Annonce
Esbjerg

Genbrugskunstner vil have 124.300 kroner for at flytte trold: - Tilbuddet er usandsynligt dårligt

Så er det snart flyttedag - men flyttefolkene vil have et sekscifret beløb for at flytte den fire meter høje fyr. Privatfoto
124.300 kroner lyder regningen fra genbrugskunstner Thomas Dambos firma, og det er helt uantageligt, mener formanden for Fanø-udvalg, der skal beslutte, om trolden skal genopstilles - og hvor.

Fanø:  124.300 kroner koster det at flytte trolden fra den gamle losseplads på Fanø til et nyt sted på øen. Det lyder et tilbud bud fra skaberen af trolden, Thomas Dambo, på til Fanø Kommune.

- Det er et helt uantageligt beløb - og det er skatteborgernes penge, siger formanden for ENT-udvalget på Fanø, Christian Lorenzen (K).

Fredag behandler udvalget sagen, om hvor trolden skal stilles op, når den er fjernet fra lossepladsen - den placering, som naboen Jens Madsen og hans advokat mener er ulovlig.

Annonce

I et brev truer de med civil retssag mod kommunen, og ENT-udvalgets fem medlemmer vedtog derefter enstemmigt i december, at trolden skal flyttes senest på mandag.

Samtidig har en Fanø-borger og medinitiativtager til trolden, Mads Thybo Hansen, klaget over den beslutning til Planklagenævnet. Men den klage er sendt et helt forkert sted hen - der er ikke truffet nogen beslutninger i forhold til kommuneplan eller lokalplan, mener forvaltningen og fortsætter: Planklagenævnet behandler kun sager efter Planloven.

Alligevel kan klagen komme til at spænde ben for flytningen af trolden. I yderste tilfælde kan kommunen bruge penge på at pille trolden ned, og hvis Mads Thybo så får medhold i sin klage, skal trolden sættes op på lossepladsen igen - og 125.000 kroner er smidt ud til ingenting.

Klagen giver ikke mening

Christian Lorenzen tror ikke, at klagen får nogen betydning overhovedet, fordi det er en politisk beslutning at flytte trolden.

- Klagen giver ikke mening. Jeg stoler på forvaltningen i det spørgsmål, siger han om risikoen for, at Planklagenævnet erklærer flytningen ulovlig.

- Det her er et uskønt forløb, siger han videre og vil ikke acceptere, at man bruger et sekscifret beløb, som foreslås taget fra vejvedligehold.

- Pengene til vejvedligehold skal bruges til veje, og kontoen er bestemt ikke for stor i forvejen, siger han.

Forvaltningen opstiller forskellige muligheder for flytningen, når politikerne skal beslutte sig på fredag.

Forvaltningen foreslår, at trolden flyttes til det sted i Fanø Plantage, som man i sommeren 2020 havde udvalgt. Her var der givet tilladelse, Thomas Dambos folk stod klar sammen med de frivillige, da der gik ged i sagen.

Naturfredningsforeningen gjorde klart, at der var fire ugers frist til at klage over tilladelsen. Så over natten blev trolde-byggeriet flyttet til lossepladsen. Thomas Dambos folk og de frivillige kunne ikke vente på klagefristens udløb, da de fulgte en uhyre stram tidsplan for byggeri af hele ti trolde i Danmark under corona-sommeren.

Annonce

Tidsfristen holder ikke

Nu er embedsfolkene så klar til at prøve igen med en ny tilladelse og fire ugers klagefrist - og risiko for at der kommer klager med opsættende virkning og endnu længere ventetid.

Derfor er planen, at trolden skal pilles ned- fristen er mandag den 15. marts, men det er ikke realistisk.

Og her starter politikernes job, for det er dem, der skal vedtage den endelige plan: Skal man rykke fristen, skal man sige ja til at bruge 125.000 skattekroner til at flytte trolden, skal den stå på den oprindelige plads - og skal man pille trolden ned, køre den til deponi ved Fanø Genbrugsplads og stille den op, klagesagen er afsluttet, den rette plads valgt og tilladelser, nabohøringer og klagefrister er på plads?

