Annonce
Trekantområdet

Politikere stritter imod dumpning af slam i Vejle Fjord og Lillebælt: 'Det er hammertræls'

I årevis er der blevet klappet rundt omkring på klappladser i de danske farvande. Arkivfoto: Mette Mørk
Dumpning af slam i fjorden modarbejder de mange tiltag, der er søsat under projektet "Sund Vejle Fjord", lyder det fra Vejle Kommune i høringssvar til Miljøstyrelsen. Styrelsen opfordres til at revurdere klappladsen ved Trelde Næs.

Vejle: Politikerne i Vejle Kommune stiller sig i koret af kritiske røster, der siger nej til planerne om at dumpe enorme mængder slam, mudder og sand i det yderste af Vejle Fjord ved Trelde Næs.

Klappladsen ved Trelde Næs står ellers over for at blive godt benyttet som losseplads:

Kolding Kommune har med opførelsen af bydelen Marina City planer om at dumpe 360.000 kubikmeter bundmateriale. Energinet vil dumpe 254.000 kubikmeter materiale, når der graves ud til gasledningen Baltic Pipe. Og oveni ønsker Vejle Erhvervshavn at forny sin klapningstilladelse på 100.000 kubikmeter havnesediment.

Annonce

- Det er fanme for meget. Med de penge, vi hælder i fjorden for at redde den, så er det hammertræls, at der skal dumpes så meget slam i den, siger Karl Erik Lund (DF), formand for natur- og miljøudvalget under Vejle Byråd.


Med de penge, vi hælder i fjorden for at redde den, så er det hammertræls, at der skal dumpes så meget slam i den.

Karl Erik Lund (DF), formand for natur- og miljøudvalget


I juli indgav politikerne i natur-og miljøudvalget på vegne af Vejle Kommune et høringssvar til Miljøstyrelsen i forbindelse med, at Kolding Kommune søger om tilladelse til at dumpe.

Bekymringen fra Vejle Kommune går på, at klapning skader havmiljøet, idet havstrømme fører materialet rundt i fjord og bælt. Kommunen mener, at klapning modarbejder millionprojekterne "Sund Vejle Fjord" og ”Bælt i Balance”, der arbejder for et sundere havmiljø i Vejle Fjord og Lillebælt.

- Vi skal selvfølgelig være sikre på, at de tiltag, vi gør for Vejle Fjord med blandt andet at udplante ålegræs og udlægge muslinger, ikke modarbejdes i den anden enden i fjorden, siger Lars Schmidt (V), medlem af natur- og miljøudvalget.

Søren Peschardt (S), der også er medlem af natur- og miljøudvalget, vil gerne have Miljøstyrelsen til at undersøge andre metoder.

- Der kan være miljøfremmede stoffer i det materiale, der føres fra havnene og ud i fjorden. Det er derfor, vi stiller spørgsmål til, om klapning ikke er en forældet metode. Ved det flytter man jo rundt på forureningen i stedet for at bortskaffe den én gang for alle, siger Søren Peschardt.

Forsker: Luk pladsen

Klappladsen ved Trelde Næs er noget skidt. Det mener Mogens Flindt, forskningsleder ved biologisk institut på Syddansk Universitet og en af samarbejdspartnerne i "Sund Vejle Fjord".

Over for Fredericia Dagblad har han fremhævet, at Trelde Næs er et direkte uegnet sted at klappe, fordi det på grund af strømforholdene ikke er muligt at tilbageholde det fine materiale på stedet. Risikoen for at det spreder sig ind i Vejle Fjord er for stor.

- Hvis man endelig skal klappe materiale, så gør det dog, hvor det ikke skader. Min fornemmelse er, at man alene har udpeget Trelde Næs til klapplads, fordi stedet ligger centralt i forhold til fjordene i Vejle, Horsens og Kolding, når der skal uddybes, sagde Mogens Flindt til Fredericia Dagblad i juli.

Hvad er klapning?

  • Når der udgraves i en havn eller en sejlrende for at sikre en passende vanddybde, kan man søge om at bortskaffe bundmaterialet på havet.
  • Her er der blevet udpeget pladser. kaldet "klappladser", hvor der kan give tilladelse til at dumpe materiale.
  • Da klapning potentielt kan være skadeligt for miljøet, kræver arbejdet en myndighedstilladelse fra Miljøstyrelsen.
  • Klapning er den eneste tilladte dumpningsform i danske farvande og har været brugt i mange år.
  • I Danmark klappes årligt ca. 4.500.000 kubikmeter havbundmateriale.
  • Klappladserne er udpeget af amterne, og der er ikke efter kommunalreformen i 2007 sket nogen revurdering af de udpegede steders egnethed - på trods af en markant stigning i dumpede mængder.

