boligområder omkring Aabenraa.

- Vi er omgivet af vand og skov og det giver visse begrænsninger, understreger han.

Vest for Dimen kommer to af byggegrundene til at ligge inden for et fredningsområde. Selve vejen, Dimen, er nemlig fredet, og det kræver en dispensation fra fredningen, hvis der skal bygges på grundene.

Et flertal i udvalget har dog ikke noget imod, at der bygges tæt på den fredede vej. Det er nu op til bygherren at søge den nødvendige dispensation.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Annonce