Der bliver meget at snakke om for de fem politikere, der repræsenterer de to fløje i Fanø Byråd: Flertallet i udvalget er en konservativ, en SF'er og en fra Fanø Lokalliste mod to Venstrefolk. I denne sag har alle fem politikere ønsket trolden fjernet - modsat borgmester Sofie Valbjørns (Alternativet) ønske. Altså er Venstrefolkene Erik Nørreby og Marius Nielsen gået imod deres allierede i flertalsgrupppen, der har borgmesteren i spidsen.

Et træk, som er beskrevet som en kniv i ryggen.

- Vi når ikke at flytte trolden inden mandag. Tre måneders sagsbehandling har været alt for langsomt, siger Christian Lorenzen.

Han mener, at det kan blive aktuelt at udsætte fristen til før skolernes påskeferie, fordi der  kommer mange turister til øen i påsken.

Ud over udgifterne til firmaet Thomas Dambo skal kommunen selv stille med en-to mand i seks dage samt kran og genbrugstræ og skruer til at genopbygge trolden med.

- Firmaets tilbud er usandsynligt dårligt. Vi må da spørge, om andre kan gøre det billigere, mener udvalgsformanden.

Helt formelt skal udvalget tage stilling til forvaltningens indstilling om, at udvalget beslutter, at værket bliver stående på lossepladsen, til der er fundet en ny placering med tilladelser og inddragelser af interessenter.

Det indstilles, at udvalget siger ja til nedtagning og betaling - 31.800 kr. - for dette, hvorefter den adskilte trold lægges i deponi under forudsætning af at klagesagen afvises af Planklagenævnet. Nedtagningen skal være afsluttet senest 31. marts.

Det indstilles også, at udvalget siger ja til, at trolden opstilles på den oprindeligt planlagte plads ved Rindby til en pris af  92.500 kr. for opstillingen. Og det hele betales af penge afsat til vedligehold af Fanøs veje

- Jeg kan ikke være med til, at trolden bliver stående, til der er fundet en ny placering. Vi har truffet beslutning om, at den skal være væk. Og når det ikke kan lade sig gøre til tiden, så skal den fjernes så tæt på den 15. marts eller senest den fredag den 26. marts før skolernes påskeferie, siger Christian Lorenzen.

Forvaltningens vurdering i troldesagen

Forvaltningen vurderer:

at værket kan nedtages efter kriterierne fremsat af kunstnerens repræsentant

at man bør afvente en afgørelse fra Planklagenævnet om, nævnet vil behandle eller afvise at behandle sagen

at man bør afvente, at Planklagenævnet træffer afgørelse om, klagen har opsættende virkning.

Indstilling

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Se billederne: Kloak under lokale naturperler får strømpe på

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Gangene er proppet til med varer: Virksomhed er nødsaget til at udvide med to kæmpe lagerhaller for at følge med efterspørgslen

Varde For abonnenter

Københavnerdrengen bad selv om at komme på børnehjem og fandt livet, lyset og kærligheden i Vestjylland

Erhverv

Mange nye virksomheder søger sammen i lokalt netværk: - Vi sætter en ære i at være størst

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Vanvittige scener i tillægstiden: Sejren var både smuk, grim, vild, overbevisende og heldig

Sønderjyske Fodbold

SønderjyskE-cheftræner har fået et luksusproblem: - De ser ud, som om de har spillet sammen i et år

Sydjylland For abonnenter

Rikke er mor til et handicappet barn - og der er mange bekymringer: At søge hjælp kan være opslidende

Livsstil

Showkamp: Stjernerne i Bramming møder helten fra Wembley og de andre Tykke Maver fra Esbjerg

Sønderjyske Fodbold

Genlæs livebloggen: SønderjyskE snuppede sejren til sidst

Sport

Mindeord: Chris Anker Sørensen glemte aldrig sine rødder, og var ganske enkelt bare et ordentligt menneske

Aabenraa For abonnenter

770.000 kroner fra stor vækstpulje går til Aabenraa: Ni projekter får penge

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Karakterbogen: Et klippeforsvar og en offensiv åbenbaring

Livsstil

Vin fra Spaniens høje helvede: Kom med til masterclass med Jonas Tofterup fra Esbjerg, Danmarks eneste Master og Wine

Annonce