Annonce
Haderslev

Politikerne vil gøre tests frivillige

Skolerne skal selv byde ind med en "sund evalueringskultur", mener formanden for udvalget for børn og familier. Arkivfoto: Martin Sylvest Andersen/Scanpix
Evaluering af elevernes indsats er vigtig, men de nationale tests skal ikke være eneste måde at gøre det på. Politisk udvalg er parat til at sløjfe en seks år gammel beslutning om, at de frivillige test skal være obligatoriske.

HADERSLEV: Et enigt børn- og familieudvalg vil gøre de frivillige obligatoriske nationale tests frivillige. I 2013 blev det besluttet, at de frivillige tests skulle være obligatoriske i kommunen, så elever, lærere og og ledere løbende kunne følge udviklingen.

Forskellen på de obligatoriske tests og de frivillige obligatoriske tests er, at en kommune kan gøre sidstnævnte til et valg for den enkelte skole eller gøre dem obligatoriske for hele skolevæsenet.

Vi sætter ikke spørgsmålstegn ved, om vi skal have evaluering og opfølgning. Det synes vi er utrolig vigtigt.

Henrik Rønnow (S), udvalget for børn og familier

Afventer Folketinget

Alligevel venter politikerne med at træffe beslutningen nu. Regeringen har nedsat en arbejdsgruppe, der skal rådgive Undervisningsministeriet om evaluering af de nationale test, og den gruppe forventes at komme med en rapport i januar:

- Hvis ikke der havde været noget andet her og nu, så havde vi gjort dem frivillige. Nu kommer der en evaluering i Folketinget, og der er ingen grund til, at vi sætter noget i søen, inden den foreligger, siger formanden for udvalget, Henrik Rønnow (S).

Annonce

Evaluering - ja tak

Henrik Rønnow understreger, at beslutningen ikke er en afvisning af evaluering af elevernes indsats:

- Vi er enige om flere ting. Vi vil gerne sætte mere fokus på, at vi får en sund evalueringskultur på den enkelte skole. Vi sætter ikke spørgsmålstegn ved, om vi skal have evaluering og opfølgning. Det synes vi er utrolig vigtigt. Men vi har ikke noget behov som politikere for at sige, at det lige præcis er de frivillige nationale tests, skolerne skal bruge. Opfølgning er vigtig, men eleven bliver altså ikke bedre af at få at vide, at han eller hun fået otte ud af ti rigtige.

Personligt foretrækker udvalgsformanden, at politikerne nøjes med at pege på en sund evalueringskultur, og så skal det være op til skolerne at forklare på hvilket måde, de løser den opgave.

Henrik Rønnow har tidligere hæftet sig ved, at kommunens skoler kommer med forskellige meldinger om kvaliteten af de frivillige nationale tests:

- Og der er vi blevet endnu klogere. Nogle siger, at det er kommet ind under huden, og det fungerer, men de fleste skoler siger: Det er absolut ikke de frivillige test, der virker. Vi vil gerne noget andet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce