Annonce
Sydjylland

Politisk analyse: Det usynlige valg har det svært

Tre spidskandidater klar til valget: Ved en konference om skattesnyd og EU fornylig på Christiansborg hilste Dansk Folkepartis spidskandidat ved Europa-Parlamentsvalget, Peter Kofod, på SF's spidskandidat, Margrete Auken - og Liberal Alliances spidskandidat, kulturminister Mette Bock. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Er du en af dem, der ikke stemmer ved det kommende valg til Europa-Parlamentet, står du ikke alene. Blot lidt over halvdelen af den danske befolkning stemte ved valget for fem år siden. Denne gang risikerer valget endnu en gang at drukne i manglen på markante kandidater og et sideløbende folketingsvalg, der løber med hele opmærksomheden fra det usynlige EU-valg.

Demokratiet kræver, at den enkelte gør sin pligt. Men når det drejer sig om valgene til Europa-Parlamentet, glemmer mange at stemme, selv om måske omkring halvdelen af gældende dansk lovgivning stammer fra EU.

Valget til Europa-Parlamentet søndag den 26. maj er altså vigtigt. Men hvor eksempelvis stemmeprocenten ved det seneste folketingsvalg for fire år siden var på 85,8 procent, var den til det seneste parlamentsvalg i Danmark for fem år siden blot på 56,3 procent.

Selv oplevede undertegnede den måske manglende interesse, da EU-valgplakaterne kunne hænges op fra klokken 12 den lørdag 4. maj.

Aftenen forinden havde TV Syd haft en nyhed om, hvordan folketingskandidaterne ærgrede sig over, at europaparlamentarikerne ville snuppe alle de gode pladser på lygtepælene, fordi valget til Folketinget endnu ikke var udskrevet. Men da jeg selv dagen efter passerede en af Koldings største indfaldsveje, Haderslevvej, var det kun Folkebevægelsen mod EU og et par andre kandidater, der prydede de tomme lygtepæle.

Efterfølgende er situationen naturligvis ikke blevet bedre, efter de mere profilerede folketingskandidater har sat alle deres valgplakater op i lygtepælene, så Rina Ronja Kari, Asger Christensen og alle de andre parlamentskandidater nu næsten også er druknet i bybillederne til fordel for Kristian Thulesen Dahl, Lars Løkke Rasmussen og alle de andre kendte Christiansborg-politikere.

Hånden på hjertet? Hvor mange af spidskandidaterne hos de ti opstillede partier ved det kommende valg til Europa-Parlamentet kan du sætte navn på?

Fra artiklen.

Interessen for valget er ikke stor

Den lave stemmeprocent ved parlamentsvalget samt de få kendte ansigter i lygtepælene er naturligvis et symptom på, at den manglende interesse for EU-valget er et demokratisk problem.

Hånden på hjertet. Hvor mange af spidskandidaterne hos de ti opstillede partier ved det kommende valg til Europa-Parlamentet kan du sætte navn på? Hvem er spidskandidaterne hos Socialdemokratiet, Venstre, Det Konservative Folkeparti eller Alternativet?

Nej, vel? Der er nok ikke mange, der vil få ti ud af ti rigtige, hvis vi udskrev en konkurrence. Samtidig er valget til de 14 danske pladser i Bruxelles og Strasbourg i den grad blevet presset af det kommende folketingsvalg, efter statsminister Lars Løkke Rasmussen valgte at udskrive valget til den 5. juni.

Interessen for et parlamentsvalg er i forvejen i eksempelvis medierne ikke nær så stor som ved et kommunal, regions- eller folketingsvalg, og det gælder også for JydskeVestkysten og avisen Danmark.

Dog skal der understreges, at avisen Danmark tematisk er i gang med at lave temaer i forbindelse med det kommende EU-valg, ligesom avisen i en stor serie portrætterer de 10 spidskandidater ved valget. Ligeledes vil JydskeVestkysten i den kommende uge i store interviewportrætter præsentere politikken og personerne hos de tre vigtigste kandidater fra det sydjyske område: Peter Kofod (DF), Asger Christensen (V) og Mette Bock (LA).

