Annonce
Kolding

Politikere vil spare rygestopmedicin væk, og skolebørn får længere til tandlægen

Kredsen bag årets budgetforlig har besluttet, at Kolding Kommunes sundhedsområde skal spare en halv million kroner på rygestopmedicin og nikotinerstatning. Dermed skal sygedagpengemodtagere, kontanthjælpsmodtagere og alle andre, der i dag får refunderet deres udgifter, selv betale. Foto: Colourbox
Alle rygere, der ønsker Kolding Kommunes hjælp til at kvitte tobakken, skal selv betale for deres rygestopmedicin. Derudover lukkes skoleklinikken i Seest, og tandbussen skrottes. Det er et par af de besparelser, som politikerne bag budgetforliget har vedtaget på sundhedsområdet.

Kolding: En halv million kroner. Så mange penge har kredsen bag budgetforliget besluttet, at der skal spares på rygestopmedicin og nikotinerstatning på sundhedsområdet næste år. Det betyder, at sygedagpengemodtagere, kontanthjælpsmodtagere og alle andre, der i dag får refunderet deres udgifter, selv må betale. Den halve million kroner er dobbelt så meget, som embedsmændene foreslog i deres spareforslag.

- På hele udsatteområdet rammer den besparelse rigtig hårdt, fordi borgerne her aldrig får sparet op til at købe rygestopmedicin, siger Hans Holmer (SF).

Han er formand for social- og sundhedsudvalget og står lige som udvalgsmedlemmerne Hanne Dam (S) og Benny Dall (EL) uden for budgetforliget.

Fra forligskredsen har Trille Nikolajsen (V) sammen med Elvis Comic (S) ledet forhandlingerne på området. Hun understreger, at borgerne stadig kan få vejledning og blive understøttet i at stoppe med at ryge.

- De kan også få samtaler hos deres egen læge. Vi har fjernet hele det beløb, der hidtil er blevet brugt til at købe rygestopmedicin ud fra den tankegang, at har man råd til cigaretter, så har man også råd til at finansiere rygestopmedicin og nikotinerstatning, tilføjer Elvis Comic.

Annonce

Besparelser på sundhedsområdet

Kredsen bag budgetforliget er enige om, at der næste år skal spares på følgende ting på sundhedsområdet:

Tilbuddet "Gang i knæene": 120.000 kroner.

Tilbuddet "Lær at tackle": 417.000 kroner.

Tilskud til rygestopmedicin i "Slå tobakken": 500.000 kroner.

Driftseffektivisering i sundhedsfremme og forebyggelse: 45.000 kroner.

Driftseffektivisering og serviceforringelser i tandplejen: 225.000 kroner.

Tilbuddet "Gang i knæene", terapidel: 32.000 kroner.

Osteoporosetilbud: 62.000 kroner.

Naturkræfter-tilbud: 80.000 kroner.

Driftseffektiviseringer og serviceforringelser: 200.000 kroner.

Nedlukning af døgnrehabilitering i julen: 254.000 kroner.

50 procents nedlukning af døgnrehabilitering i sommerferien: 313.000 kroner.

Samlet set peger udvalget på 2.248.000 kroner.

Tandplejen rammes

Omkring 2500 børn ventes at blive berørt af ændringerne i tandplejen, der skal spare 225.000 kroner.

Her har forligskredsen besluttet at lukke skoleklinikken i Seest og at skrotte tandbussen. Det betyder, at flere forældre end i dag selv skal transportere børnene til den nærmeste kommunale tandplejeklinik.

- Som der står i forvaltningens beskrivelse af konsekvenser, så giver det en risiko for, at børn i udsatte familier ikke kommer til eftersyn, og derfor får dårlige tænder, siger Hans Holmer.

Trille Nikolajsen fortæller, at der er en ekstra opmærksomhed på, at alle børn kommer til tandlæge.

