Annonce
Sønderborg

Politikere vil betale forældre for at passe egne børn

I en række kommuner er det allerede muligt for familier at få et kommunalt tilskud, hvis de ønsker at passe deres børn hjemme. Det bliver måske også snart muligt i Sønderborg, men kun for forældre, hvis børn er i 0 – 2 års alderen. Arkivfoto: Morten Stricker
Formanden for børne- og uddannelsesudvalget, Claus Klaris (V), ser frem til, at forvaltningen onsdag skal præsentere en model for muligheden for at passe egne børn med kommunalt tilskud. Ordningen har hans parti kæmpet for længe.

Sønderborg: Der er mange valg at træffe som forældre til små børn. Et af dem er, hvordan barnet skal passes, når barslen er ovre.

Her har Venstre i Sønderborg af flere omgange foreslået, at det skulle være muligt, at pasningen fandt sted i eget hjem.

Den mulighed bakker Socialdemokratiet nu op om efter at have haft sine betænkeligheder.

Annonce

- Vores tidligere bekymringer for blandt andet de sårbare børn er blevet afklaret. Det er et rigtig fint forslag, der er afbalanceret, siger næstformand i børne- og uddannelsesudvalget Jesper Smaling (S).

Opbakningen er kommet på baggrund af den model, som forvaltningen har udarbejdet som følge af budgetaftalen for 2021, hvor det har været et ønske for aftaleparterne, at se på muligheden for hjemmepasning af børn i alderen nul til to år.

At der ligger et konkret forslag på bordet, glæder formand for børne- og uddannelsesudvalget Claus Klaris (V), som ikke lægger skjul på, at det har været et ønske for hans parti længe.

- Jeg er ikke nervøs for, at nogle børn vil blive sat tilbage i deres udvikling eller være dårligere stillet i mødet med andre børn senere i livet. Tværtimod vil det for visse børn give trygge rammer, hvilket er ekstremt vigtigt at skabe tidligt i deres liv, siger han.

Det vil kun være muligt at få tilskud til at passe sit barn hjemme i et år.

For at kunne benytte ordningen vil der være en række krav, som forældrene skal leve op til for at få tilskuddet, der vil være på 6,167,00 kroner før skat i 2021, hvilket er svarende til beløbet, der gives til forældre, som vælger privatpasning.

Skal være god til dansk

Et af kravene, der skal opfyldes, er, at forældrene skal dokumentere, at deres danskkundskaber er tilstrækkelige til at kunne udvikle barnets sprog.

- Børn lærer fra begyndelsen. Derfor skal sprogkundskaberne være gode, siger Claus Klaris og afviser, at det for ham ikke handler om nationalitet.

Han påpeger samtidig, at kravet indgår i de nationale retningslinjer, som kommunen skal overholde.


Det er selvfølgelig vigtigt, at det ikke medfører en stor ekstra administrativ opgave. Jeg tror på, at vi kan undgå det, fordi det med kravene ikke bliver en mulighed for alle.

Claus Klaris (V), formand for børne- og uddannelsesudvalget


Heller ikke Jesper Smaling er bekymret for, at sprogudviklingen vil blive hæmmet hos børnene.

- Der vil stadig være fokus på tidlige indsatser hos de børn, der er har brug for støtte. Vurderes det, at der er brug for en indsats, vil barnet blive optaget i et dagtilbud. I andre kommuner har det ikke været et problem. Det ser jeg det heller ikke blive her, siger han.

Aabenraa er en af de kommuner, hvor ordningen allerede findes.

Annonce

Ingen frygt for svækkelse

Hverken Claus Klaris eller Jesper Smaling frygter, at den nye mulighed vil svække kommunale vuggestuer eller dagplejen.

- Det er vores opgave at sikre gode dagtilbud i Sønderborg kommune, og med baggrund i erfaringerne fra andre kommuner har jeg ingen forventning om, at den her mulighed kommer til at rykke ved fordelingen. Det er kun positivt, at børnefamilier får endnu en pasningsmulighed, siger socialdemokraten og understreger, at udvalget kommer til at følge udviklingen tæt.

Den holdning har Claus Klaris haft længe. For ham vægter det højt, at familierne får frihed til vælge det familieliv, der passer bedst til dem.

Der er lagt op til en visitationsordning, som efter venstrepolitikerens vurdering ikke kommer til at betyde yderligere bureaukrati, fordi der er klare kriterier.

- Det er selvfølgelig vigtigt, at det ikke medfører en stor ekstra administrativ opgave. Jeg tror på, at vi kan undgå det, fordi det med kravene ikke bliver en mulighed for alle. Familiens profil vil blive vurderet, så vi ikke får en social skævvridning, siger han.

Ordningen indgår som punkt på dagsordenen til udvalgets møde onsdag eftermiddag, hvor begge politikere forventer, at den vedtages, da de er enige om, at muligheden for at kunne passe egne børn i hjemmet vil gøre kommunen mere attraktiv for børnefamilier.

Kriterier for tilskuddet

Have bopæl i Sønderborg kommune.

Pasningen i hjemmet skal træde i stedet for en dagtilbudsplads.

Have dokumentation for tilstrækkelige danskkundskaber og kompetence til at udvikle barnets sprog; fx folkeskolens afgangsprøve eller lign.

Have opholdt sig i Danmark (inklusiv Færøerne og Grønland) i 7 ud af de seneste 8 år. (Kravet gælder dog ikke for EU-borgere eller borgere fra EØS-landene eller Schweiz).

Må ikke modtage anden offentlig overførselsindkomst (fx barselsdagpenge, førtidspension, SU eller kontanthjælp).

Må ikke have arbejdsindtægt - heller ikke bestyrelseshonorar.

Hvis det vurderes, at barnet har behov for særlig støtte, skal barnet optages i et dagtilbud, og der kan ikke udbetales tilskud til forældrene.

Annonce
Sønderborg For abonnenter

Snavset og spor efter gamle madrester: Spisested indkasserer anden bøde på et år

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

371 DSB-kunder tog toget mellem Esbjerg og Odense uden mundbind - det skulle de aldrig have gjort: Bekymret ansat beretter om magtesløst personale, snyd og stor forvirring

Kolding For abonnenter

Maskinvirksomhed fik stjålet minigravere til 900.000 kroner: Klippede hegn i stykker og brugte træpaller som rampe

Sønderborg

Påkørt af elcykel: 55-årig svært tilskadekommen kvinde fløjet til Odense

Esbjerg

Dummere end politiet tillader: Eftersøgt mand gjorde sig uheldigt bemærket

Ulrik Wilbek kritiserer smitteopsporing: Antallet af selvisolerede eksploderer og risikerer at lukke samfundet

Kolding For abonnenter

Hunden Vaks vækkede ejer, da værksted med traktorer og udstyr gik op i flammer: - Han får nok et ekstra kødben til jul

Sønderborg For abonnenter

Socialudvalg siger nej til nødplan i hjemmeplejen

Sydjylland

Flere kommuner oplever massive smittestigninger henover weekenden: En stikker af med 150 nye smittede siden fredag

Ekspert anbefaler nedlukning - lige nu: Omikron vil være dominerende inden nytår

Navne

Så er det nye byråd på plads: Se, hvem der fik hvilke poster

Erhverv For abonnenter

Ny webshop satser på nyt og brugt: Per reparerer også cykler

Aabenraa For abonnenter

Biogas fylder meget: Ny gasledning skal gå tværs gennem kommunen

Annonce