Forskningslederen taler derfor for helt at lukke klappladsen, da han mener, klapning skader Vejle Fjord og ikke mindst tiltagene i genopretningsprojektet "Sund Vejle Fjord". Her er Vejle Kommune og SDU blandt andet i gang med at anlægge 50 målestationer i Vejle Fjord for at følge indvirkningen af de tiltag, der gøres i det fem-årige fjordprojekt.

- Men de tiltag kan meget vel blive ødelagt nu, eller i hvert fald kan projektresultaterne blive påvirket af det materiale, der vil ramme området fra klappladsen, udtalte Mogens Flindt til Fredericia Dagblad.

Ifølge Mogens Flindt viser modelberegninger netop, at Vejle Fjord modtager ekstra meget bundvand fra klapplads-området ved kraftig vestenvind. Materialet indeholder ifølge ham høje koncentrationer af kvælstof og fosfor. Fine partikler fra klapning truer med at sande havbunden til, hvilket vil forringe levevilkår for ålegræs og muslinger.


Hvis man endelig skal klappe materiale, så gør det dog, hvor det ikke skader.

Mogens Flindt, forskningsleder ved SDU


Annonce

Efterlyser mere viden

Vejle Kommune opfordrer i sit høringssvar Miljøstyrelsen til at revurdere, hvorvidt klappladsen er egnet til formålet. Ligesom Mogens Flindt søger kommunen svar på, om materialet nu også forbliver på klappladsen, eller om det spredes i farvandene omkring pladsen - og hvilke konsekvenser det har for miljøet.

- Vi skal kort og godt have mere viden om, hvad der op og ned. Vi klapper jo selv materiale, når Vejle Havn udgraver sejlrenden. Derfor ville det klinge hult, hvis vi sagde til Kolding Kommune, at man ikke må bruge pladsen, når vi selv gør det, siger Lars Schmidt (V), medlem af natur- og miljøudvalget.

Klappladsen ved Trelde Næs har sat gang i en vild debat både i Fredericia Kommune, hvor klappladsen ligger, og i Kolding Kommune, der søger om at klappe mest materiale.

Miljøminister Lea Wermelin (S) er blevet hevet ind i sagen og har skullet svare på en stribe kritiske spørgsmål om balladen.

Annonce
Sydjylland For abonnenter

Minkavlere spår ingen fremtid for faget i Syd- og Sønderjylland: - Jeg kender ikke engang nogen, der kender nogen, som vil starte igen

Danmark

Onsdagens coronatal: Nu er over 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Vejen

Venstrepolitiker og chef på flyvestationen får skarp kritik af Arbejdstilsynet: Mobber og skaber frygt

Sønderborg For abonnenter

Politimand frygtede for sit liv: Bosnisk pistolmand kan vende retur til Danmark om seks år

Varde

Hotel lever takket være opbakning: Men borgere taber penge, fordi folkeejet anpartsselskab er sendt til tvangsopløsning

Billund

Davidsen i Billund lukker: Vi har ikke udsigt til at skabe en lønsom forretning i Billund

Livsstil

Du kan opleve DM i Kolding: Her skal klatrene kæmpe om medaljer uden sikkerhedsnet

Varde For abonnenter

80-årige Flemming mister stort beløb på, at hotellet i hjembyen overlever: - Jeg låner stadig penge ud til gode projekter

Erhverv

Annie og Peter Hindbo fra Jordrup er nomineret til international landbrugs-pris: - Det tyder på, at vi gør noget rigtigt

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Esbjerg For abonnenter

Kendt værtshus i Østerbyen går konkurs: Men der er stadig dans og kolde pilsnere i hytten

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

Sønderborg

Voldsomt vejr vinder over færgerne: Alslinjen aflyser alligevel flere afgange

Vejen For abonnenter

Stormøde i kriseramt klub: Erhvervsmand vil samle opbakning til at genrejse klubben

Sydjylland

Glemsomme syd- og sønderjyder hjælper tyvene med at begå indbrud: Politiet opfordrer til at huske at låse døre og lukke vinduer

Annonce