Annonce
Aabenraa

Politikerne har lagt sig fast på placeringen af omdiskuteret mindesmærke

Over H.P. Hanssens ansigtsrelief på soklen finder man inskriptionen: Trofast Søn af Danmark, Modigt han i ærlig kamp, Moders Sag har værnet. Foto: Claus Thorsted
Kultur- og fritidsudvalget har besluttet at lade Axel Poulsens skulptur stå på sin nuværende placering. Kun Christian Panbo stemte imod. - Jeg mener, vi skal lytte til den historiske faglighed, forklarer han.

Aabenraa: Axel Poulsens 'Sønnen' skal ingen steder.

Den seneste tid har der ellers været en del debat om placeringen af mindesmærket for H.P. Hanssen. Formanden for Historisk Samfund for Sønderjylland, Hans Schultz Hansen, og formanden for Aabenraa Byhistoriske Forening, Svend Nielsen, har begge foreslået, at det flyttes hen til Folkehjem i forbindelse med anlæggelse af den kommende Genforeningsparken - ikke at forveksle med Genforeningshaven, hvor skulpturen står lige nu. En flytning er vurderet til at koste mellem 80.000 og 100.000 kroner.

Sagen har været i høring hos de parter, der var med til at vælge vinderprojektet til Genforeningsparken, og nu er kultur- og fritidsudvalget klar med en beslutning.

- Der er kommet fem høringssvar. Havde det så bare været fem ens, så havde det været en nem beslutning, men folk har været lidt splittet om, hvorvidt den skal flyttes eller blive stående. Men et flertal i udvalget mener, den skal blive stående, siger formand Lars Kristensen (V).

Annonce

Genforeningsparken

  • Genforeningsparken skal stå færdig næste år, når 100-året for genforeningen markeres.
  • I forvejen genplaceres Erik Warmings vandkunst, der oprindeligt var skabt til Storetorv, foran biblioteket, ligesom der indgår et udsmykningselement med fodspor af de tusinde mennesker, der hørte H.P. Hanssen tale fra Folkehjems balkon den 17. november 1918.
  • Samlet kommer den nye genforeningspark til at koste lidt over 18 millioner kroner.

Penge og følelser

Det begrunder han med, at der ikke var udbredt flertal blandt høringssvarene, der var for en flytning.

- Det ville også være forbundet med nogle omkostninger, ligesom der ville være følelser på spil, hvis den skulle flyttes. Den har jo næsten stået der altid (den blev flyttet lidt, da der blev lavet multi- og skøjtebane i 2011, red.), og så fornemmer jeg heller ikke udpræget begejstring hos Folkehjem, biblioteket og Sønderjysk Skoleforening for, at den skal derover og stå, siger Lars Kristensen.

De fem, der er vendt tilbage med høringssvar, er Folkehjems bestyrelse, Aabenraa Biblioteker og Kulturhuse, Sønderjysk Skoleforening, tidligere generalkonsul i Flensborg Henrik Becker-Christensen og Billedkunstrådet.

Folkehjem kan godt se idéen med en flytning, men påpeger, at det i så fald vil være vigtigt at sikre, at skulpturen falder naturligt ind. Fra bibliotekets side mener man, at mindesmærket vil virke meget dominerende og begrænse mulighederne for en fleksibel anvendelse af området. Billedkunstrådet mener, den står fint, hvor den står nu.

Lyt til fagligheden

Af direkte fortalere for en flytning er Henrik Becker Kristensen, som mener, Genforeningsparken er det rette sted for 'Sønnen', og Sønderjysk Skoleforening, der mener, at den nye placering vil understøtte andre planlagte tiltag i parken.

Kun Christian Panbo (S) fra kultur- og fritidsudvalget var enig i, at en flytning ville være det rette. Derfor stemte han imod udvalgets øvrige medlemmer.

- Jeg følger fagligheden. Jeg mener, vi skal rette os efter de historikere, der er blevet spurgt (foreslagsstiller Hans Schultz Hansen er historiker, og det samme er Henrik Becker-Christensen, red.). Jeg synes, vi står med en historisk og vigtig opgave her med det, vi vil lave med Folkehjem og Genforeningsparken, og derfor skal vi lytte til fagligheden. Så må vi altså tage det med, det koster, mener Christian Panbo.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kan vi i det mindste få ærlig kommunikation?

Det lover simpelt hen ikke godt for regeringens troværdighed. I ni ministerier har man skiftet kommunikationschef efter valget. I syv tilfælde er der blevet ansat en kommunikationschef, der træder ind ad døren med et cv præget af tætte personlige eller politiske relationer til den socialdemokratiske minister, der netop har sat sig til rette i ministerkontoret. Der er tale om tidligere personlige rådgivere, valgkoordinatorer og politisk frivillige i valgkampe. Det er dog et tilfælde, insisterer regeringen. Et helt ufatteligt tilfælde, fristes man til at tilføje. Alt er gået rigtigt til. De bedste er valgt, i hvert eneste tilfælde. Og ministrene har overhovedet ikke blandet sig. Hedder det sig. I Danmark er embedsmandskorpset ikke politisk udpegede. Der er godt nok en tendens til, at politikere omgiver sig med flere og flere rådgivere, men kommunikationschefer i ministerier er ikke rådgivere. De er embedsmænd, de arbejder for staten og dermed for borgerne. De får løn af statskassen. De er ikke socialdemokrater eller noget andet - de er upolitiske. Det er derfor, at ansættelserne af de syv kommunikationschefer stikker sådan ud. Det er derfor oppositionen - ført an af Ole Birk Olesen, Liberal Alliance, i en stadig mere og mere kontant retorik insisterer på at få svar fra ministrene på spørgsmålet: Er alt gået rigtigt til? Man forstår den stigende irritation, som bortforklaringerne fortsætter. Det er en dybt beklagelig udvikling. Det er muligt, at politikere har brug for mere og mere politisk rådgivning, og derfor har behov for politiske rådgivere. I så fald er det rådgivere, de skal ansætte, og det skal selvfølgelig ske transparent for alverden. Stå ved det, tag det efterfølgende politiske slagsmål i Folketinget, for ærligt talt vil det være en kamp, der er til at klare. Uanset hvad der siges lige nu på tværs af folketingssalen, vil den næste regering formentlig ansætte endnu flere politiske rådgivere, end denne har gjort. Sådan er trenden. Men vær dog ærlig. Drop skuespillet. Hellere politisk udvalgte kommunikationschefer end fordækte udnævnelser, der skaber tvivl om afsenderen på de budskaber, som vil komme ud af samtlige ministerier de kommende år.

Annonce