Annonce
Indland

Politikere vil afskaffe politi-chefers bonusser

Det skurrer i øjnene på flere folketingspartier, at politidirektørerne får bonus år efter år. Flere partier så gerne bonus-ordninger afskaffet.

Annonce

Dansk Folkepartis Peter Kofod Poulsen er imod chef-bonusser i det offentlige - ikke kun hos politiet. Han vil vende sagen om politidirektørernes bonusser med justitsministeren. Foto: Steen Brogaard

Politi: Det skal være slut med årlige, store bonusser til landets politidirektører. Det mener ordførere fra flere af Folketingets partier. Nogle mener, at chefbonusser i det hele taget bør afskaffes i det offentlige.

Som beskrevet har direktørerne i landets 12 politikredse igen i år modtaget en bonus for deres arbejdsindsats og ledelsesevner. Bonusserne lægges oven i direktørernes løn, der i gennemsnit er på godt 92.000 kroner om måneden plus pension og feriepenge.

Bonussernes eksistens, størrelse, og det faktum, at de udbetales hvert eneste år i alle kredse, falder flere politiske partier for brystet.

1

DF tager skarpt afstand

Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, mener, at bonusser og resultatlønninger bør bruges flere steder end i dag. Men også, at de ikke skal udbetales pr rutine eller automatik. Foto: Steen Brogaard

Peter Kofod Poulsen, der er ordfører for Dansk Folkeparti på retsområdet og herunder politiet, tager skarp afstand fra bonus-ordningen.

- Jeg synes, at det her er noget rigtigt skidt. Vi har selvfølgelig en forventning om, at direktørerne løfter deres opgave, som de får en rigtig, rigtig fin løn for. Belønningen for at udføre sit job er, at man får en løn - og får lov at beholde jobbet. Ikke store bonusser. Hvad gør det ved de menige betjentes arbejdsgejst, at de udviser fleksibilitet og står i al slags vejr på alle tider af døgnet med alle slags opgaver? De får jo ingen bonus, siger Peter Kofod Poulsen.

Han vil tage emnet op over for justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og lægger op til, at politiforligskredsen afskaffer bonus-ordningen.

- Bonusser i det offentlige er i et uvæsen. Ikke kun hos politiet, siger han.

2

Konservative er kritiske

Rune Lund lægger på Enhedslistens vegne op til afskaffelse af chefbonusser i det offentlige. Foto: Steen Brogaard

Hos Det konservative Folkeparti er gruppeformand Mette Abildgaard sig bevidst, at hun er partifælle med justitsministeren. Derfor har hun vendt emnet med sit bagland, inden hun udtaler sig.

- Jeg kan ikke kommentere på politidirektørernes bonusser - det kender jeg ikke præmissen godt nok til. Men generelt kan jeg sige, at vi som konservative kan lide bonusser, så længe de er belønning for en præstation ud over det forventelige. Det er vigtigt, at bonusser ikke udbetales pr automatik. I de tilfælde bør man gøre bonussen til en del af lønnen, som man så kan diskutere størrelsen af. Det ville også gøre det hele mere gennemskueligt, siger Mette Abildgaard.

Hun vil ikke umiddelbart tage initiativ til en afskaffelse af bonusser i det offentlige. For kommunernes vedkommende overlader hun det til det kommunale selvstyre.

- Men der er jo valg snart, og jeg kan kun opfordre til, at man spørger sine kandidater om deres holdning på området, siger hun.

Og hvad med rutine-bonusser på statslige arbejdspladser: Vil du gøre noget for at afskaffe det?

- Hvis bonusser udbetales pr automatik, så er det klart noget, vi skal se på. Men jeg har endnu ikke set en undersøgelse på, om dét er tilfældet, siger Mette Abildgaard.

3

Ø: Af med bonusser

Den konservative gruppeformand, Mette Abildgaard, støtter brugen af bonusser. Men kun ved ekstraordinære præstationer. Foto: Steen Brogaard

Hos Enhedslisten mener retsordfører Rune Lund, at rutinemæssig bonus og resultatløn bør afskaffes i det offentlige - herunder hos politiet.

- Cheflønningerne i det offentlige er så høje, at vi må forvente en tårnhøj præstation alene for lønnen. Derfor giver det ingen mening med et bonus-system. Hvis det lå til os, ville vi afskaffe chef-bonusser i det offentlige. Vi har ikke et flertal. Men så snart vi fornemmer et flertal, vil vi fremsætte et forslag om at afskaffe resultatlønninger i det offentlige, siger Rune Lund.

4

Alternativet: Bonus for godt lederarbejde

Alternativets politiske ordfører, Carolina Magdalene Maier, vil ikke blande sig i brugen af chefbonusser. Foto: Steen Brogaard

Hos Alternativet er politisk ordfører Carolina Magdalene Maier uenig:

- Vi vil aldrig stå i vejen for, at nogen får en bonus for godt lederarbejde. Heller ikke selv om det sker hvert år. Man kan sagtens synes, at godt arbejde alene bør belønnes med fortsat ansættelse. Men det vil vi ikke blande os i, siger hun.

5

Venstre: Bonus må ikke være automatisk

Hos Venstre understreger politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen, at han ikke kender baggrunden for politidirektørernes bonusser. Men han er generelt tilhænger af resultatløn og bonusser.

- Økonomiske incitamenter virker. Punktum, siger han.

Venstre-manden mener, at bonus og resultatløn bør bruges flere steder. Han lægger dog vægt på, at bonusser ikke må udbetales pr rutine.

- En bonus må ikke være noget, der udbetales automatisk. Så kunne det lige så godt være en del af den almindelige løn, siger han.

Nogle mener, at veludført arbejde ikke skal belønnes med bonus, men med fortsat ansættelse. Hvad tænker du om det?

- Mange af mine kolleger på Christiansborg, der ikke har været så længe på arbejdsmarkedet, tror, at det er sådan. Og det er fair nok. Hvis man synes, at det er belønning nok at beholde jobbet, lever man i en virkelighed, vi andre er kommet videre fra, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

Den irske pub i turistby får bøde og sur smiley

Varde

Blåvand har fået sin sorte by

Varde

Dagligvarebutik anmeldt til politiet: Tre sure smileyer på fire måneder

Haderslev For abonnenter

Dejrester giver sur smiley og bøde til pizzeria: - Der var ingen fare for mad, men de ville bare finde noget

Annonce