Annonce
Tønder

Politikerne skal finde en Tønder-model for spørgetid

Borgmester Henrik Frandsen (stående) og de øvrige medlemmer af økonomiduvalget har fået i opdrag at udarbejde et forslag til en Tønder-model i forbindelse med at indføre spørgetid for bogerne i byrådssalen. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

I et forsøg på at udvikle borgerinddragelse og nærdemokratiet skal der i Tønder Kommune udarbejdes et skræddersyet regelsæt for åbent spørgetid i forbindelse med kommunalbestyrelsesmøder. Forslaget om spørgetid fik en lun modtagelse i en sommervarm byrådssalen, hvor der dog også blev fremført betænkeligheder.

TØNDER: Aabenraa har det, Haderslev har det, Sønderborg har det. Og nu får Tønder det formentlig også.

Efter oplæg fra SF og Slesvigsk Parti skal der udarbejdes et forslag til at indføre spørgetid for borgerne i byrådssalen i forbindelse med de månedlige møder i kommunalbestyrelsen. Om spørgetiden skal være før eller efter mødet, hvor megen tid der skal afsættes, om spørgsmålene kan/skal stilles mundtligt og/eller skriftlig, og i hvilken form borgerne får deres svar - se det er nogle af de mange spørgsmål, som økonomiudvalget med borgmester Henrik Frandsen (V) i spidsen nu skal udarbejdet et forslag for.

Reglerne for spørgetid er vidt forskellige i de enkelte kommuner. Opgaven for økonomudvalget er at finde en Tønder-model. Og det kan faktisk kun gå for langsomt. For med ganske få undtagelse fik forslaget om indførelse af spørgetid en lun modtagelse i en i øvrigt meget sommervarm byrådssal.

- Det er et sympatisk forslag at inddrage folk der lever og bor her. Der kan være forskellige modeller, for eksempel at inddrage udvalgsformændene, påpegede Irene Holk Lund (V).

Løsgænger Jens Møller og Peter Christensen (S) kunne fra deres tid i Region Syddanmark berette om, at ordningen fungerer med både mundtlige og skriftlige spørgsmål.

- Spørgetiden kan også være med til at fjerne frustrationer og tage gassen af ballonen hos nogle, sagde Jens Møller.

Spørgetiden kan også være med til at fjerne frustrationer og tage gassen af ballonen hos nogle.

Jens Møller, medlem af kommunalbestyrelsen i Tønder som løsgænger, Løgumkloster

Kontakt

En af de få, der var forbeholdende overfor det nye tiltag, var Mathias Knudsen (V).

- Det har aldrig været så let at få fat i kommunalbestyrelsesmedlemmer som nu. Der er Facebook, og vores mail og mobilnumre ligger åbent fremme. Jeg mener, vi kunne bruge vores tid bedre end at bruge en halv eller en hel time forud for et kommunalbestyrelsesmøde, sagde han.

Jørgen Popp Petersen (Sl. P.) slog på, at politikerne hele tiden skulle forsøge at udvikle nærdemokratiet og borgerinddragelsen.

- Lad det komme an på en prøve, lød hans opfordring, der blev bakket op af Bjarne Henneberg (SF), der lagde op til, at lave en forsøgperiode på et eller to år.

Henrik Frandsen rundede meningsudvekslingen om et kommende regelsæt af med en helt konkret opfordring - og løftede samtidig helt personlige betænkeligheder:

- Hvis det skal virke, skal alle her forpligtige sig til at det er borgerinddragelsen, der er målet og ikke et rituelt skuespil, hvor man instruerer borgere til at stille bestilte spørgsmål, sagde han.

Annonce

På skærmen

Hele debatten om spørgetiden foregik i øvrigt som altid ved åbne møder i byrådssalen foran et løbende web-kamera, der sendte billeder og lyd ud til interesserede borgere via kommunens hjemmeside. Fulgte man ikke med "live" og direkte, kan dagsordenspunktet og hele mødet genses i dag eller senere.

Om spørgetiden til borgerne også vil indgå i de direkte transmissioner var et af de spørgsmål, der ikke blev berørt. Men det kan nemt nås i den forestående udvalgsbehandling.

Annonce
Tønder For abonnenter

Analyse om konstitueringen: Hanelefanternes holdeplads

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Nej til nedrivning af 150 år gammel gård: Ejer må sætte nedslidte bygninger i stand

Sydjylland For abonnenter

Julestemningen blev knust i det syd- og sønderjyske: Plantage fælder ingen juletræer og siger farvel til stort set alle medarbejdere

Kolding

Ældre mand kørt på sygehuset efter færdselsuheld: - Bilen er totalsmadret

Varde

Sådan klarer Anni fra kroen mangel på arbejdskraft: Udskudte selskaber fortsætter langt ind i januar

Flertal vil afsætte én milliard til trængte sygehuse

Erhverv For abonnenter

For varm laks og for gammel røget makrel gav en sur smiley og bøder på i alt 30.000 kroner: - Vi har strammet op

Tønder

Rumænsk jul med et dansk pif: Alina vil vise sine børn, at hun vil det danske samfund

Varde

Den mærkelige dag, da lille bys damer mødte sig selv i 3. division: Klasseforskel på det gamle og det nye hold

Se Danmark: Danmarks måske billigste gård

Aabenraa

Villabrand i Rødekro: Beboer behandlet for mulig røgforgiftning

Esbjerg For abonnenter

Efter avisomtale af legendarisk værtshus: Nu står køberne på nakken af hinanden

Erhverv For abonnenter

Et opkald nytårsaften blev startskuddet: Bilnørder giver den gas som iværksættere

Annonce