- Hvis et barn ikke dukker op, så vil forældrene få flere beskeder med opfordring til at tage børnene med til tandlæge. Hvis faren eller moren ikke kan overskue at følge sit barn til tandlæge, så vil man være meget opmærksom på familien, og i sidste ende har man mulighed for at lave en underretning.

Hun nævner også, at tandbussen er gammel, så hvis den skulle blive ved med at rulle rundt til kommunens skoler, så skulle den igennem en stor renovering.

2,5 millioner spares

Forligsparterne har peget på besparelser på i alt 2.248.000 kroner.

Selv om medlemmerne er uenige om, hvor store besparelserne skal være, så er alle enige om, at det er svært at spare på området.

I forligskredsen har vi ligesom på socialområdet prioriteret at gøre mindst muligt ondt på den enkelte borger, forklarer Trille Nikolajsen og Elvis Comic.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Erhvervsforening efterlyser svar om havnens fremtid: Usikkerhed er gift for virksomheder og investorer

Kommentar For abonnenter

Når de yngste skoleelever må vente urimeligt længe på bussen

Det skulle være så godt alt sammen, da den tidligere regering tilbage i begyndelsen af året foretog en justering på folkeskoleområdet sammen med Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, SF og Radikale Venstre. Justeringen handlede blandt andet om at gøre skoledagen kortere for eleverne i indskolingen – altså på klassetrinene 0. – 3.-klasse. Med aftalen blev partierne på Borgen enige om at skære to timer og et kvarter af skoleugen for eleverne, der er i alderen fra seks til ni år. Med den kortere skoleuge blev der skabt mere frihed og også større faglighed. Lød det fra politikerne. For nogle elever rundt på en del af Vejen Kommunes folkeskoler er det dog så som så med de gode intentioner. I hvert fald halter det noget, når det gælder friheden, som vi beskriver på forsiden af denne sektion. Virkeligheden på mange skoler er blevet en helt anden. For det kan godt være, at flere af skoledagene er blevet kortere. Men det er i hvert fald ikke ensbetydende med, at eleverne så også kan nyde friheden – slet ikke hjemme. Et sted mellem 40 og 70 skoleelever rundt i kommunen kan nemlig slet ikke komme hjem, når det ringer ud ved 13.15-tiden. De må i stedet vente helt op til en time på, at bussen ruller op foran deres skole. Og med en vis transporttid er nogle af eleverne klar til at stille skoletasken hjemme i privaten lidt før klokken 15 – altså en time og tre kvarter senere. - Det synes jeg ikke, at vi kan være bekendt. Jeg mener, at busafgangene bør tilpasses skolens ringetider, lød det fra det socialdemokratiske byrådsmedlem, Elin Winther, på byrådsmødet tidligere på ugen. Og S-politikeren har en pointe. Rigtig mange politikere fik via de nyinstallerede mikrofoner i den nye byrådssal tildelt ordet. Og selv om der var forståelse for problematikken med ventetiden, så besluttede et stort flertal, at der ikke bliver ændret på forholdene. Dels fordi det på nuværende tidspunkt ikke er muligt at ændre på bustiderne, og dels fordi det vil koste Vejen Kommune omkring 900.000 kroner årligt at tilpasse busserne de ringetider, som der er på de pågældende skoler. Flertallet har talt. Og sådan er demokratiets spilleregler. Men det rokker ikke ved, at Udvalget for skoler og børn med rimelighed godt kan kigge på problematikken engang til. Altså en ommer. Er der da virkelig ingen mulighed for at foretage et eller andet indgreb, der kan løse op for den urimelighed, som disse skoleelever oplever? Indrømmet; Nu er det ikke sådan, at de oplagte svar bare blæser i vinden. Men ventetiden synes altså at være for lang for disse seks til niårige. Intentionerne i justeringerne på folkeskoleområdet var i hvert fald en ganske anden. GOD 3. SØNDAG i advent

Annonce