Annonce
Debat

Politikerne repræsenterer flere borgere end forbrugerrepræsentanterne

Stig Leerbeck, byrådsmedlem (V). PR-foto

Læserbrev: I min første byrådsperiode var jeg udpeget til det, der dengang hed Varde Forsyning. Strukturen var i store træk ens med Din Forsyning. Vi havde to direkte forbrugervalgte repræsentanter med, som deltog næsten på lige fod med os andre i den fælles bestyrelse. Kun i tilfælde af afstemning vedrørende punkter omhandlende de selskaber, de ikke var valgt til, ville man kunne få øje på deres observatørstatus.

Jeg synes, det fungerede vældig fint. De to repræsentanter var helt klart et aktiv for bestyrelsen. Og jeg kan sagtens se en bestyrelse med stærkere forbrugervalgt repræsentation og også gerne med en større repræsentation af medlemmer med faglig baggrund.

Hvem er “borger”-valgt?

Annonce

Hvis man skal se på matematikken i det, så er byrådsrepræsentanterne de sande “borger”-valgte. De repræsenterer cirka 28.000 afgivne stemmer til seneste kommunalvalg. De to siddende forbrugervalgte repræsenterer sammenlagt cirka en tredjedel af de afgivne forbrugerstemmer, men kun cirka 1.800 stemte, hvilket svarer til 6,5 procent af de afgivne stemmer ved kommunalvalget.


Hvis man skal se på matematikken i det, så er byrådsrepræsentanterne de sande “borger”-valgte. De repræsenterer cirka 28.000 afgivne stemmer til seneste kommunalvalg.

Uddrag af læserbrevet


Der er altså en markant forskel på, hvilken vægt henholdsvis et forbruger- og et byråds-udpeget medlem har. Når Carsten Sohl mener, at det ikke “kan være rigtigt, at politikerne bestemmer det hele”, så har han altså fuldstændigt glemt, at politikerne ER borgerne og langt mere repræsenterer Vardes borgere, end han selv gør.

Det aspekt er - trods alt - også værd at tage med!

Indskrænkning af demokratiet

Carsten Sohl, forbrugervalgt medlem af Din Forsynings bestyrelse, Skyttevænget 7, Varde

Det er hel korrekt, at ordningen med de forbrugervalgte repræsentanter fungerer rigtig godt. Så det gode spørgsmål er jo så, hvorfor man vil ændre noget, der fungerer godt? Og hvorfor fjernede både byrådene i Varde og Esbjerg punktet fra dagsordenen - faktisk samme dag, som det var til behandling?

Carsten Sohl. Arkivfoto: John Randeris

Det var et tilfælde, at en kvik forbruger opdagede punktet og studsede. Ellers havde jeg nok frygtet, at i hvert fald Varde Byråd havde indskrænket demokratiet i Din Forsyning uden debat overhovedet, da man allerede havde besluttet ændringen i økonomiudvalget i ly af mørket og uden mit kendskab overhovedet.

Forbrugervalgte repræsentanter valgt direkte til for eksempel Din Forsynings bestyrelse har som udgangspunkt engagement, ofte faglig indsigt og ekspertise, og deres medleven sikrer, at brugernes interesser varetages.

Når byrådet skal udpege medlemmer af de mange bestyrelser, er der ofte tale om “gode ben”, og der er ikke altid garanti for hverken interesse eller engagement i de mange udvalg, de bliver udpeget til, som for eksempel Din Forsynings bestyrelse med sager omkring vand, spildevand, fjernvarme og affald.

Derfor skal ordningen bibeholdes - også uanset dine matematiske "beregninger".

Annonce
Debat For abonnenter

Kære corona-studenter: Husk afstikkerne

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Farvel til kæmpe-sommerhuse og mini-hoteller: Tre nye lokalplaner for Blåvand skal bane vej for kvalitets-turisme

Haderslev For abonnenter

Rystet vidne til vanvidskørsel: – Det overlever jeg ikke

Alarm 112

Drama da bil kørte i lystbådehavnen: To unge gutter reddede ældre mand fra druknedøden

Billund

Kommunen indfører whistleblower-ordning: Ansatte skal kunne sladre anonymt

Billund For abonnenter

For otte år siden kunne han ikke et ord dansk. Nu stiler han efter at blive forsker i Danmark

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Vedvarende energi - vi skal i gang

Esbjerg

Et af landets største entreprenørfirmaer overtager NemByg fra Esbjerg

Kultur

Barchef lovede gratis omgang for hvert mål: Måtte forære over 1000 fadøl til euforiske fans

Aabenraa For abonnenter

Historisk badehotel: Nu er nye forpagtere klar

Team Esbjerg For abonnenter

Kommentar: Team Esbjerg er 99 procent sikker på deltagelse i Champions League

Vejen

En læser får svar: Kunne man med fordel have gjort bybussen gratis?

Annonce