Annonce
Debat

Politikerne repræsenterer flere borgere end forbrugerrepræsentanterne

Stig Leerbeck, byrådsmedlem (V). PR-foto

Læserbrev: I min første byrådsperiode var jeg udpeget til det, der dengang hed Varde Forsyning. Strukturen var i store træk ens med Din Forsyning. Vi havde to direkte forbrugervalgte repræsentanter med, som deltog næsten på lige fod med os andre i den fælles bestyrelse. Kun i tilfælde af afstemning vedrørende punkter omhandlende de selskaber, de ikke var valgt til, ville man kunne få øje på deres observatørstatus.

Jeg synes, det fungerede vældig fint. De to repræsentanter var helt klart et aktiv for bestyrelsen. Og jeg kan sagtens se en bestyrelse med stærkere forbrugervalgt repræsentation og også gerne med en større repræsentation af medlemmer med faglig baggrund.

Hvem er “borger”-valgt?

Annonce

Hvis man skal se på matematikken i det, så er byrådsrepræsentanterne de sande “borger”-valgte. De repræsenterer cirka 28.000 afgivne stemmer til seneste kommunalvalg. De to siddende forbrugervalgte repræsenterer sammenlagt cirka en tredjedel af de afgivne forbrugerstemmer, men kun cirka 1.800 stemte, hvilket svarer til 6,5 procent af de afgivne stemmer ved kommunalvalget.


Hvis man skal se på matematikken i det, så er byrådsrepræsentanterne de sande “borger”-valgte. De repræsenterer cirka 28.000 afgivne stemmer til seneste kommunalvalg.

Uddrag af læserbrevet


Der er altså en markant forskel på, hvilken vægt henholdsvis et forbruger- og et byråds-udpeget medlem har. Når Carsten Sohl mener, at det ikke “kan være rigtigt, at politikerne bestemmer det hele”, så har han altså fuldstændigt glemt, at politikerne ER borgerne og langt mere repræsenterer Vardes borgere, end han selv gør.

Det aspekt er - trods alt - også værd at tage med!

Indskrænkning af demokratiet

Carsten Sohl, forbrugervalgt medlem af Din Forsynings bestyrelse, Skyttevænget 7, Varde

Det er hel korrekt, at ordningen med de forbrugervalgte repræsentanter fungerer rigtig godt. Så det gode spørgsmål er jo så, hvorfor man vil ændre noget, der fungerer godt? Og hvorfor fjernede både byrådene i Varde og Esbjerg punktet fra dagsordenen - faktisk samme dag, som det var til behandling?

Carsten Sohl. Arkivfoto: John Randeris

Det var et tilfælde, at en kvik forbruger opdagede punktet og studsede. Ellers havde jeg nok frygtet, at i hvert fald Varde Byråd havde indskrænket demokratiet i Din Forsyning uden debat overhovedet, da man allerede havde besluttet ændringen i økonomiudvalget i ly af mørket og uden mit kendskab overhovedet.

Forbrugervalgte repræsentanter valgt direkte til for eksempel Din Forsynings bestyrelse har som udgangspunkt engagement, ofte faglig indsigt og ekspertise, og deres medleven sikrer, at brugernes interesser varetages.

Når byrådet skal udpege medlemmer af de mange bestyrelser, er der ofte tale om “gode ben”, og der er ikke altid garanti for hverken interesse eller engagement i de mange udvalg, de bliver udpeget til, som for eksempel Din Forsynings bestyrelse med sager omkring vand, spildevand, fjernvarme og affald.

Derfor skal ordningen bibeholdes - også uanset dine matematiske "beregninger".

Annonce
Debat For abonnenter

JydskeVestkysten mener: Vaccinationerne er stadig vores vigtigste våben mod corona

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Trist diskoteksejer om udsigt til lukning: - Vi havde ellers lige lagt åbningstiderne ud på Facebook for resten af måneden

Kolding For abonnenter

29-årig mor dømt for at tæve kæreste med ledning og stikke ham med kniv: Nu er parret kærester igen

Esbjerg

Chaufførmangel, Brexit og covid-19 sender frisk fisk på skinner: Esbjerg-firma vil skære 40 procent af transporttiden

Sport

Masser af roser til alderspræsidenten: Vild, vanvittig og bare helt fantastisk

Regeringen holder pressemøde om restriktioner onsdag aften

Erhverv For abonnenter

Prisbelønnet industrivirksomhed er gået konkurs: Nu skal den sælges til højestbydende for at redde arbejdspladser

Debat

Hvem styrer i Tønder Kommune? Har jeg sat mit kryds rigtigt?

Esbjerg

El-busser fra Kina kører ud i Esbjergs gader: Første køretur er gratis

Coronasmitte kan igen sende børn hjem til onlineskole

Aabenraa

Efter et hårdt første leveår med nedlukninger og restriktioner: Restaurant får stor hæder i førende dansk spiseguide

Kolding For abonnenter

Rasmus er spastiker og kæmpe håndboldfan: Det er et frirum, hvor jeg kan glemme hverdagens problemer

Vejen

127 søgte om julehjælp: 87 enlige forsørgere får en dejlig mail fra Dansk Folkehjælp

Annonce