Annonce
Esbjerg

Politikere udsætter afgørelse om udvidelse af svinefarm i Gørding

Sagen om en udvidelse af svinefarmen på Annesmindevej i Gørding skal tilbage og vurderes på ny i byrådets partigrupper, inden den igen skal behandles i kommunens Plan & Miljøudvalg. Arkivfoto.
I Esbjerg Kommunes Plan & Miljøudvalg er politikerne uenige i sagen om udvidelse af produktionen på svinefarm nær Gørding. Nu er sagen sendt tilbage til diskussion i de forskellige grupper i byrådet.
Annonce

GØRDING: Skal ejeren af en svinefarm på Annesmindevej i Gørding have tilladelse til at udvide sin produktion, og skal det i givet fald ske uden, at der etableres et luftrensningsanlæg, som kan minimere lugtgenerne?

Det var et par af de spørgsmål, politikerne i Esbjerg Kommunes Plan & Miljøudvalg skulle tage stilling til, da de tirsdag havde ansøgningen fra ejeren af svinefarmen til behandling.

Indstillingen fra forvaltningen til politikerne var klar. Den var, at der skulle gives tilladelse til udvidelse af produktionen. Begrundelsen er i følge forvaltningen, at der kan gives miljøgodkendelse til den ansøgte udvidelse, idet beskyttelsesniveauet i husdyrbrugloven vurderes at være overholdt. Husdyrbruget vurderes dermed at kunne drives uden at medføre en væsentlig påvirkning af miljøet, herunder også lugtgener, hedder det i indstillingen fra forvaltningen.

I udvalget var politikerne imidlertid ikke enige i indstillingen, og det betyder ifølge udvalgsformand, Karen Sandrini, (S), at sagen nu sendes tilbage til drøftelse i de enkelte grupper i byrådet. Efterfølgende skal den så tilbage i Plan & Miljøudvalget til en senere afgørelse.

Udvidelsen

Ejeren af svinefarmen på Annesmindevej uden for Gørding, som har søgt kommunen om tilladelse til udvidelse af sin farm har søgt om at ændre en foderlade til en stald og til at bygge to gyllebeholdere på henholdsvis 119 og 3500 kubikmeter samt etablere en bygning på 240 kvadratmeter til et gylleseparationsanlæg. Byggeriet af den lille gyllebeholder og ændringen af foderladen er gennemført.
Annonce

Skal udfordre

- Overvejelserne i forhold til sagen går på det regelsæt, der er for luftrensning, hvor man fra forvaltningens side på baggrund af Miljøstyrelsens vejledende udtalelser fremhæver, at kravet om at anvende den bedst tilgængelige teknik er overholdt. Holdningen hos Socialdemokratiets og SF's medlemmer af udvalget er, at vi skal udfordre den fortolkning, og derfor skal vi drøfte sagen igen i de enkelte byrådsgrupper, siger Karen Sandrini.

Der er kommet en række forskellige indsigelser mod udvidelsen af svinefarmen. Både fra naboer, men også blandt andet fra Gørding Lokalråd. Indsigelser, som primært handler om den øgede ammoniakudledning og deraf følgende lugtgener, men også indsigelser, som blandt andet handler om trafik, forringet ejendomsværdi, grundvand, overfladevand og om risikoen for øgede lugtgener i forhold til rekreative områder i og omkring Gørding.

Annonce
Annonce
Danmark For abonnenter

Venstre blæser til kamp mod overnatningskrav: Koster turistbranchen milliarder

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Hvorfor er aktivister så forudsigelige?

Annonce