Annonce
Esbjerg

Politikere udsætter afgørelse om udvidelse af svinefarm i Gørding

Sagen om en udvidelse af svinefarmen på Annesmindevej i Gørding skal tilbage og vurderes på ny i byrådets partigrupper, inden den igen skal behandles i kommunens Plan & Miljøudvalg. Arkivfoto.
I Esbjerg Kommunes Plan & Miljøudvalg er politikerne uenige i sagen om udvidelse af produktionen på svinefarm nær Gørding. Nu er sagen sendt tilbage til diskussion i de forskellige grupper i byrådet.

GØRDING: Skal ejeren af en svinefarm på Annesmindevej i Gørding have tilladelse til at udvide sin produktion, og skal det i givet fald ske uden, at der etableres et luftrensningsanlæg, som kan minimere lugtgenerne?

Det var et par af de spørgsmål, politikerne i Esbjerg Kommunes Plan & Miljøudvalg skulle tage stilling til, da de tirsdag havde ansøgningen fra ejeren af svinefarmen til behandling.

Indstillingen fra forvaltningen til politikerne var klar. Den var, at der skulle gives tilladelse til udvidelse af produktionen. Begrundelsen er i følge forvaltningen, at der kan gives miljøgodkendelse til den ansøgte udvidelse, idet beskyttelsesniveauet i husdyrbrugloven vurderes at være overholdt. Husdyrbruget vurderes dermed at kunne drives uden at medføre en væsentlig påvirkning af miljøet, herunder også lugtgener, hedder det i indstillingen fra forvaltningen.

I udvalget var politikerne imidlertid ikke enige i indstillingen, og det betyder ifølge udvalgsformand, Karen Sandrini, (S), at sagen nu sendes tilbage til drøftelse i de enkelte grupper i byrådet. Efterfølgende skal den så tilbage i Plan & Miljøudvalget til en senere afgørelse.

Annonce

Udvidelsen

Ejeren af svinefarmen på Annesmindevej uden for Gørding, som har søgt kommunen om tilladelse til udvidelse af sin farm har søgt om at ændre en foderlade til en stald og til at bygge to gyllebeholdere på henholdsvis 119 og 3500 kubikmeter samt etablere en bygning på 240 kvadratmeter til et gylleseparationsanlæg. Byggeriet af den lille gyllebeholder og ændringen af foderladen er gennemført.

Skal udfordre

- Overvejelserne i forhold til sagen går på det regelsæt, der er for luftrensning, hvor man fra forvaltningens side på baggrund af Miljøstyrelsens vejledende udtalelser fremhæver, at kravet om at anvende den bedst tilgængelige teknik er overholdt. Holdningen hos Socialdemokratiets og SF's medlemmer af udvalget er, at vi skal udfordre den fortolkning, og derfor skal vi drøfte sagen igen i de enkelte byrådsgrupper, siger Karen Sandrini.

Der er kommet en række forskellige indsigelser mod udvidelsen af svinefarmen. Både fra naboer, men også blandt andet fra Gørding Lokalråd. Indsigelser, som primært handler om den øgede ammoniakudledning og deraf følgende lugtgener, men også indsigelser, som blandt andet handler om trafik, forringet ejendomsværdi, grundvand, overfladevand og om risikoen for øgede lugtgener i forhold til rekreative områder i og omkring Gørding.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kan vi i det mindste få ærlig kommunikation?

Det lover simpelt hen ikke godt for regeringens troværdighed. I ni ministerier har man skiftet kommunikationschef efter valget. I syv tilfælde er der blevet ansat en kommunikationschef, der træder ind ad døren med et cv præget af tætte personlige eller politiske relationer til den socialdemokratiske minister, der netop har sat sig til rette i ministerkontoret. Der er tale om tidligere personlige rådgivere, valgkoordinatorer og politisk frivillige i valgkampe. Det er dog et tilfælde, insisterer regeringen. Et helt ufatteligt tilfælde, fristes man til at tilføje. Alt er gået rigtigt til. De bedste er valgt, i hvert eneste tilfælde. Og ministrene har overhovedet ikke blandet sig. Hedder det sig. I Danmark er embedsmandskorpset ikke politisk udpegede. Der er godt nok en tendens til, at politikere omgiver sig med flere og flere rådgivere, men kommunikationschefer i ministerier er ikke rådgivere. De er embedsmænd, de arbejder for staten og dermed for borgerne. De får løn af statskassen. De er ikke socialdemokrater eller noget andet - de er upolitiske. Det er derfor, at ansættelserne af de syv kommunikationschefer stikker sådan ud. Det er derfor oppositionen - ført an af Ole Birk Olesen, Liberal Alliance, i en stadig mere og mere kontant retorik insisterer på at få svar fra ministrene på spørgsmålet: Er alt gået rigtigt til? Man forstår den stigende irritation, som bortforklaringerne fortsætter. Det er en dybt beklagelig udvikling. Det er muligt, at politikere har brug for mere og mere politisk rådgivning, og derfor har behov for politiske rådgivere. I så fald er det rådgivere, de skal ansætte, og det skal selvfølgelig ske transparent for alverden. Stå ved det, tag det efterfølgende politiske slagsmål i Folketinget, for ærligt talt vil det være en kamp, der er til at klare. Uanset hvad der siges lige nu på tværs af folketingssalen, vil den næste regering formentlig ansætte endnu flere politiske rådgivere, end denne har gjort. Sådan er trenden. Men vær dog ærlig. Drop skuespillet. Hellere politisk udvalgte kommunikationschefer end fordækte udnævnelser, der skaber tvivl om afsenderen på de budskaber, som vil komme ud af samtlige ministerier de kommende år.

Kolding For abonnenter

Piger på Frørupskolen til ansat: - Jeg slår dig ihjel

Annonce