Annonce
Esbjerg

Politikere vil skrotte nationale test før frihedsforsøg: - Ingen grund til at slæbe eleverne igennem det

De nationale test har igennem længere tid været udskældt af politikere såvel som lærere landet over. Og nu bliver de muligvis fortid i Esbjerg, hvor et enigt Børn og Familieudvalg har anmodet ministeriet om at blive fritaget for Nationale test. Arkivfoto: Martin Sylvest Andersen/Scanpix
I Børn og Familieudvalget i Esbjerg Kommune er der bred enighed om, at de meget omdiskuterede nationale test bør sløjfes op til det store forsøg, hvor kommunens skoler fra sommer sættes fri. Politikerne mener ikke, at man bør udsætte de hårdt prøvede skoleelever for en række test, hvis de alligevel ikke skal bruges til noget.

Esbjerg: Siden Nationale test blev indført i 2006, har de været genstand for hård kritik fra flere kanter. Og nu kan det se ud til, at de kan blive en saga blot i Esbjerg. Et enigt Børn og Familieudvalg har tirsdag sendt et brev til undervisningsministeriet, hvori man anmoder om at blive fritaget for de omdiskuterede test.

Esbjerg Kommune har ad flere omgange forsøgt at blive fritaget uden held, men nu prøver man altså igen. Og når Esbjerg Kommune fra sommerferien bliver en del af det store frihedsforsøg, hvor skolerne sættes fri for bureaukrati og regler, så er det en fin anledning til at lægge de nationale test i graven. Det mener blandt andre formand for Børn og Familieudvalget, Diana Mose Olsen (SF).

- Vi er fritaget fra nationale test de næste tre år, og hvis man alligevel ikke skal bruge dataene til noget, så er der ingen grund til at lave dem. Vores børn og unge har i forvejen siddet hjemme længe, så i stedet for at samle data ind til en kritiseret og fejlbehæftet undersøgelse, så kan de nok finde mere fornuftige ting at lave, siger hun.

Diana Mose Olsen ved dog ikke om hun forventer, at der fra ministeriets side bliver lyttet.

- Jeg håber, men jeg har svært ved at tro, at vi kan få lov til at gøre tingene anderledes i denne omgang. Men hvis de alligevel ikke skal bruge tallene, så virker det mærkeligt at bruge ressourcer på at indsamle dem. Og de unge har altså lidt nok, siger hun.

Annonce

Bringer ikke noget godt med sig

Det var Sarah Nørris (EL), der i byrådssalen foreslog, at man igen burde se nærmere på de nationale test. Og det skyldes snarere generelt utilfredshed end det kommende frihedsforsøg.

- Overordnet set mener jeg ikke, at de nationale test bringer noget godt med sig. En rapport har tidligere vist, at man ikke kan bruge dataene til alt det, man havde håbet, og ovenpå corona virker det voldsomt, hvis eleverne skal igennem det igen med det psykiske pres, der har været, siger Sarah Nørris, der dog heller ikke er optimistisk forud for undervisningsministeriets vurdering af anmodningen.

Annonce

Skal give mening

Også venstres Jakob Lose bakkede op om beslutningen, og han ser positivt på, at de nationale test kan være fortid.


Overordnet set mener jeg ikke, at de nationale test bringer noget godt med sig. En rapport har tidligere vist, at man ikke kan bruge dataene til alt det, man havde håbet

Sarah Nørris (EL), byrådsmedlem i Esbjerg Kommune


- Der har været stillet en række faglige spørgsmålstegn til den måde, de nationale tests er lavet på. Vi er som sådan ikke dybe modstandere af tests, men hvis man skal teste, skal det give mening, og testresultaterne skal have en værdi for elevernes progression, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Træt af kø til kviktest? Disse dage og tidspunkter er der størst chance for at komme hurtigt til

Annonce