Samtidig kan vi allerede nu afsløre, at vi i mandagsavisen har en artig afsløring, der viser, hvor stor eller lille interessen er for det europæiske arbejde hos en række politikere i Folketinget.

Annonce

Dårligt nyt for den sydjyske trio

Men usynligt valg eller ej, så vil over halvdelen af vælgerne heldigvis dukke op til EU-valget den 26. maj og sætte deres kryds.

Og hvordan vil de enkelte partier og kandidater så klare sig: Det viser en af de seneste meningsmålinger op til Europa-Parlamentsvalget lavet af Norstat for Altinget og Jyllands-Posten.

Den seneste måling sender forskellige signaler for tre af de sydjyske kandidater - Dansk Folkepartis spidskandidat Peter Kofod, Liberal Alliances Mette Bock eller Venstres nummer tre på listen, Asger Christensen.

Ved valget for fem år siden blev Dansk Folkeparti med Morten Messerschmidt i spidsen den helt store vinder med 26,6 procent af stemmerne og fire mandater. Peter Kofod fra Haderslev vil som spidskandidat for partiet naturligvis blive valgt, men ellers står Dansk Folkeparti ifølge meningsmålingen til en kæmpelussing med blot 14,8 procent af stemmerne og to mandater.

Venstre fik i 2014 et dårligt valg med blot 16,7 procent af stemmerne og to mandater. Ifølge den nye meningsmåling står partiet nu til 18,6 procent af stemmerne og tre mandater. Det betyder, at Morten Løkkegård og Søren Gade med stor sandsynlighed tager de to første pladser, mens nummer tre på listen, landmand Asger Christensen fra Jordrup ved Kolding, sandsynligvis må bide negle helt frem til dagen efter valget for at se, om han er ude eller inde.

Godt nyt er der heller ikke til kulturminister Mette Bock, der er spidskandidat for Liberal Alliance. Partiet fik 2,9 procent af stemmerne og intet mandat ved valget for fem år siden. Meningsmålingen denne gang siger næsten det samme: 3,1 procent af stemmerne og ingen plads til Mette Bock i det kommende parlament.

For alle tre sydjyske kandidater gælder det nu i løbet af den sidste uge at modbevise, at valget til Europa-Parlamentet er det usynlige valg.

Annonce
Haderslev For abonnenter

Bombetrusler: Der blev også skrevet en trussel mod Cliff Richard-koncerten på Gram Slot

Danmark

Torsdagens coronatal: For sjette dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
EfB For abonnenter

Rodebutikken EfB fik en tiltrængt succesoplevelse: Odense Atletikstadion blev til Winfield Road

Varde For abonnenter

To bloddonorer på fire ben: Vidste du, at menneskets bedste ven redder hundeliv?

Esbjerg

Nettet koger: Se hvad 30 rasende og fortvivlede fans mener om EfB-balladen

Livsstil

Deres far blev ramt af et lyn: Torsdag løb sønnerne fra de fleste

Kolding

Ombejlede Asgreen blev hyldet efter succes-sæson: - Man skal huske at være god til at sige nej nogle gange

Sydjylland For abonnenter

Lærere holder mund, når elever slår dem: - Det er voldsomt tabubelagt

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Erhverv For abonnenter

Ford-forhandler med utraditionelt jobopslag: Ikke nemt at skaffe en mekaniker

Sønderborg

Lokalt ejendomsselskab har købt sydalsisk kro: Planer om at bygge om

Danmark For abonnenter

Dalls analyse: Der er ingen udsigt til politisk indgreb i sygeplejerskernes strejke - endnu

Sønderjylland For abonnenter

Musikeren Kasper Buch blev ramt af angst, men det forhindrer ham ikke i at gå på scenen: - Det handler om at blive ven med sin angst

Esbjerg For abonnenter

Tidligere kendt advokat skyder penge i lokal iværksætters lejeeventyr

Nordtyskland

Viruseksplosion: Pludselig er Flensborg blandt de mest smitteplagede byer i Tyskland

Annonce